hamburger icon

M2 Ssd Nedir?

Yeni Nesil Form Faktörü (NGFF) olarak bilinen M.2, bilgisayar genişletme kartları ve ilgili konnektörler için ek bir özellik görevi üstlenen parçalardır. M.2, standart kuruluşları olan PCI-SIG ve SATA-IO tarafından geliştirilmiş olup PCI-SIG M.2 ve SATA Rev. 3.2 spesifikasyonlarında tanımlanmıştır. İlk önce Next Generation Form Factor (NGFF) olarak adlandırılmış, daha sonra 2013'te resmi kuruluşlar tarafından M2 olarak yeniden adlandırılmıştır. 
M.2 temel bir ifadeyle PCI Express Mini Card fiziksel kart düzenini ve konnektörlerini kullanmaktadır. Bu kullanımla birlikte M.2, mSATA standardının yerini alır. Daha esnek bir fiziksel özelliğe sahip olan M.2 aynı zamanda farklı modül genişliklerine ve uzunluklarına da izin verir. Söz konusu özellikler M.2’yi katı hal depolama uygulamalarında ve daha küçük cihazlarda kullanılabilir hale getirir.
 M.2 küçük form faktörü, Wi-Fi, Bluetooth, uydu navigasyon, Yakın Alan İletişimi (Near Field Communication - NFC),dijital radyo, Wireless Gigabit Alliance (WiGig),Wireless WAN (WWAN) ve Katı Hal Sürücüleri (SSD) gibi birçok eklenti kart türünde kullanılır. M.2'nin, sadece SSD'lere özel form faktörüne ilişkin bir alt grubu vardır.
Tüm M.2 SSD'ler, sistem kartlarındaki M.2 yuvalarına gömülü olarak takılır. M.2 form faktörü, küçük ayak izi sayesinde daha yüksek bir performans sağlar ve ileride SSD'de teknik geliştirmeler yapılmasına yol açar. Ayrıca güç veya veri kablosu gerektirmediği için, kablo yönetimi zahmetini ortadan kaldırır. mSATA SSD'ler gibi M.2 SSD'ler de yuvaya takılarak monte edilir. M.2 SSD'ler çalışırken takıp çıkarılabilecek şekilde tasarlanmamıştır.

M2 Ssd Çeşitleri Nelerdir?

Bu donanımın sahip olduğu farklı yuva türleri, belirli bir yuvada belirli aygıt türlerinin desteklenmesini gerektiren M.2 spesifikasyonunun bir parçasıdır.
Yuva 1: Wi-Fi, Bluetooth, NFC ve Wİ Gig için tasarlanmıştır.
Yuva 2: WWAN, SSD (önbelleğe alma) ve GNSS için tasarlanmıştır.
Yuva 3: SSD'ler için tasarlanmıştır (hem SATA hem de PC iIe, 4 kata kadar performans).
Ayrıca ürünler arasında uzunluklarının farklı olmasının 2 nedeni vardır. Farklı uzunluklar, farklı SSD sürücü kapasiteleri sağlar. Sürücü ne kadar uzun olursa, üzerine o kadar fazla NAND Flash yongası ve bir denetleyici ile belki de bir DRAM bellek yongası takılır. 2230 ve 2242 uzunlukları, 1-3 adet NAND Flash yonga desteklerken 2280 ve 22110 olanlar, 8 adede kadar NAND Flash yonga destekler; ki bu da en büyük M.2 form faktöründeki 2 TB'lık SSD'nin kullanılmasını sağlar.
Sistem kartındaki yuva alanı, M.2'nin boyutunu sınırlandırabilir. samsung ssd gibi farklı markalara ait tasarımlar vardır. Bazı dizüstü bilgisayarlar, önbelleğe alma işlemleri için M.2'yi destekleyebilir ama sadece bir 2242 M.2 SSD'yi barındıracak çok küçük bir alana sahiplerdir. SSD tabanlı M.2 modüllerinde en sık görülen boyutlar; 22 mm genişlik x 30 mm uzunluk, 22 mm x 42 mm, 22 mm x 60 mm, 22 mm x 80 mm ve 22 mm x 110 mm olanlarıdır.

M2 Ssd Özellikleri Nelerdir?

