hamburger icon

Intel İşlemci Nedir?

Flash bellek, grafik işlemci birimleri, mikroişlemci ve gömülü sistemler gibi dijital ortamda ihtiyaç duyulan sistem parçalarını üreten Intel, 1968 yılında ABD’de faaliyete geçen bir teknoloji şirketidir. 90’lı yıllarda popüler olmaya başlayan ve günümüzde de popülerliğini koruyan bilgisayarlar, büyük bir pazar ortamı oluşturdu. Bu durumda Intel, rakip firmaların önüne geçmeyi kendine hedef koydu.

Microsoft ile birlikte ortak hareket ederek işlemci üretiminde hızlı gelişen firma, daha sonrasında yaklaşık olarak %90 oranında kullanım hakkına sahip oldu. En büyük rakiplerini dahi geri planda bırakacak çalışmalar yaparak, işlemci üretimi ve gelişimi alanında hızlı bir ivme yakalayarak, alanında en iyisi olmayı başardı. 

Çıkardığı her yeni işlemcisiyle ilgi odağı olan ve daha fazla performans için düşük enerji oluşturan Intel, yüksek kapasite gerektiren oyunlarda, bilgisayarın aşırı ısınma durumu yeni nesil işlemcilerde minimum seviyeye indirilir. Piyasada bulunan bütün bilgisayarlarla uyumlu olarak çalışabilen Intel işlemciler, kullanıcıların ihtiyacına göre sıralanır.

Basit olan işlemler için daha düşük seviyeli işlemciler iş görürken, kapasite gerektiren ağır uygulamalarda yüksek güç seviyesinde olan işlemciler tercih edilir. Model ve fiyata göre değişkenlik gösteren işlemci çeşitleri arasında ihtiyacınıza uygun olan doğru ürünü seçerek yüksek işlemci deneyimi yaşanabilir. Yeni nesil işlemciler, yüksek çözünürlük ve optimum hız performansına sahip sistemler sayesinde farklı bilgisayarlar ile uyumluluk gösterir.

Elektronik cihazlar içerisinde yer alan en önemli parçalardan olan CPU yani işlemci, yönetici görevi görür. Bir sisteme bağlı olan birimlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan işlemciler, müşteri gereksinimlerine uygun olacak şekilde son teknoloji ile geliştirilir.
İntel işlemciler:

Veri akışını işletir.
Verilerin yerlerinin değişmesini sağlar.
Matematiksel ve mantıksal olan bazı işlemleri gerçekleştirir.
Yeni olan görevlere start verir.
Verilen komutlara göre hareket eder.
Cihaz içerisinde dengeyi kurar.

Çeşitli sistemlerin birleşmesiyle oluşan Intel işlemciler, hafıza kapasiteleri sayesinde dışarıdan gelen komutları sisteme uygun şekilde yerine getirir. Bazı komut setleri bulunan işlemcilerde, bu setler uygulama kullanımlarında devreye girerek olumlu sonuçlar ortaya çıkarır. 

CISC ve RISC olmak üzere ikiye ayrılan komut setleri, kullanım alanına göre değişiklik gösterir. CISC, birden fazla işlemi sorunsuz yerine getirebilen, güçlü ve uzun ömürlü olan işlemcilerdir. RISC, işlemleri tek tek gerçekleştiren, hız konusunda güçlü bir kapasiteye sahip olan işlemcilerdir. İngilizce bir kelime olan CPU açılımı “Central Processing Unit” olarak ifade edilir.

Intel İşlemci Özellikleri Nelerdir? 

Güçlü ve uzun ömürlü kullanıma sahip olan Intel işlemciler, gelişen teknolojiye birebir ayak uydurduğu için en fazla tercih edilen işlemciler arasında önemli bir yere sahiptir. Neredeyse her yıl yeni nesil işlemcileri piyasaya sunarak, rakip firmaların önüne geçer. Intel işlemciler, piyasada bulunan en kaliteli işlemciler olarak bilinmesinden dolayı diğer işlemcilere göre daha yüksek fiyatlıdır. Birçok faktöre bağlı olan Intel işlemciler, yüksek frekans hızlara sahiptir. Intel işlemcilerin İ3 serisinde daha çok başlangıç düzeyinde ihtiyaç duyulan işlemleri karşılarken, i7 serisi ise daha çok grafik alanında ağır uygulama ve oyunlar için geliştirilmiştir. İşlemci özelliklerine göre değişiklik gösteren işlemci fiyatları, tamamen farklı bütçelerde satışa sunulmaktadır. İ7 işlemcileri, güç tüketimi açısından 4 çekirdekli ve 8 çekirdekli olmak üzere iki farklı güç tüketimine sahiptir. 

Intel İşlemci Çeşitleri Nelerdir? 

