Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

Ekran Kartı

Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartı veya diğer adıyla grafik kartı; bilgisayardaki görüntünün işlenip monitöre aktarılmasını sağlayan teknolojik bir aygıttır.

Ekran kartı, işlemci, hafıza ve harddisk gibi bilgisayarın temel özellikleri arasında yer alan parçalardan biridir. İşlemci ve monitörlerle birlikte görev yapan bir malzemedir. Yedek parça olarak da temini sağlanan ekran kartını doğru takmak gerekir. 

Verileri hızlı işleyerek bilgisayar performansını düşürmeyen ve monitörde yüksek kalitede görüntü sunan parçaya ekran kartı denir. Kısaca bilgisayardaki grafik verilerini işleyip monitörde görüntü olarak gösterilmesini sağlar. Yazılım ve donanım özellikleri sayesinde yüksek çözünürlüklü görüntüler oluşturur. Grafik tasarım ve gamer’lık ile uğraşan kişilerin sorunsuz bir bilgisayar deneyimi için ekran kartına dikkat etmesi gerekir. Bu tür tasarım ve video programları, gelişmiş bilgisayar oyunları ve 3 boyutlu uygulamalar, güçlü ekran kartları olmadan verimli şekilde çalışmaz. Güncel dönemde oyunların sürümünün gelişmesi, bilgisayar sisteminden beklenen performansında değişmesi anlamına gelir. 

Ekran kartı içerisinde süren işleyişin temel bileşenleri ise 4’e ayrılır: VGA BİOS, GPU, RAMDAC ve Video RAM.

  • VGA BIOS, ekran kartının çalışması için gerekli olan komutları içerir. Ekran kartının hangi durumlarda çalışması gerektiğini belirler ve kullanım ömrünü uzatmaya yarar.
  • GPU ya da grafik işlemci, görüntü işlemlerini işlemciye yansıtmadan önce ekran kartında gerçekleştirir. Ekran kartının beyni olarak da bilinir.
  • RAMDAC, ekran kartındaki görüntü belleğinin dijital verilerini, monitörde görüntülenecek şekilde hazır hale getirmesini sağlayan bir parçadır. Bu parçanın verileri dijitalden analog sinyallere dönüştürme hızı, aktarım hızını belirler.

VGA olarak adlandırılan ekran kartlarının çalışma prensibi, sayısal veri yollarını analog veriye çevrilmesi ile oluşur. Bilgisayarda bulunan bir işlemci, yazılımı ya da grafiksel görüntüyü ekran kartına ulaştırır. Gelen bilgiler, ekran kartı tarafından hesaplanır ve işlenir. Bu noktada ekran kartının üzerindeki dahili bellek sayesinde, hesaplanan bilgiler depolanır.  Bu noktada gelen bilgiler ve depolanan işlemler birleştirilir ve gerçek görünümü kazandırılır.

Ekran Kartı Çeşitleri Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi ile hayatın her alanında kullanılan bilgisayarlar, ihtiyaç türüne göre farklı donanımlara sahiptir. Her bireyin kullanım amacının farklı olmasından dolayı markalar, ekran kartı çeşitleri üretmiştir. Bilgisayarın ana ekipmanlarından olan ekran kartı, iş bilgisayarlarında hız konusunda problem oluşturmaz ancak oyun ve tasarım alanında yüksek görsel dizayn ve hız sağlayan ekran kartlarının tercih edilmesi gerekir.

Bilgisayar satın alırken ekran kartı bölümünde bulunan paylaşımlı veya paylaşımsız ibareleri ekran kartının çeşidini belirtir.

