hamburger icon

Ram Nedir ve Ne İşe Yarar?

Ram bellek, bilgisayarda var olan komut akışında geçici bir süre bilgi saklayan ve bilgisayarın daha hızlı çalışmasını sağlayan teknolojik bir aygıttır.

Türkçe karşılığı rastgele erişimli hafıza anlamına gelen RAM’in açılımı Random Access Memory’dir. Mikro %=işlemcili sistemlerde çalışma verileriyle makine kodunu saklamaya yarayan bir çeşit veri deposudur. Tüm bilgisayar sistemlerinin içerisinde yer alan bu aygıt ne kadar güçlüyse, bilgisayarda o kadar hızlıdır. Teknolojik cihazların işlevselliğinin anahtarı olarak görülür. Akıllı cihaz ve bilgisayarlarda verilerin geçici bir süre saklanmasını sağlar. Cihazların açılıp kapanmasına bağlı olarak veri kaybolması yaşayan bilgilerin, durak noktasıdır. Akıllı telefonların ve tabletlerin aksine bilgisayarlarda RAM eklemek veya değiştirmek için yuva vardır.

Bilgisayarı hissedilir derecede hızlandırıp bileşenler arasında köprü vazifesi gören söz konusu sistem, bilgisayar satın alırken aranan özelliklerin başında gelir. Geçici olarak RAM üzerinde depolanan veriler sisteme işlendikten sonra silinir. Silinen verilerin yerine yeni veriler getirilir ve döngü bu şekilde devam eder. İnternet tarayıcıları, işletim sistemleri, video oyunları, dizi ve film gibi bütün araçlar hiçbir gecikme yaşanmadan RAM üzerinden geçerek kullanıcının hizmetine sunulur. Ayrıca belleklerin aynı anda birden fazla işlem yapabilmesine de olanak tanır. 

Ram Çeşitleri Nelerdir?

Bilgisayar sistemlerinde yaşanan gelişmeler, beraberinde RAM çeşitliliğinin artmasına neden olmuştur. Bilgisayar sisteminin özelliklerine göre Ram tercihleri çeşitlenir. Markalar, üretimleri ile kullanıcının beklentilerine en iyi şekilde cevap vermeye çalışır. Bu kapsamda yaygın olarak kullanılan RAM çeşitleri şunlardır; 

  • Statik RAM (Spram): Ana RAM çeşitlerinden biri olan spram, ilk olarak 1990'lı yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Kesintisiz güç aktarımı ve geçici depolama özelliği sağlayan bu RAM'ler, dram sistemlerine nazaran daha küçük kapasiteye sahip olmasına rağmen daha pahalıdır. Yazıcı, dijital kamera ve yönlendiricilerde spram'in yaygın olarak kullanıldığını görülür.
  • Dinamik RAM (Dram): Ana RAM çeşitlerinden ikincisi olan dram, özellikle 1970-1990 yılları arasında yaygın olarak kullanılmıştır. İçindeki güç aktarımının sürekli olarak yenilenmesi gereken sistem, yüksek kapasiteye sahiptir. Maliyeti spram'e nazaran daha ucuz olan sistem, yüksek oranda güç tüketir. Ağ donanımları ve video oyun konsollarında yaygın olarak kullanılan bir RAM çeşididir.
  • Eş Zamanlı Dinamik RAM (Sdram): 1993 yılında geliştirilmiş olan bu sistem, günümüzde de yaygın olarak kullanılır. İsminde geçen eş zamanlı ibaresi, sistemin işlemci saatiyle eş zamanlı olarak çalışmasını ifade eder. Sistem, işlemci saat döngüsü ve kendi saat döngüsü ile işleyebilir. Bu sayede veri transfer hızı dengelenerek sistemin çok daha iyi bir performans sergilemesi sağlanır. Bilgisayar bellekleri ve video oyun konsollarında yaygın olarak kullanılan bir RAM çeşididir.
  • Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM (DDR Sdram): DDR teknolojisinden önce SDR teknolojisi kullanılırdı. SDR bir saat işaretinde bulunan ve bunun yükselen kenarında işlem yapan bir sistemdir. DDR ise alçalan ve yükselen kenarlarda işlem yapma kabiliyetine sahiptir. Kısacası SDR saniyede 1 işlem yaparsa ddr2 ram saniyede 2 işlem yapar. Söz konusu sistem bilgisayar belleklerinde yaygın olarak tercih edilir. ddr5 ram, ddr3 ram ve 8gb ram ddr4 aynı türün farklı nesilleridir.
  • Çizimsel Çift Veri Hızlı Eş Zamanlı Dinamik RAM (GDDR Sdram): GDDR Sdram ilk olarak 2003 yılında kullanılmıştır. Ekran kartlarına önemli oranda katkı sağlayan sistem, özellikle güç gerektiren oyunları çalıştırmak için bir ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluktur. 

Ram Özellikleri Nelerdir?