Core, Xeon, Pentium, İnside, Quark, Atom ve Celeron gibi farklı işlemci serilerine sahip olan Intel, bu işlemcileri ile günümüzün en çok tercih edilen işlemcileri arasındadır. Kişisel bilgisayarların yanı sıra sunucular için de özel olarak işlemci üreten Intel, işlemci alanında bütün ihtiyaçları karşılayan sistemler geliştirdi. Pentium serisinin piyasaya çıktığı andan itibaren uyandırdığı ilgi, günümüzde Core işlemcisi için de aynı şekilde devam ediyor.
Intel işlemcilerin farklı çeşitleri vardır bu çeşitler:

Intel Core İşlemciler:
5. Nesil Intel Core M İşlemciler,
6. Nesil Intel Core i3 İşlemciler,
7. Nesil Intel Core i3 İşlemciler,
4. Nesil Intel Core i5 İşlemciler,
9. Nesil Intel Core i5 İşlemciler,
12. Nesil Intel Core i5 İşlemciler,
5. Nesil Intel Core i7 İşlemciler,
10. Nesil Intel Core i9 İşlemciler,
Intel Core X Serisi İşlemciler.

Intel Xeon İşlemciler:
Intel Xeon E3 İşlemci Ailesi,
Intel Xeon İşlemci E3 v3 Ailesi,
Intel Xeon E3 İşlemci Ailesi,
Intel Xeon İşlemci E5 v2 Ailesi,
Intel Xeon D İşlemci,
Intel Xeon E İşlemci,
Intel Xeon Ölçeklenebilir İşlemciler,
3. Nesil Ölçeklenebilir Intel Xeon İşlemciler.

Intel Pentium İşlemci:
Intel Pentium İşlemci 1000 Serisi,
Intel Pentium İşlemci 3000 Serisi,
Intel Pentium İşlemci 6800 Serisi,
Intel Pentium İşlemci N Serisi,
Intel Pentium İşlemci D Serisi,
Intel Pentium Silver İşlemci Serisi,
Intel Pentium Gold İşlemci Serisi.

Intel Celeron İşlemci:
Intel Celeron İşlemci 1000 Serisi,
Intel Celeron İşlemci 3000 Serisi,
Intel Celeron İşlemci 5000 Serisi,
Intel Celeron İşlemci N Serisi,
Intel Celeron İşlemci J Serisi,
Intel Celeron İşlemci G Serisi,
Intel Celeron işlemci 7000 Serisi.

Intel Atom İşlemci:
Intel Atom İşlemci Z Serisi,
Intel Atom İşlemci X Serisi,
Intel Atom İşlemci S Serisi,
Intel Atom İşlemci N Serisi,
Intel Atom İşlemci E Serisi,
Intel Atom İşlemci C Serisi.

Intel İşlemci Fiyatları? 

Intel işlemci fiyatları, modele, hız performansına ve kapasite gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kullanıcıların beklentilerine uygun çözümler sunan İşlemciler, üç boyutlu çizimlerde, video düzenlemede ve oyun deneyimlerinde maksimum verim sağlar. Geniş bir ürün yelpazesine sahip olan İntel işlemciler, kullanılacak alana göre farklı modellerde tercih edilebilir. 

Gelişmiş sistem donanımlarına sahip olan Intel işlemcilerin, yüksek seviyedeki performansı ile yazılım, ofis ve oyun alanlarında kullanımı farklılık gösterir. Bilgisayar değişimi yapmayı sevmeyen kişilerin yeni nesil Intel işlemci tercih etmesinde fayda vardır. Piyasada öncü markalar arasında bulunan Intel işlemciler, her kullanıcıya uygun modelleri ile farklı fiyat seçenekleri sunar. 

Intel İşlemci Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? 

İşlemci satın alırken kullanım amacına göre değişiklik gösteren işlemci hızı ve çekirdek sayısı olmak üzere iki farklı etken bulunur. İşlemci hızı programların performansına etki ederken, çekirdek sayısı ise aynı anda çalışabilen program sayısına etkiler. Video oyunları oynamak ya da grafik tabanlı programlar için yüksek CPU hızı ve daha az çekirdek sayısına sahip olan işlemcileri tercih edilebilir.

Temel programlar için ise daha düşük hıza ve daha fazla çekirdek sayısına sahip olan işlemcileri incelenebilir. İşlemci alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de satın alınan işlemcinin, soğutucu ve anakart ile uyumlu olup olmadığını kontrol etmektir. Anakart ve işlemcinin aynı firmaya ait olması uyumlu olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle birebir uyum için dikkatli bir şekilde kontrol yapılması gerekir. Uyumsuz olan soğutucu veya anakartı, bilgisayar da bazı sorunlara yol açabilir. İntel işlemci alırken bu konu hakkında kişi bilgi sahibi değilse uzman kişilerle görüşmelidir. Bilinçsiz bir alım yapmak kişi için ileri de ek maliyetlere ve farklı sistem problemlerine yol açabilir.



 

Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Yükleniyor...