  • Paylaşımlı ekran kartı, işlemcinin içerisinde anakarta entegre olarak gelir. Bellek ihtiyacını sistem yani RAM bellek üzerinden karşılar. Sistem belleğinin bir miktarını ise kendi ihtiyacı için ayırır. Oyun bilgisayarları için yeterli özelliklere sahip değildir. Ağır işlemleri kaldırmaz.
  • Paylaşımsız ekran kartı, kendine ait bir belleği olan ve ihtiyacını bu bellek üzerinden gerçekleştiren bir özelliğe sahiptir. Ağır bellek tüketimine ihtiyaç duyan uygulamalar için paylaşımsız ekran kartı kullanılması tavsiye edilir. Bu sayede sistem belleği, ekran kartı yüzünden azalmayarak hızlı bir bilgisayar deneyimi sunar. 

Fizik yapısına göre paylaşımlı ya da paylaşımsız olarak çeşitlenebilen ekran kartları, veri yolu standardına göre de sınıflandırılabilir. VLB, PCI, AGP, PCI-Express ve harici ISA olarak birbirlerinden ayrılmaktadır ve tek farkları kullandıkları veri yoludur. Kullanılan grafik işlemcisi, bellek tipi ve kapasitesi, chip seti ve çekirdek hızının yanı sıra soğutma mekanizması, slot ve fan tipi gibi özellikler bakımından pek çok farklı ekran kartı modeli vardır. 

Uygun özelliklerde olmayan ekran kartınız için yükseltme ya da yeni bir bilgisayar edinme yolunu seçebilirsiniz.

Nvidia ekran kartı modellerinin rtx 3060, rtx 2060, gtx 1650, rtx 3050, rtx 3080, rtx 3090, rtx 3070 gibi farklı segmentlerde nvidia ekran kartı laptop serileri vardır. AMD ekran kartı modellerinde ise 1050 ti gibi eski modellere rastlamak mümkündür.  Nvidia’nın ünlü bir marka ile ortak çalışması olan 3090 ekran kartı, rtx ekran kartı çeşitleri ile iki kartın arasında %10,5'luk performans farkı görülür. Ekran kartı markaları deyince dünyaca ünlü 3 marka akla gelir. İntel, AMD ve Nvidia. Yaygın olarak bilinen ve kullanılan işlemci serileri ise şunlardır; AMD Radeon RX, NVIDIA GeForce GTX ve NVIDIA GeForce RTX serileri. İntel ekran kartı farklı kullanıcı profillerine hitap eden ürün serileri bulunan bir markadır. İntel r hd graphics ekran kartı ekran kartı olmadan işlemcinin gücü ile görüntü verir. Oyunlarda pek performans sağlamaz ancak video izleten giriş seviyesi olan bir aygıttır. 

Ekran Kartının Özellikleri Nelerdir?

Teknoloji ile gelen yenilikler sayesinde insan hayatında önemli gelişmeler olmuştur. Süreklilik ve hız bunlardan biridir. Bilgisayarın ekipmanlarından biri olan ekran kartlarına gelen özellikler kaliteli sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Ekran kartının gücüyle doğru orantılı olarak işlenen veriler sayesinde daha yüksek grafikli oyunlar ve daha yüksek performanslar elde edilir.

Bir bilgisayarın en önemli parçası ekran kartıdır. Yani ekrandaki kalite, çözünürlük gibi faktörler, bilgisayarın performans ve kalitesini ön plana çıkarır. Bilgisayardan istenilen verimi alabilmek için, ekran kartının kaliteli ve donanımlı olması gerekir.  

Dikkat çeken modellerin özellikleri marka ve özelliğe göre değişim gösterir. Dışarıdan görüntü kalitesi ve hızına bağlı olarak kontrol edilebilen ekran kartlarının ayrıca detaylı bir şekilde kontrol edilmesi gerekir. Birçok model arasında özellik ayrıştırmak için dikkat edilmesi gereken başlıklar şu şekildedir;

  • Arabirim bağlantısı,
  • Bellek hızı,
  • Bellek boyutu,
  • Bellek tipi, 
  • Bellek arayüzü,
  • Çekirdek hızı,
  • İş odaklı tutum, 
  • Grafik Tasarım,
  • Performans.

