hamburger icon

DDR5 RAM Nedir?

RAM yani açılım olarak Random Access Memory, Türkçesi ise Rastgele Erişimli Bellek tüm zamanlarda bilgisayarlarda kullanılan en temel parçalardan birisidir. Bir bilgisayarın çalışma hızını işlemciden sonra en çok etkileyen bileşenin RAM olduğu söylenmektedir. Bellek ne kadar hızlıysa işlemci, bellekte depolanan veriye o kadar hızlı erişmektedir. 
Rasgele erişim belleği (RAM),sağlam bir bilgisayarın işletim sistemini (OS),uygulama programlarını ve kullanılmakta olduğu verileri depolayan bir bilgisayar çipidir. Bilgisayar kapatıldıktan sonra yeniden başlatıldığında, işletim sistemi ve diğer dosyalar bir sabit disk sürücüsünden (HDD) veya katı hal sürücüsünden (SSD) çipe yeniden yüklenir. 
RAM çipleri, bellek modülü çiplerinde, tek Satır İçi Bellek Modüllerinde (SIMM'LER) veya Çift Satır İçi Bellek Modüllerinde (DIMM'LER) bulunmaktadır. Bu modüller anakartın bellek yuvalarına takılmaktadır. Ayrıca verileri ayrı bellek hücrelerinde depolamaktadırlar.
Açılım olarak Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory olarak bilinen DDR, Türkçeye, Çift Veri Hızlı Senkron Dinamik Rastgele Erişimli Bellek olarak çevrilir. DDR, 2002 yılından sonra üretilen bilgisayarlarda kullanılan bir rasgele erişim belleği yani RAM biçimidir. DDR modüller veri akış hızını ikiye katlamaktadırlar. DDR modüllerinin serileri bulunmaktadır. 
DDR RAM, DDR2 RAM, DDR3 RAM, DDR4 RAM ve DDR5 RAM bulunmaktadır. DDR ifadesinin yanındaki rakam, o DDR’ın kaçıncı nesil olduğunu belirtir. DDR5 RAM nedir sorusunun cevabı ise, DDR’ın 5. Nesli şeklindedir. DDR5, JEDEC, yani Joint Electron Device Engineering Council/Ortak Elektron Cihazları Mühendisliği Birliği tarafından planlanan tarih 2018 olmasına rağmen 14 Temmuz 2020 yılında piyasaya sunulmuştur. 
4 Kasım 2021 yılında ise resmi olarak piyasada satışlarına başlanmıştır. O zamana kadar DDR belleklerin en son sürümü DDR4'tü. DDR4, RAM çipi başına 16 GB'a kadar bellek kapasitesine, 3,2 Gb / sn veri aktarım hızlarına ve 1,2V güç gereksinimlerine sahiptir. Bu özellikler DDR3'ün özellikleri ve gereksinimlerine göre önemli bir gelişmedir. Bu gelişmelere rağmen, veri akışı, video konferans, çevrimiçi oyun, veri analitiği ve AI / ML uygulamalarının da zaman içinde gelişmesi ile birlikte yeni tasarımlar yapılmaya başlanmıştır. Bu tasarımlardan biri olan DDR5 bellekler, JESD79-5 DDR5 SDRAM olarak açıklanmaktadır. Bu bellekler güç verimliliğini ve bant genişliğini iki katına çıkartmayı vaat etmektedir. 

DDR5 RAM Özellikleri

  • Bir önceki nesilden yani DDR4’ten, ortalama 2 kat daha fazla performans vaat eden DDR5 RAM'in önceki nesillere göre kıyaslaması şu şekildedir;
  • Bellek Kapasitesi: DDR4, RAM çipi başına 2 GB ile 16 GB bellek kapasitesine sahiptir. Fakat DDR5 8 GB ile 64 GB bellek kapasitesine sahiptir.
  • Bant Genişliği: DDR4 RAM’de veri aktarım hızı   3,2 Gb / sn’dır. DDR5, minimum 4,8 Gb / sn veri aktarım hızı sunmaktadır. Bu da DDR4 RAM’e göre bant genişliğinde %50 ve üzeri artış sağladığı anlamına gelir.
  • Voltaj Gereksinimleri: DDR4 1,2V enerji tüketmektedir. DDR5 ise 1,1V çalışma voltajına sahiptir. Bu, DDR5’in DDR4’e kıyasla daha az güç kullanılması daha az ısı verdiği anlamına gelir. Bütün bu özellikler dolayısıyla sunucu performansını artırır.
  • Güç Mimarisinde Yenilikler: DDR5 DIMM'LER, diğer nesillerden farklı olarak güç yönetimi yolunu anakarttan DIMM'nin kendisine taşımak olarak izlemektedir. Bu DIMM'ler, yeni bir 12V güç yönetimi entegre devresine (PMIC) sahiptir. Bu da sinyal bütünlüğünü ve gürültü zorluklarını hafifletmek, güç kaynağının daha iyi DIMM üzerinde kontrolünü sağlamak ve daha düşük bir çalışma voltajından kaynaklanan kayıp marjını azaltmak anlamına gelir.
  • Kanal Mimarisinde Yenilikler: ECC, hata düzeltme kodu anlamına gelmektedir. Bu hata kodu bellekteki veri bozulmasını algılamak ve düzeltmek için kullanılmaktadır. DDR4 DIMM'lerin, 64 veri biti içerdiği ayrıca sekiz ECC biti içeren 72 bitlik bir kanala sahip olduğu bilinmektedir. DDR5 DIMM'lerin ise her biri 40 bit genişliğinde iki kanalı bulunmaktadır. Ayrıca sekiz ECC biti 32 veri biti bulunmaktadır. Bu, bellek erişim verimliliğini artması anlamına gelir.
  • Veri Bloğu Uzunluğu: DDR4’te veri bloğu uzunluğu 8’dir. DDR5’te ise veri bloğu uzunluğu iki katına çıkartılmış ve en düşük 16 olacak şekilde artırılmıştır. Bu durum, veri yolunda iki kat fazla veri demektir. DDR5’teki bu özellik veri yolu verimliliğini iyileştirir. Dolayısıyla bu, aynı önbellek veri hattına erişmek için gerekli olan okuma/yazma sayısında azalış demektir.
  • Sıcaklık Sensörleri; DDR5’lerde diğer nesillerden farklı olarak termal koşulları izlemek için modüllerin uçlarında DIMM’in uzunluğu boyunca sıcaklık sensörü bulunur. Bu da diğer nesillerde olmayan bir özellik olan sistem soğutmasının daha hassas kontrol edilmesi anlamına gelir. 

