hamburger icon

Mekanik klavye ve Switch Çeşitleri

Tarih: 02.12.2022 01:45
Mekanik klavye ve Switch Çeşitleri
Mekanik klavye nedir ? Gaming Klavye çeşitleri, Switch çeşitleri, Mekanik Klavye çeşitleri,
Mekanik Klavyeler
Gaming Klavyeleri söz konusu olduğunda aklımıza daha çok mekanik switchlere sahip olan klavyeler aklımıza geliyor. Mekanik klavyeler, her bir tuşun bağımsız ve ayrı bir mekanik anahtara sahip olduğu klavyelerdir. Mekanik klavyelerde her bir tuşa ait ayrı bir anahtar bulunur bu anahtarlar tuşa basıldığında alınan tepkiyi PCB’e (Printed Circuit Board) iletir. PCB çoğu elektronik devrede de olan bir karttır, bu kart klavyelerde basılan tuşun pc de geri bildirimini sağlar ve ekranda basılan harfin veya sembolün çıkmasını sağlar.
Bu kartlar arasında genellikle çok fark olmamakla beraber, bir klavyeyi iyi yapan öğelerin başında kullanılan switchler geliyor.
Oyun türlerine göre ve kişinin zevkine göre kullancılar  istediği switch’i tercih edilebilir. Bazı klavyelerde switchler lehimli olarak gelirken bazı klavyeler Hotswap, switchleri bir cımbız yardımı ile değiştirilebilir, oluyor.

Red Switch - Black Switch

Red ve Black Switch daha sessiz ve daha yumuşak bir basma hissine sahiptir. Tepkime süreleri ‘’lineer’’ yani doğrusal olduğundan dolayı switch basma sırasında herhangi bir kuvvete maruz kalmadan en aşağı doğru iner bu da switchin geçikme süresini düşürür. Geçikmenin az olmasından dolayı FPS oyunlarında yönünüzü ve hareketlerinizi ayarlamak kolaydır.



Blue Switch
Blue switchler yüksek bir click sesi çıkartır. Daktiloya benzer ve mavi switch veya türevi olan switchlere ‘’clicky’’ tıklamalı switch denir. Çıkardığı yüksek senden dolayı kişi tuşa bastığını  hem hisseder hemde duyar. Switch’in yüksek dirençli yapısından dolayı gecikme süresi kırmızı ve siyah switch’e göre daha fazladır.Tuşa basma hissinin rahat hissedilmesi ve bunun da doğruluğu artırmasından dolayı MOBA ve MMO tarzı oyunlara uygundur.

Kahverengi - Beyaz  Switch
Mavi switch’e benzer olarak bir basma direncine sahiptir fakat maviye göre çok daha az ses çıkarır ve mavi switchdeki klik sesi bu switchlerde yoktur. Kırmızı ve Mavi switchlerin ortası olduğu söylenebilir. Bu tarz switchlere ‘’tactile’’ dokunsal switch  denir. Bu switchler yapısal olarak Kırmızı veya siyah switchlere benzerler, nitekim FPS oyunları için fazla gecikme sürelerine sahiptirler.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...