Bilgisayar ekran kartı farklı alan çeşitlerine sahiptir. Sorunsuz bir oyun deneyimi yaşamak isteyen kullanıcılar gaming ekran kartı olarak bilinen modelleri tercih etmelidir. 4K deneyiminde kusursuz görüşlü oyunlar için; en az 8 gb ekran kartı ve üstü olarak ise 16 gb ekran kartı ve 24 gb ekran kartı çeşitlerinin tercih edilmesi gerekir.

Ekran Kartı Fiyatları?

Ekran kartı fiyatları, ekran kartının markası, modeli, grafik yongası, bellek kapasitesi, soğutma sistemi ve diğer önemli teknik özelliklerine göre değişiklik gösterir. Donanımlı olan ekran kartlarının birçoğu oyunlara paralel olarak üretilir. Genelde fiyatları pahalıdır. Tavsiye edilen ürünlerin hepsi, yüksek kalitede olan kartlardır. Performansı iyi olan kartlar, kullanıcıya iyi bir deneyim yaşatır. Aynı zamanda uzun süre kullanılabilir. Ekran kartları satışının bir rekabet durumu vardır. 

En iyi ekran kartı modeli bulunmak istendiğinde, kişiler arası değişen ihtiyaç değişiminden ötürü net cevap verilemez. Pazarda en çok AMD ve Nvidia markaları arasında satış vardır. Fakat Nvidia ürünleri bir seviye daha üstte yer alır. AMD’ler çoğunlukla laptop ekran kartı olarak üretilir. Harici ekran kartı modelleri ise başka markalar tarafından üretilen, kolay bir şekilde değiştirilebilen ve RAM'e sahip olan bir kart çeşididir. 1 gb ekran kartı, 2 gb ekran kartı, 4 gb ekran kartı ve 6 gb ekran kartı modelleri ofis işleri için idealdir. 

Bilgisayar ekran kartı fiyatları araştırılırken ucuz fiyata kalitesiz ürün alınmaması gerekir. En ucuz ekran kartı türleri eski nesil olarak bilinen ürünlerdir. Bunlar dışında yeni nesil, ucuz fiyata temin edilen ekran kartları sahtedir. Sahte ürünler, ürünlere yüksek zararlar verir. Özellikle oyun severler alacağı ürüne ait ekran kartını detaylı bir şekilde araştırmalıdır. Çünkü ekran kartı fiyatları; bellek tipi, bellek arayüzü, bellek miktarı, grafik işlemci markası, arabirim çeşidi ve marka seçeneklerine göre değişkenlik gösterir.

Ekran Kartının Kullanım Alanları Nelerdir?

Temel işlevi komutları ekrana yansıtmak olan ekran kartları, bilgisayar içerisinde birçok işlemin yürümesini sağlar. İnternette gezinme ve basit programların çalıştırılması gibi kullanımlarda giriş seviyesi ekran kartları kullanılır. Yüksek işlem gücü gerektiren her türlü uygulama ve oyunda ise ihtiyaçları karşılayabilecek orta ya da üst segmentte kartların satın alınması gerekir.

Özellikle yüksek grafikli oyunlarda kalite ve performanstan sorumlu olan ekran kartları, kalite, hız, etki ve çözünürlük gibi temel belirleyicilere sahiptir. En pahalı ekran kartı, yüksek çözünürlük ve yüksek kapasiteli ekran kartı modelleridir. 

Profesyonel grafik tasarım, 3D baskı ve gamer’lık yapan bireyler düzenli olarak video hazırlama, tasarım yapma, yayın açma gibi işlemlerde etkili ve kısa sürede sonuç ihtimali için ekran kartına bağlıdır.  Mümkün olduğunca markaların profesyonel olan kartlarından seçim yapmak gerekir. Ddr4 ekran kartı ve gddr5 ekran kartı modelleri RAM ve bellek alanında bu tür uygulamalara müsait olan çeşitlerdir.

Yükleniyor...