hamburger icon

Güç Kaynaklı Kasa Nedir?

Güç kaynağı, bir sistem ya da düzeneğin gereksinimi olan enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır. Güç kaynağı bilgisayarın iç yapısında sistem parçalarını çalıştırıp gerekli enerjiyi eşit miktarlarda dağıtabilmek için kullanılan iç donanım birimidir. Bir diğer adı PSU (Power Supply Unit) olarak bilinir. 
Günümüzde masaüstü bilgisayar kasası modellerinden ziyade enerji dağılımına ihtiyaç duyan diğer cihazlarda da güç kaynağı kullanılır. Güç kaynaklarının çalışma prensibi genellikle metal bir kasa içine yerleştirilmiş, içinde transformatör ve/veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin çalışmaları için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır.
Masaüstü bilgisayarların güç kaynağı olan kasa; anakart, işlemci, ram, harddisk, ekran kartı, ses kartı, cd rom ve disket sürücüsü gibi tüm parçaları fiziksel darbelerden ve dış etkenlerden koruyan bir kutu görünümündedir. Bu kutuya sağlanan enerji ile bilgisayar çalışır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300-600 Watt gücündedir. Yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler sayesinde günümüz güç kaynaklarında, pahalı olan ve çok yer kaplayan transformatörler genellikle kullanılmaz. Bilgisayar güç kaynakları: +3,3 V, +5 V, +12 V, -12 V, -5 V gibi gerilimleri aynı anda ve belirli bir sapma aralığında üretim yapar.

Güç Kaynaklı Kasa Çeşitleri Nelerdir?

Hayatın pek çok farklı alanında aktif olarak kullanılan güç kaynakları, kullanım amacına bağlı olarak farklı şekillerde tasarlanarak üretilir. Çok sayıda elektronik devre elemanını bünyesinde barındıran kasa power supply, sahip olduğu özelliklere göre farklı çeşitlere sahiptir. Bunlar; 
Bilgisayar (PC) güç kaynakları,
Kesintisiz (UPS) güç kaynakları,
AC/DC güç kaynakları şeklindedir. 
Bilgisayar güç kaynakları masaüstü ve dizüstü bilgisayarların çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu gücü temin eder. Bu tür cihazların sistemleri için kaynak türünün güçlü olması gerekir. PC güç kaynakları, şebekeden aldığı enerjiyi bilgisayar sistemine uygun hale getirir. Böylece fazla enerji yükü nedeniyle bilgisayarda herhangi bir hasar oluşmaz. Kesintisiz (UPS) güç kaynakları ise şebeke elektriğinin kesilebileceği durumlarda bilgisayar sistemlerinin işlevini devam ettirebilmesi amacıyla tercih edilir. Böylece veriler korunur ve çalışma aralıksız olarak devam eder. AC/DC güç kaynakları ise kurulan sistemleri AC değil de DC güç kaynağı ile beslemek için tasarlanır.

Güç Kaynaklı Kasa Fiyatları?

Dolu bilgisayar kasası model olarak farklı çeşitlere sahiptir. Kullanım amacına göre tercih edilen kasalar, dolu-boş veya ikinci el olarak satılır. Bilgisayar kasası fiyatları araştırılırken, bu üç seçenek arasında seçim yapılması gerekir. Bilgisayar performansının tamamını oluşturan kasaların, hızlı ve etik tepkiler verebilmesi için ekipmanlarının belirli özelliklere göre tercih edilmesi gerekir. Güç kaynağı verilerinde, ihtiyaca uygun ürünlerin seçilmesi gerekir.
Kasa fiyatları, istenen donanıma bağlı olarak ucuzdan pahalıya doğru çıkan bir ivmeye sahiptir. Kusursuza yakın oyuncu kasaları çok hızlı olmasından ötürü yüksek maliyetlerde satışa sunulur. Uygun kasa türleri genellikle boş alıp uygun fiyata mal edilen veya ofis bilgisayarı olarak geçen yavaş ve orta segment işlemcilere sahip kasalardır. Güç kaynaklı kasalar, yüksek değerlere sahip ise orta segment fiyatlandırma grubundan başlar.

