hamburger icon

Veri Depolama Nedir?

Veri depolama, kurumsal ya da kişisel bilgileri depolamak ve ardından depolanan bilgilere kolayca erişebilmek amacıyla geliştirilmiş sistemlerdir. Veri depolama bu verilerin saklanmasını, depolanmasını, güvenli bir yerde tutulmasını ve ayrıca sınıflandırılması gibi görevleri üstlenir. Veri depolama, farklı sistemlerde veya ortamlarda belirli bir süre boyunca olur. Veri depolama saklanacak verilerin büyüklüğüne göre farklılaşmıştır. 
Aslında belirli bir zaman aralığında sürekli olarak bir termometreye bakmak ve ölçülen sıcaklığı bir kağıda yazmak bile "verileri kaydetmenin" temel bir yoludur. Basit anlamda bu eylem bir veri depolama biçimidir. Kısacası veri depolama metodik bilgi toplama eylemidir. 
Bilgisayar, tablet, cep telefonu, televizyon, oyun konsolları gibi elektronik cihazlar geniş depolama teknolojilerine ihtiyaç duyar. Veri depolama araçları bu işlemleri optik, elektromanyetik veya silikon tabanlı depolama ortamlarında yapar. 
Günümüz teknolojisinde veriler çoğunlukla bir veri kaydedici kullanılarak toplanır ve saklanır. Veri depolayıcı, bellek ve mikroişlemciye sahip elektronik bir cihazdır. Veri depolayıcısı çok özel bilgi türlerini izlemek için üretilmiştir ve cihaz bilgilerinin depolanması ve toplanması gibi işlemleri de kolaylaştırır.
Tipik bir veri depolayıcı, depolamak için bir bilgisayar çipi ve bilgileri almak için bir sensör içerir. Veri depolama süreci, dalga formlarının alınmasını ve ardından istenen bilgileri elde etmek için sinyallerin işlenmesini içerir. 
Genel olarak her teknolojik cihaz verilerin depolanması için kısıtlı bir seçenek sunar. Örneğin bir bilgisayarda bilgisayar hafızası da denilen dahili depolama alanı bulunmaktadır. Dahili depolama nedir sorusunun cevabı ise kullanılan cihaz içinde bulunan depolama alanıdır. Bu alanın bir kısmı işletim sistemi ve programlara ayrılmıştır. Bu alan kısıtlıdır. 

Dahili Depolama Ürünleri

Genel olarak bilgisayar vb. elektronik cihazlarda depolama araçları önemlidir.  Sabit disk, bilgisayar dâhili depolama araçlarından biridir. Sabit üzerine birçok bilgi depolanabilir. Depolanan bu bilgi ve veriler güvenli bir şekilde depolanır. Sabit disk ayrıca hard disk ismiyle de bilinir. Hard disk içerisinde kaydedilen bütün bilgi ve veriler manyetik sisteme sahiptir. Bu özellik sayesinde veri pratik bir şekilde okunur.
Bir diğer depolama birimi ise harici depolamadır. Harici depolama nedir sorusunun cevabı ise kullanıcı ve diğer uygulamalar tarafından izinli bir şekilde erişilebilen, yerleşik depolamanın bir birimidir. Harici depolama aygıtları bilgisayardaki dahili depolamanın dışında ek depolama imkanı sunar. Harici depolama için kullanılan aygıtlar, kullanılan cihazda yer alan depolamanın yanı sıra, kullanıcıya ek bir depo alanı sunar. Bu aygıtlar sayesinde veriler bir yerden başka bir yere zahmetsizce taşınabilmektedir ve yazılıma ihtiyaç duyulmaz.  Harici depolama, veri yedeklerini depolanan ortamdan çalıştırabilir. Ayrıca geri yükleme de yapılabilir. Kullanılan teknolojik aletin bozulması gibi durumlarda harici depolama sayesinde veri kaybı olmaz.
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bilgisayar teknolojisi alanında da değişiklikler olmaya başladı. Değişime en çok uğrayan bilgisayar birimlerinden biri de hiç harddiskler yani depolama birimleridir. Harddiskler ilk çıktıklarında hacim olarak çok fazla yer kaplamaktaydılar fakat ilerleyen teknoloji ile birlikte boyutları çok küçülmüştür. Bilgisayar depolama birimleri şu şekildedir; 
  • Bit
  • Byte
  • Kilobyte (KB)
  • Megabyte (MB)
  • Gigabyte (GB)
  • Terabyte (TB)
  • Petabyte (PB)
  • Exabyte (EB)
  • Zettabyte (ZB)
  • Yottabyte (YB)
128 gb hafıza kartı üzerine kaydedilen veri 32 gb flash bellek üzerine kaydedilen veriden daha büyüktür. Örneğin harici depolama birimi Byte’dır. 

