Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

Monitör

Monitör Fiyatları?

Monitör tercihleri oyuncular ve profesyonellerin dünyasında çok farklıdır. Teknik özellikler; tepki süresi, geçiş hızı, tazeleme hızı, geniş renk, renk kalibresi, parlaklık dağılımı, ergonomik yapısı monitör fiyatlarını etkileyen başlıca etmenlerdendir. Çözünürlük ve inç fiyatları etkileyen bir diğer etmenlerdendir. Çözünürlük; 1910x1080, 2060x1080 gibi değerleri olan ve görüntüyü sağlayan noktacıkları; İnç ise 32 inç monitör, 27 inç monitör, 24 inç monitör gibi değerlerle ekranın büyüklüğünü ifade etmektedir. 
32 inç monitör ve 27 inç monitör ile oynanan bir oyun ile 24 inç monitörde oynanan bir oyun, aynı deneyimi yaşatmayacağı için büyük ekran boyutuna sahip monitör, daha küçük ekrana sahip monitöre oranla daha pahalı olacaktır. Boyut ve çözünürlük gibi yenileme hızı da monitörün fiyatını değiştiren hususlardandır. Saniyede kaç kare gösterdiğini yenileme hızı ifade etmektedir.  Monitörler 60 Hz monitör, 144 Hz monitör, 165 Hz monitör şeklinde farklı yenileme hızına sahiptir. Peki Hz ne demek? Hz, hertz-ekranın yenileme hızı anlamına gelmektedir. 144 Hz monitör görüntünün ekranda saniyede 144 defa güncellenmesini sağlamaktadır. Yenileme hızı yükseldikçe fiyat da yükselmiş olacaktır. 

Monitör Nedir ve Ne İşe Yarar?

Monitör, mikroişlemciden gelen sinyallerin gönderiminin gözle görünür hâle dönüştüğü çıkış birimidir. Görüntü ekranı olarak da adlandırılmaktadır. Farklı bağlantı kabloları aracılığıyla, güç kablosuna bağlanarak ekrana gelen elektrik sayesinde işlenen bilgilerin monitör aracılığı ile görünür hâle gelmesi sağlanmaktadır. Monitör ekranı, elektronik cihazların da çıkış aygıtı. Bilgisayar ekranı, genellikle etrafı sert plastik ile çevrili, içerisinde elektrik akımının dolaşımı olan birimleri içermektedir. Ekran kartı, bilgisayar ve monitör arasında iletişimi sağlamaktadır. Boyutları ‘‘inç’’ ölçüsü şeklinde ifade edilen monitörler ekranın bir köşesinden diğerine olan uzaklığıdır. 

Monitör Çeşitleri Nelerdir?

CRT ve LCD olarak iki sınıfa ayrılan monitörler tüplü ve ince ekran özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır.

CRT Monitörler: Bilgisayarlar, CRT monitörlerle kullanılmaya başlanmıştır. Tüplü, düşük ekran kalitesi bulunan, aşırı enerji tüketimine sebep olan, istenilen performansa ulaşamayan monitörlerdir. Günümüzün monitörlerinden daha ağır bir yapıya sahiptir.

LCD Monitörler: CRT monitörlerden sonra geliştirilmiş olan LCD paneller, 1960’lı yılların sonunda çıkmıştır. CRT’lere göre daha az enerji harcayan LCD panelin saniyedeki yenileme hızı, düşüktür. LCD’nin açılımı “sıvı kristal ekran” olup bu kristaller, ışığı doğrudan yaymamaktadır. Işığı yaymak için reflektöre ihtiyaç duyan LCD ekranlar; hesap makinelerinde, otomasyon sistemlerinde, saatte, dizüstü bilgisayarda kullanılsa da popülerliğini gitgide yitirmektedir.
Başlıca monitör çeşitleri CRT ve LCD’dir. Fakat günümüzün dijital ortamında monitörler zamanla geliştirildiği için monitör çeşitlerinin sayısı artmıştır. Bunlar şu şekildedir:

LED Monitör: Televizyon ve bilgisayarda kullanımı olan ekrandır. LCD monitör ile arasındaki fark arka aydınlatma sistemidir. Elektrik tasarrufu suna. Genellikle 4K çözünürlük imkânı sağlar. Bilgisayar oyuncuları tarafından tercih edilir. Kullanım ömrü LCD ve CRT ekranlara göre daha uzundur. Göz yormalarını, baş ağrılarını azaltır. Daha ince görünüme sahip olması ile bilinmektedir. Çok camlı renklere sahip ve kontrastı fazladır.