RAM bellekleri çeşitli özelliklere sahiptir. Ancak bu özellikler tek bir amaç için çalışır. Hafızada geçici yer etme. Bilgi aktarma ve hız. Tüm bu işleyişin yürütülmesinde etkili olan bileşenler, hafıza boyutu ve donanım özellikleridir. Günümüzde bilgisayarlarda kullanılan hafıza boyutları genellikle 8 ila 16 GB arasında değişir. Ancak telefonlarda bu durum farklıdır. RAM sayısı artırılarak bilgisayarlardaki RAM belleği gücü değiştirilir. RAM bellekleri hem yazılabilir hem de okunabilir özelliğe sahiptir. Teknolojik gelişmelerden önce sıklıkla kullanılan 4gb ram, 8gb ram ve 16gb ram türleri ofis işlerinin yürütülmesi için kullanılmaktadır. Program ve diğer işlemler için yeterli hıza sahip değildir. 32gb ram ve 64gb ram türleri, birçok işleyişi sağlayan yüksek değerlerde ürünleri oluşturur. 256gb ram ise sadece telefonlarda ve laptoplarda kullanılmaktadır. Ram değerleri 8gb 3000mhz ram şeklinde ifade edilir.

Birden fazla işlemi hızlı bir şekilde yapma imkânı tanıyan ram hızı öğrenme işlemi bilgisayar üzerinden sağlanır. Önceden alınmış bilgisayarlarda özellikleri güncellemek için Ram değişimi yapılır. Bilgisayar ram öğrenme görev yöneticisinde bulunan performans sekmesinden kontrol edilmektedir. 16gb ram laptop Power User olarak adlandırılan bilgisayar kullanıcıları için önerilmektedir. İşlemci, ekran kartı ve ram arasında ki bağlantı Ram’den sağlanır. 

Ram Ömrü Ne Kadardır?

Ram ömrü, teknolojinin gelişmesi ile alakalıdır. Güncellenen teknolojiler ile ortaya çıkan yenilikler, bilgisayar hızını etkiler. Kullanılan uygulamaların güncellenmesi sonucunda bilgisayar, program hızına uyum sağlayamaz. Sahibi olunan bilgisayarların ram özelliklerini öğrenme mümkündür. Buna bağlı olarak ram arttırma değişimleri ise yetkili personeller tarafından sağlanır. Ramler bozulmadığı sürece, ofis işlemlerinde problem oluşturmazlar. Ancak ramler arıza bakımından son derece dayanıklı parçalardan biridir. Arıza oranları %1 seviyelerinde olan bu parçaların ömürleri de en az 10 yıl olarak belirtilir. 

Ramlerin arıza verebilmesi için ise genellikle sıcaklık ve voltaj dalgalanmalarının yaşanması gerekir. Aşırı ısınan ram yanabilir ya da düzensiz gelen voltaj ile çalışma durabilir. Yüksek ısı altında sürekli çalışma durumları da cihazın ömrünü azaltır. Ram’in ömrünü uzatmak için yapılması gereken ilk işlerden biri, anakart ve işlemci ile olan uyumunu sağlamak ve özellikle serin bir kasa içerisinde çalıştırmaktır. Yeni bilgisayar alımlarında ise güvenilir markalardan temin sağlanması gerekir. Ram fiyatları istenilen ürünün boyutu ve özelliklerine göre değişir. En yüksek ram bellek boyutu bilgisayar, laptop ve cep telefonuna göre değişim gösterir.

Ram Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ramler, birbiriyle uyum içinde çalışması gereken bileşenler. Ram alırken alım sebebinin farkında olmak gerekir. Sistem toplarken veya mevcut bilgisayara bellek eklemesi yaparken kullanıcıların uyum konusuna dikkat etmesi gerekir. Yeni bir bilgisayar satın alırken ise, kullanım amacının farkında olmak gerekir. Yedek parça olarak temin edilen bilgisayar ram fiyatları, boyutuna ve markasına göre değişim gösterir. 

  • MHz, ram belleğinin hızını ifade eder. MHz değerinin artışı, hızı ile doğru orantılıdır. Ram satın almadan önce bilgisayarın kapasitesinin ram mhz öğrenme adımlarıyla bilinmesi gerekir. Bu şekilde alınan ürünün cihaza uyumu sorgulanır. Cas Latency değeri de Ramdeki gecikme süresidir. Bu süre ne kadar azsa ram bellek o kadar hızlıdır.
  • Gecikme süresi, bellek hızı, ram çeşitleri, bit değeri ve kullanım amacına göre ürün alımı yapılması gerekir.
  • Anakartın desteklediği bellek frekansı,
  • Ram slot sayısı, kartta bulunan slot sayısı kadar bellek takılır. Yani eğer 2 adet slot var ise en fazla bu sayıda bellek takılır.
  • Ram yükseltmesi yapılırken, elinizde bulunan ürün ile birebir aynı ürünün tercih edilmesi gerekir. 
  • Elde ki aynı ürün satışta değil veya çok pahalı ise, aynı markaya ait farklı modellerin incelenmesi gerekir.
  • Sonuç olarak yedek parça teminlerinde birebir aynı değerlerdeki bir ürün almaya özen gösterilir. İkinci alınan ürünün aynı MHz, CL ve voltaj değerlerinde olması sorun çıkma olasılığını en aza indirir.
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Yükleniyor...