Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

SSD

Ssd Nedir?

Sabit disk yerine kullanılan veri depolama birimine SSD (Solid-State Disk) yani Katı Hal Sürücü denir. Standard bir hard diskten daha hızlı çalışan elektronik depolama birimi olan SSD sayesinde bilgisayar daha hızlı çalışır.
Küçük ve büyük pek çok parçanın bir araya gelmesi ve gerekli yazılımların yüklenmesi sonucunda kullanılabilir hale gelen bilgisayarlar, bu parçalardan herhangi birinin arızalanması sonucu birçok işlevini yitirir. Bilgisayarın işlem gücünü oluşturan parçalardan biri ise depolama donanımıdır. Depolama donanımın işlevini yitirmesi, bilgisayarın hafızasını yitirmesi anlamına gelir.
Teknolojinin akıl almaz ve önlenemez gelişimi ile veri depolamak için geçmiş zamanlarda kullanılan sabit disklerin yerini hızla ssd'ler aldı. Ssd harddisk günümüzde veri depolamak için kullanılan aygıtlara verilen isimdir. Ssd'ler sabit diskler yerine kullanılabilmeleri, işletim sisteminin daha hızlı çalışmasına sebep olmaları, uygulamaların hızla yüklenmesini sağlamaları ve veri aktarımını hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmeleri sebebiyle günümüzde kullanıcılar tarafından tercih edilen depolama aygıtıdır. Ssd'lerde bulunan flash yongalar içinde saklanan verilerin uzun süre depolanabilmesini ve korunması sağlayarak kullanıcılara verilerini güvenli bir şekilde depolama imkânı sunar.
SSD'lerin amacı temelde HDD ile aynıdır. İki aygıtta dosyaların uzun vadeli kullanım için saklama işlemine yarar. SSD'nin HDD’lerden farkı ise "flaş bellek" denilen bir tür bellek birimi kullanmasıdır. RAM'e benzetebileceğimiz bu depolama birimi, RAM'in aksine elektrik kesildiğinde dahi veriyi tutmayı başarır. Ssd disk veriyi saklamak için elektriksel hücrelerden faydalanır. Bu hücreler, sayfa denilen bölümlere ayrılır ve veriler burada saklanır. Sayfalar bir araya gelerek blokları oluşturur. SSD'lere katı hal denmesinin sebebi, hareketli parçalarının bulunmamasıdır. SSD'ler, sadece bir bloktaki boş sayfalara yazabilirler. HDD'de ise veri, herhangi bir yere, herhangi bir zamanda yazılabilir. Yani verinin üzerine yazmak, HDD'de daha kolaydır. SSD'ler belirli sayfalardaki verinin üzerine direkt olarak yazamazlar, sadece boş sayfalara yazabilirler.

Ssd Çeşitleri Nelerdir?

SSD diskler şekil, boyut ve hızlarına göre çeşitlere ayrılır;
2.5” Sata SSD: En yaygın kullanılan SSD türüdür. GB başına en iyi değeri sunmalarına ve diğer SSD disklere göre en yavaş olmalarına rağmen yine de oldukça hızlıdırlar. Bir sata kablosu ile anakarta bağlanırlar. Kullanılan bir aparat ile 3,5” yuvalara da monte edilebilmektedirler.

Mini Sata SSD (mSATA): Bu SSD diskler çok küçük bir form faktörüne, farklı bir bağlantı türüne sahiptir ve 2,5″ disklerin aksine açık bir devre kartıdır. 2,5″ SSD disklerden biraz daha hızlıdır. Genellikle boş alanın önemli olduğu cihazlarda dizüstü bilgisayarlar ve mini dizüstü kullanılır.