OLED Monitör: Açılımı “organik ışık yayan diyot”tur. Işığı, elektrik akımını dönüştürerek oluşturmaktadır. Organik malzemelerden oluşturulmuştur. Televizyon, bilgisayar, oyun konsolu, yeni telefonlarda kullanılır. Çok ince ve hafif olmasıyla bilinir. Çok sayıda farklı renklerde ışık üretebilir ve enerji tasarrufu sağlar. Film tutkunları için en çok tercih edilenler arasındadır. Su ile teması hâlinde hemen zarar görmektedir. Oldukça yüksek fiyatlıdır ve LCD, LED’lere oranla ömürleri daha kısadır.
 

Monitörün Özellikleri Nelerdir?

İşlemciden iletilen verilerin görüntü şeklinde gözle görülebilen hâle dönüşen cihaza monitör denilmektedir. Görüntüyü sergilemek ve gözle görünür hâle getirmek için kullanılan monitörler farklı boyutlarda olmakta ve farklı alanlarda kullanılmaktadır. Monitörün televizyon, bilgisayar, telefon, oyun konsolları gibi birçok alanda kullanımı bulunmaktadır. Ekran çözünürlüğü, ekran boyutu, kullanım ömrü; oyun, iş ve benzeri kullanım amacına göre monitörlerin özellikleri bulunmaktadır. Monitör çeşitleri üzerinden monitör özellikleri şu şekildedir:
ViewSonic Monitör (VA2407h) özellikleri: 
Ekran boyutu: 23.6 inç-59.9 cm
Ekran çözünürlüğü: 1920x1080 piksel
FHD çözünürlük standardına sahiptir.
TN ekran teknolojisine sahiptir.
16:9 boy oranına sahiptir.

Asus Monitör (VS197D) özellikleri: 
Ekran boyutu: 18.5 inç-47 cm
Ekran çözünürlüğü 1366x768 piksel
HD çözünürlüğe sahiptir.
TN teknolojisini kullanmaktadır.
16:9 ekran boyuna sahiptir.

Rampage Monitör (RM-344)  özellikleri:
Ekran boyutu: 23.8 inç- 60.5 cm
Ekran çözünürlüğü: 1920x1080 pikseldir.
FHD çözünürlük standardına sahiptir.
16:9 ekran boyutuna sahiptir.

Monitör Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İhtiyaçlara göre monitör alımında nasıl ve ne için kullanılacağı çok önemlidir. Oyun için, video düzenleme ve montaj işleri için, grafik işlemleri için 144 Hz ve üzeri monitör tercihinde bulunulmalıdır. LCD monitör, LED monitör, HDMI monitör çeşitleri bilgisayar monitörü olarak sıklıkla tercih edilenlerdendir. Kontrast seviyesi, profesyonel kullanıcılar için oldukça önemlidir. 1000:1 kontrast değerine sahip ürünler tercih edilebilir. Genel olarak monitör alınırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Ekran boyutu: İlk olarak değerlendirilmesi gereken özelliktir. Farklı ihtiyaçlara özel olarak üretilmiş ekran boyutları göz zevkine, monitörün kurulacağı alanın boyutuna göre tercih edilmelidir.

Ekran çözünürlüğü: Kullanım amacının fark etmediği bu bölümde ne olursa olsun yüksek çözünürlüklü bir monitör tercih etmek her zaman için avantajlıdır. Oyun, iş, film… Hiç fark etmeksizin en iyi görüntü için en yüksek çözünürlüklü bir monitör tercih edilmelidir.

Yenileme hızı: Bir saniye içerisinde gösterilen kare sayısı yenileme hızıdır. Oyuncuların tercih listelerinin başında gelenlerden bir tanesi yenileme hızıdır. Oyun esnasında rakip, düşman hareketlerini hızlı ve anlık bir şekilde görebilmek için monitörün hızlı tepki vermesi gerekmektedir bu da yenileme hızı ile orantılıdır.
 
Tepki süreleri: Piksellerin renk değiştirmesindeki hızı olarak ifade edilmektedir. Düşük tepki süresine sahip olması yüksek tepki süresine sahip olan monitörlere kıyasla daha iyi performans sergilemektedir. 10 milisaniye üstündeki tepki sürelerinde görüntüde bozulmalar olacağından istenmeyen görüntülerle karşılaşmamak için 5 milisaniyenin altında veya 5 milisaniye tepki hızına sahip monitör modelleri tercih edilmelidir.

Panel türleri: Görüntü kalitesinin iyi olması açısından dikkat edilmesi gereken bir diğer husus panel türüdür. TN, VA, IPS gibi çeşitlere sahiptir. Tasarımcıların genel tercihleri IPS panelden yana olmaktadır.

Bağlantının esnekliği: Monitör ile bilgisayar arasındaki kablo, dönüştürücüler arasında iletişimi gerçekleştirir. Görüntü iletileri monitörün bağlantı portlarına bağlıdır.
Yükleniyor...