m2 modülü yapı olarak doğrudan anakarta bağlanabilecek özelliklere sahiptir. SATA sistemine kıyasla çeşitli avantajlar sunan M.2 modülü kablosuz kullanımı ile ön plana çıkar. M.2 sistemi ile birlikte kablosuz bir şekilde doğrudan anakarta bağlanılabilir. Kablo ile uğraşmadan bağlanma imkânı sunması M.2’nin en büyük avantajı olarak değerlendirilir. M.2 ssd harddisk genel anlamda bir önceki SATA SSD’ye göre daha hızlı bir sisteme sahiptir. Özellikle hızlı bir kullanım sunması M.2 SSD yi ön plana çıkaran avantajlardan biridir. Yüksek hızda performans ayrıcalığı ile bilinen M.2 SSD’ler, kullanım ve bağlanma noktasında kullanıcının işini kolaylaştırır.
SATA SSD’ler saniyede 550-600 MB hıza kadar erişebilirken, M.2 SSD ile birlikte bu hızlar saniyede 5-10 GB’a kadar ulaşabilmektedir. Tercih edilen SSD’nin marka ve modeline bağlı olarak söz konusu hız değerleri değişiklik gösterebilir. M.2 SSD’lerin kullanıcıya sunduğu bir diğer avantaj ise mekanik bir disk olmamasıdır. Bu özelliği sayesinde M.2 SSD çok daha rahat bir kullanım desteği sağlar. Yapısı gereği daha dayanıklı bir forma sahip olan M.2 SSD’ler belirlenen kullanım süresinin üzerinde uzun yıllar kullanılmaktadır.

M2 Ssd Kartı Fiyatları?

Hızlı bir sistem sunması ile bilinen M.2 SSD’lerin çalışma sistemi merak konusudur. M.2 SSD’ler anakartta yer alan M.2 konnektörüne bağlanarak çalışma sağlar. Yapısal olarak M.2 SSD’ler doğrudan anakarta bağlı bir şekilde karşınıza çıkar. Bu özelliği sayesinde M.2 SSD olağanüstü bir hız deneyimini kullanıcı ile buluşturur. 
M.2 SSD’ler genelde yatay konumda çalışma sağlayan yapılardır.  Söz konusu yatak biçimde çalışma sisteminin amacı ise uzun ve ince bir yapıda bulunmasından ileri gelmesidir. Yapı olarak ince ve uzun olması SSD’nin sallanmasına sebebiyet verir. M.2 SSD’lerin sabit bir şekilde ve sorunsuzca çalışması açısından yatay konumda yer alması son derece önemlidir.M.2 portlarına eklenen SSD desteği ile birlikte pek çok donanım M.2 slotu ile kolay bir şekilde bağlanabilir hale gelmiştir.
Kurumsal şirketten normal ev kullanıcılarına kadar her alanda tercih edilen SSD kartları farklı hız, depolama alanı ve form faktörlerine sahiptir. Gereksinim duyulan ürünün detaylı incelemesinden sonra temini sağlanabilmektedir. Ssd fiyatları, yine kullanıcının tercihine bağı olarak markanın da etkisi ile yüksekten düşüğe doğru sıralanır. Kullanıcılar ihtiyaç duyduğu ve kararlaştırdığı 240 gb ssd fiyat bilgisi için birçok elektronik alet satan alanlardan temin sağlayabilmektedir. Yine kullanıcı tercihine bağlı olarak üretilen 240gb ssd, 120gb ssd, 500gb ssd, ssd 240gb, 480gb ssd, 512gb ssd, 500 gb m2 ssd ve 1tb ssd gibi boyutlara sahip M2 SSD çeşitleri vardır.

M2 Ssd Kullanım Alanları Nelerdir?

M2 ssd destekleyen birçok dizüstü bilgisayar ve anakart bulunur. M.2 form faktörü, SSD'ler gibi küçük form faktörüne sahip kartlara birden fazla seçenek sağlamak amacıyla geliştirildi. SSD'ler önceden, en küçük form faktörü için mSATA'nın eline bakıyordu ancak mSATA, 1 TB kapasiteye uygun maliyetle yükseltilemiyordu. Sorunun çözümü, farklı M.2 SSD kart boyutlarına ve kapasitelerine olanak sunan M.2 spesifikasyonuydu. M.2 spesifikasyonu, sistem üreticilerinin ihtiyaç duyulduğunda yüksek kapasitelere genişletilebilecek ortak bir küçük form faktörünü standartlaştırmalarını sağlar.
M.2, hem SATA hem de PCIe depolama arabirimini desteklerken mSATA, yalnızca SATA'yı destekler. Fiziksel olarak da farklı görünürler ve aynı sistem konnektörlerine takılamazlar. M.2, fiziksel form faktörüdür. SATA ve PCIe, depolama arabirimini işaret eder. Temel farklılık, performans ve M.2 SSD tarafından konuşulan protokoldür. M.2 spesifikasyonu, SSD'ler için hem SATA hem de PCIe arabirimini barındıracak şekilde tasarlanmıştır. M.2 SATA SSD'leri, tipik 2.5 inç SATA SSD'lerde şu anda kullanılmakta olan aynı denetleyiciyi kullanacaktır. M.2 PCIe SSD'ler, PCIe protokolünü desteklemek için özel olarak tasarlanmış bir denetleyici kullanacaktır. Bir M.2 ssd, yalnızca bir protokolü destekleyebilir ama bazı sistemlerde, SATA veya PCIe'yi destekleyebilen M.2 yuvaları bulunur.
 
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Yükleniyor...