M2 Sata SSD (M.2): SSD diskler içerisinde tasarım olarak en küçüğüdür. Hızları farklılık gösterebilir, ancak alanı performansla dengelemek isteyen insanlar için iyi bir seçenektir. M.2 sürücüler hem SATA hem de NVMe denetleyicilerinden yararlanabilir. Genellikle anakartla aynı hizada bulunurlar. Alanı korumak için harika bir seçenektir. Fakat bazı durumlarda özellikle yüksek performanslı sürücüler için hava akışı olmadığı zaman ısınma sorunu yaşayabilirler. 

PCIe Sata SSD: Bunlar en hızlı ve en pahalı SSD disklerdir. Adından da anlaşılacağı gibi, bir PCIe yuvası (ekran kartının takıldığı yuva) kullanırlar. Standart bir SATA sürücüsünden yaklaşık dört kat daha hızlı çalışabilirler.

Ssd Özellikleri Nelerdir?

Çalışma prensibi klasik depolama birimlerine göre daha farklı olan SSD’ler birçok marka ile farklı özelliklerde üretilir. Samsung ssd türleri birçok depolama boyutuna sahiptir. Kullanıcılarına samsung ssd 500 gb gibi yüksek alanlar tanımlar. Bu aygıtlar harddisk olarak tanımlansa da aslında içinde bir disk yoktur. Akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve USB flash bellekler ile aynı prensipte çalışır. Daha hızlı çalışması ve daha uzun ömürlü olması ile ön plana çıkan bu donanım parçası, bir bilgisayarın tüm hafıza kapasitesini oluşturur. Bilgisayardaki tüm veriler ve dosyalar, bu cihazın içerisine kaydedilir ve kullanılacağı zaman bilgisayar ekranına yine bu cihazdan servis edilir. Bilgisayarda yer alan verileri ve dosyaları, bünyesinde bulunan hafıza çiplerinin içine kaydeder. Çalışma sürecinde hareket etmez ve bu sayede verileri daha güvenli bir şekilde saklar.
Solid – State Drive depolama aygıtları, pek çok farklı teknolojik özellik ile donatılmışlardır. Çok yönlü özelliklere sahip oldukları için daha kullanışlı konumdadırlar. SSD harddisk özelliklerinde en çok dikkat edilecek nokta, yonga türleridir. Solid – State Drive, verileri flash yongalarda yani çiplerde saklar. Söz konusu aygıtlarda kullanılan iki farklı yonga türü bulunur. Bunlar;
Single Level Cell (SLC): Bu yongalara sahip donanımlar, her bir hücrede 1 bit veri saklama kapasitesine sahiptir. Bu nedenle daha az hafıza kapasitesi sunmakla birlikte daha yüksek performans gösterirler.

Multi Level Cell (MLC): Bu yongalar daha fazla depolama kapasitesi sunar. Çünkü her bir hücrede 2 – 3 bit veri tutabilirler. Performans konusunda ise SLC yongaların gerisindedirler.

Daha Uzun Kullanım Ömrü: SSD depolama aygıtlarının üretilip piyasaya çıkarılmasının ardından, eski tip hard disklerin kullanımı önemli ölçüde azalmıştır. Çünkü bu tip depolama aygıtları, çok daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Arada ciddi bir fark olduğu için yeni bir depolama aygıtına ihtiyacı olan herkes, Solid – State Drive satın almaktadır. Uzun vadeli ve çok daha ekonomik bir üründür. 

Daha Düşük Hata Potansiyeli: Bilgisayarın sistemsel çalışmasının içinde dahil olan donanım parçalarının sağlıklı bir şekilde çalışması çok önemlidir. Herhangi bir donanımın problemli çalışması, o donanım özelinde bilgisayara bir zarar verebilir. Depolama aygıtları için bu zarar, verilerin bozulması, silinmesi, düzgün çalışmaması ve kaybolmasıdır. SSD hard disklerde hata potansiyeli çok düşüktür ve hafızasında yer alan veriler bozulmaz. Bu nedenle bilgisayarında önemli dosyaları ve verileri barındıran kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Daha Küçük ve Daha Hafif: SSD kullanılan bilgisayarların ağırlıkları çok daha düşük olur. Çünkü bu cihazlar, ağırlık oluşturan parçalar içermezler ve dolayısıyla bilgisayarları da ağırlaştırmazlar. Bunun yanında boyut olarak da aynı işi yapan diğer parçalara göre daha küçüktür. Küçük boyutlarda olması ise en çok dizüstü bilgisayar kullanan kullanıcılara avantaj sağlar. 