Veri Depolama Ürünleri

Depolama birimleri ikiye ayrılır; 
  • Birincil Depolama Birimleri
Birincil depolama birimleri bilgisayarın ana belleğini oluşturur. Bu birim de RAM bellek ve ROM bellek olarak ikiye ayrılır. Bu birim farklı kullanım amaçları ile tasarlanmıştır. RAM ile ROM bilgisayarın geçici hafızası olarak bilinir. RAM ve ROM çeşitli özellikleri de beraberinde getirmektedir. ROM bellekler küçük bir hafızaya sahiptir. Bilgisayarın çalışma ve açılma işlemlerine ait verileri kaydetmektedir.
  • İkincil Depolama Birimleri
İkincil depolama birimleri taşınabilir ve kalıcı formlardır. En bilinen ikinci depolama birimlerinin başında harddiskler gelir. HDD’ler geniş depolama alanına sahiptir ve bu özelliğe sahip olduğu için sıklıkla kullanılmaktadır. Teknoloji ile birlikte HDD harddisk depolama biriminin de gelişeceği öngörülmektedir. Yeni gelişmeler ile Apple şirketinin ürünü olan Iphone’lere Iphone hard disk bağlanabilir.
SSD’ler ise depolama birimini taşınabilir hale getiren teknolojilerin başında yer almaktadır. SSD’ler HDD harddiske kıyasla çok daha hızlı bir işlem sunmakta ve bunu yaparken sessiz çalışma ve daha dayanıklı yapı özelliklerini de beraberinde getirir.
Genel olarak ikincil depolama birimlerinin kendi içinde farklı özellikleri bulunmaktadır ve farklı ayrıcalıklara sahiptirler. Özellikle bilgisayar ve cep telefonu gibi cihazlar ek depolama alanı gerektirebildiğinden bu cihazlar için birçok taşınabilir depolama ürünü tasarlanmıştır. Bu ürünlerin başında; DVD, optik sürücü, USB bellek, SD kart, bulut depolama türleri gelmektedir. İkincil depolama alanları, veriyi taşıyabilme ve ulaşılabilirlik gibi konularda kolaylık sağlar.

Veri Depolama Ürünleri Çeşitleri

Veri depolama hafıza birimleri çeşitlidir;
  • Harici sabit sürücü: Bilgisayara takılıp çıkarılabilir. Sabit sürücülerdir ve çok miktarda verinin yerel yedeklenmesi gibi önemli bir özelliği bulunmaktadır.
  • SSD sürücüler (Solid State Drive): Daha az güç kullanarak daha hızlı çalışırlar. Hareketli parçalara sahip değiller. Bu da onları hızlı ve daha güçlü yapan bir özelliktir.
  • Optik sürücüler: CD ve DVD olmak üzere 2 türü bulunur. Genellikle veri aktarmak için kullanılırlar. Daha kısa ömürlüler. Daha yavaş okuma ve yazma hızına sahiptir. 
  • Ağa bağlı depolama (NAS): Ethernet bağlantısı ile veri aktarırlar. Özellikle ağlar ve küçük işletmeler için yerel yedeklemeler için en iyi veri depolama yöntemlerinden birisidir. Birkaç sabit sürücü takılabilir. Bu da tutabileceği veri miktarını arttırır.
  • USB thumb sürücü ve flash sürücü: Kapasitelerinin az ve sınırlıdır. SSD sürücülerine benzer. Hareketli parçaları olmadığından sağlamdırlar. ssd flash bellek, portatif bir kullanım sağlar.  Bu nedenle genellikle kişisel verileri depolamak için kullanılır. Ayrıca sınırsız flash disk adı verilen bir türü bulunur. Bu türün çalışma prensibinde ise normal bir flash bellek gibi herhangi bir hafızaya sahip olmaması fakat bilgileri saklaması adına sanal ortamı kullanması şeklindedir. Sınırsız flash disklerde veri disk içerisinde değil sanal ortamda yani internet üzerinde saklanmaktadır. Bu flash disk kullanıldığında veriler sanal ortamdan çekilir. Aslında flash bellek veriyi taşımaz. Sınırsız flash disk, bir anahtar görevi görerek kullandığı sırada internet ortamındaki sunucuya giriş yaparak veriye ulaşmaya imkan tanır.
  • Bulut depolama: Genellikle aylık abonelik sistemiyle çalışırlar. İnternet bağlantısı gereklidir. Google Drive, Amazon S3, Sky Drive örnek verilebilir. Herhangi bir koşuldan etkilenmezler. 

Veri Depolama Ürünleri Fiyatları

Bilgisayar depolama alanı, telefon depolama alanı için  çeşitli veri depolama ürünleri bulunmaktadır. Hafıza kartı ya da bellek hafıza içerisine çeşitli medya dosyalarının depolanabildiği bir bellek biçimidir. Kullanım amaçlarına göre SD kartlar, SDHD kartlar, XD picture hafıza kartları, kompakt flash diskler, SDXC kartlar, mikro SD kartlar ve multimedya  kartlar gibi çeşitlere ayrılırlar. SD kartlar diğer çeşitlere kıyasla en eski ve yaygın kullanılan türdür. Veri depolama ürünleri fiyatı türe göre çeşitlenmektedir. Gelişen teknoloji ile 2 TB hafıza kartı bulmak mümkündür.

 
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Yükleniyor...