DDR5 RAM Çeşitleri


DDR5, RAM boyutlarına göre çeşitlenmektedir. GB kapasitesine göre DDR5 çeşitleri; 2GB DDR5 RAM, 4 GB RAM DDR5, 8GB RAM DDR5, 16GB RAM DDR5, 32GB RAM DDR5 gibidir. Buradaki GB depolama kapasitesini belirten bir birimidir. 1 gigabayt (GB),1024 megabayt (MB) anlamına gelir. Kapasite yani GB sayısı yükseldikçe uygulamalar tarafından depolanan veri o kadar çok olur. Örneğin DDR5 32GB RAM, DDR5 RAM 8 GB’ye göre daha çok veri depolamaktadır. Bu özelliği ile bazı kaynaklarda memory RAM DDR5 şeklinde görülebilir.

Yabancı kaynaklarda DDR5 RAM sticks olarak da bilinen bu RAM’ler genellikle ikili veya dörtlü set halinde satılır örneğin DDR5 RAM 8X2 gibi. Ayrıca DDR5 RAM MHz değerlerine göre de çeşitlenir. Buradaki MHz ifadesi ‘’DDR5 RAM speed’’ yani DDR5 RAM hızı anlamına gelir. MHz derecesi ne kadar yüksek ise DDR5 RAM o kadar hızlıdır. 

DDR5 RAM Fiyatları


DDR5 RAM fiyatları, GB kapasitesi ve MHz değerine göre çeşitlilik gösterir. 32GB DDR5 RAM ile 16 GB DDR5 RAM fiyatları, bu iki bellek çeşidi depolama kapasitesi göz önüne alındığında birbirinden farklı olduğu için aynı olmayabilir. 

DDR5 Laptop RAM'i


DDR5 notebook RAM’i ya da DDR5 RAM laptop, masaüstü için kullanılan DDR5 RAM’lerden farklıdır. Laptop için kullanılan bellek türü SO-DIMM yani “Small Outline Dual İn-line Memory Module RAM’lerdir. Türkçeye ‘’küçük çerçeveli çift sıralı bellek modülü’’ olarak çevrilir. Masaüstü için kullanılan bellek türüne UDIMM yani ” Unbuffered Dual İn-Line Memory Module” denilir. Türkçeye ” tamponsuz çift sıralı bellek modülü” olarak çevrilir. 
Ayrıca her bilgisayar her DDR RAM çeşidini desteklememektedir. Bunun sebebi DDR RAM serilerinin sahip olduğu çentiklerdir. Örneğin DDR3 destekleyen bir bilgisayara DDR4 RAM takılamaz. Bu gibi durumlarda belirleyici özelliklerden birisi de çentik farkından dolayı DDR RAM’in slota oturmamasıdır. Kullanılan bilgisayarın sahip olduğu RAM tipi öğrenilmelidir. RAM tipi öğrenilmeden rastgele bir şekilde DDR RAM satın alınmamalıdır. 
Bilgisayarın RAM tipi bazı işlemler sonucunda öğrenilebilir. Laptop kullananlar için laptopun marka modeli Google ile aratılarak bulunabilir. Masaüstü kullananlar için doğrudan kasa içindeki RAM’in üzerine bakarak öğrenilebilir. Veya hem masaüstü hemde laptop için CPU-Z programı indirilerek bilgisayara kurulur. Ardından programdaki memory kısmından bilgisayarın RAM tipi öğrenilebilir. DDR5 RAM PS4 içerisinde de bulunmaktadır. 
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Yükleniyor...