Güç Kaynaklı Kasa Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde tercih edilen birçok bilgisayar modeli vardır. Seçilen bilgisayarlarda yapılan işlem bazında özellikler kontrol edilir. Bilgisayar kasası dolu formatta kullanıcılara verilir. Ancak gaming kasa gibi ürünlerin sahip olduğu donanım ile normal bilgisayarlar aynı düzlemde üretilmez. 
Gamer kasa özellik bakımından normal kasalardan daha fazla donanıma sahiptir. Bu farklı işleyişin sağlanması için güç kaynaklı kasalar devreye girer. Kasa psu değerleri, bilgisayarın sahip olduğu gücü ortaya koyar. Kasa alımlarında kontrol edilen iç donanım ekipmanları kadar, bu ekipmanlara bu gücü sağlayan donanıma da bakılması gerekir. Çünkü yüksek donanımlı düşük güç kaynağı olan ürünler, kullanıcılara çabuk ısınma gibi problemler yaşatır.
Tüm bu bileşenleri bir arada tutan pc kasa modelleri satın alım aşamasında dikkat edilmesi gereken özellikler şu şekildedir; 
Donanım: Seçim aşamasında; kasanın boyutu ne olacak, sabit diskler için yeterli yer var mı, fanlar işlemciyi soğutmak için yeterli olacak mı, donanımlarınızın gücünü karşılayacak seviyede güç üretebiliyor mu gibi daha pek çok soru yanıtlanmalıdır.    
Tasarım: Piyasada sıra dışı tasarıma sahip kasa modelleri vardır. Özellikle oyuncu kasası dolu bir formatta fazla dikkat çekici özelliklere sahiptir. Agresif tasarımlı, şeffaf kapaklı ve LED ışıklandırmalı kasalar en çok tercih edilen modeller arasında yer alır. Kasa içindeki kablo dağılımına ve kabloların geçtiği alanlarda tasarım konusunda dikkat edilmesi gereken durumlardır.
Hava Sirkülasyonu: Kasa içerisinde bulunan donanımın yeterli havaya ve toz filtresine sahip olup olmadığına bakılmalıdır.
Ön ve Arka Panel: Arabirimlere yetecek kadar giriş havzası bulunan ürünler tercih edilmelidir. 
Uygun Sıcaklık Koşulları: İyi bir sistem için kaliteli donanım birimlerine sahip olmanız kadar, onların çalışabilmesi için uygun sıcaklık koşullarına da dikkat edilmelidir. Bunun için kasanın soğutma özellikleri kontrol edilmelidir. Genellikle daha büyük boyutlu kasalar daha fazla boşluğa sahip oldukları için daha kolay soğuyacaktır. Ancak büyük boyutlu olan kasalar da yüksek işlem kapasiteli öğelerle donatılacağı için yine iyi bir soğutma sistemine ihtiyaç duyacaktır.  
Sessiz Bir Sistem: Sese sebep olan fanlarda titiz davranılmalıdır. Küçük boyutlu fanların daha fazla ses oluşturduğu unutulmamalıdır. Küçük fanların aynı hava akımını yaratabilmesi için daha çok sayıda dönüş yapmak zorunda olması, büyük fanlara göre daha çok ses çıkarmaları anlamına geliyor. Sessiz bir kasa için, kasa içinde bulunan tüm birimlerin iyi bir şekilde sabitlendiğinden emin olmanız olası gürültüleri engeller. Ayrıca kullanacağınız sabit diskler de gürültüye katkıda bulunur. Bu nedenle mümkün mertebe SSD'ye yönelmek gerekir.
Güç: Üst kullanımlar için ayrıca bir güç kaynağına ihtiyaç duyulur. Uygun fiyatlarla toplanan standart bir sistemin enerji tüketimi 150 - 200 watt civarında olacakken, bu değerleri kasanın üzerindeki en kalitesiz güç kaynağı bile rahatlıkla karşılar. Satın alınan kasa üzerinde bulunan güç kaynağı herhangi bir koruma faktörüyle donatılmamış ise değiştirilmelidir.

Güç Kaynaklı Kasa Kaç Watt Olmalıdır?

Günümüzde neredeyse her bilgisayarcıda bulunabilen güç kaynaklarının içerisinde 1 adet AT veya ATX anakart bağlantı çıkışı, dört adet +5V ve +12V sabit disk ve kompakt disk, iki adet +5V ve +12V disket sürücü çıkışları yer almaktadır. Anakart bağlantı çıkışları üzerinden bağlanan kablolar sayesinde tüm parçalara elektrik dağılımları gerçekleştirilmektedir. Ek olarak güç kaynakları bilgisayarın çalışma süresi boyunca hiç durmadıklarından dolayı iç donanım düzeninin bozulmaması, ısınarak yanmaması ve hava sirkülasyonunun sağlıklı yapılabilmesi için elektrik motorlu fan bulunmaktadır. Bu fan gerekli ısı ortamını dağıtmak ve sürekli güç kaynağını soğutmakla görevlidir.
Bir güç kaynağı tüm donanım birimine yetecek kadar güç sağlayabilmelidir. Eğer bu konuda zorlanıyorsa güç kaynağı çok ısınacak ve sebepsiz kilitlenmelere veya daha kötüsü başka donanım birimlerine zarar vermeye de neden olabilecek şekilde yanabilir. Gücün ölçüsü wattır. Kasanın büyüklüğüne (kasa büyükse olası donanım sayısı da fazla olabilir) göre güç miktarı belirlenmelidir. Günümüzde 230 - 650W arasında değişen güçlerde, güç kaynakları vardır.
Tüm donanım birimlerinin elektrik enerjisini sağlayan güç kaynaklı bilgisayar kasası üzerinde; anakart, sürücülerin ve kasa içi fanların elektrik enerjisini karşılamak üzere kablo konnektörleri vardır. Diğer donanım birimleri enerjisini anakarttan alır. Güç kaynağı 220 volt şehir alternatif akım şebeke gerilimini -12, -5, +3.3, +5, +12 Volt gruplarına çeviren donanım birimidir. Her bir çeşit volt değerini taşıyan kablonun rengi farklıdır. Örneğin; siyah = nötr, kırmızı = +5V, sarı = +12V değerlerini göstermektedir.
 
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Yükleniyor...