Daha Yüksek Okuma ve Yazma Hızı: Harddiskin belirleyici özellikleri arasında hafıza kapasitesi ile birlikte okuma ve yazma hızı gelir. Bu değerler ne kadar verimli olursa bilgisayar da o kadar hızlı çalışır. Bilgisayardaki dosyaları açmak için bir süre beklemeniz gerekir. Eğer depolama aygıtının okuma ve yazma hızı düşükse, dosya çok geç açılır. İşte bu noktada SSD devreye girer. Bu tipteki depolama aygıtlarının okuma ve yazma hızı, ortalamadan yaklaşık 10 kat daha fazladır. O kadar hızlıdır ki mikrosaniye birimi ile ölçülür. Böylece bilgisayarda yapılan her türlü işi hızlandırır ve zaman kaybı yaşatmaz.

Daha Düşük Arıza İhtimali: Bilgisayarın içerisinde yer alan parçaların bozulma sebeplerinden biri hareket ederken uğradıkları deformasyondur. Bu nedenle hareketli parçalar çok daha çabuk bozulur. SSD harddiskler hareketli bir parçaya sahip olmadıkları için kolayca arızalanmazlar ve bozulmazlar. Çalışır haldeki bir bilgisayarı hareket ettirmek, hareketli parçaları bozabilirken, SSD takılı bir bilgisayar özgürce hareket ettirilebilir. 

Daha Fazla Tasarım Çeşitliliği: Bu tip aygıtların standart bir şekli yoktur. Boyut ve tasarım konusunda çeşitlilik gösterirler. Bu durum da pek çok avantajı beraberinde getirir. Solid – State Drive depolama aygıtlarının 2,5 inç boyutundaki sürücü portlarına, ekran kartı girişlerine ve M.2 SATA girişlerine takılabilen çeşitleri mevcuttur.

Ssd Kartı Fiyatları?

Genellikle dikdörtgen şeklinde olan SSD diskler, farklı boyutlarda üretilebilir. Düşükten, yükseğe kadar farklı kapasitelere sahip olmakla birlikte bazı özellikler ile de çeşitlenebilir. Seçimler arasında 120gb ssd, 240gb ssd, 480gb ssd ve 500gb ssd vardır. HDD kartlarda sıklıkla rastlanan depolama birimi olan tb, bu disklerde de 1tb ssd ve 2tb ssd şeklinde üretilir. Bilgisayarın performansını yükseltebildiği için bilgisayarı hızlandırma teknikleri arasında sıklıkla harddisk değişimine de yer verilir ve mevcut depolama birimi, SSD ile değiştirilebilir.
Ssd fiyatları, diğer depolama aygıtlarından biraz daha yüksek fiyatlara sahiptir. Ancak kullanıcısına sunduğu sorunsuz işletim ile en çok tercih edilen modeldir. Samsung ssd 1tb yüksek performans ve geniş kapasite fırsatını sunan bir ürün çeşididir. ssd 240gb ürünler ise kullanıcısına daha hızlı, kompakt ve güvenli veri depolama fırsatı sunar. 

Ssd Kullanım Alanları Nelerdir?

SSD'lerin HDD'lere oranla daha hızlı çalışan depolama donanımıdır. Geleneksel sabit disklere göre SSD'li bir bilgisayar çok daha hızlı açılır ve uygulamaları çok daha hızlı açar. Bilgisayarın iş, oyun veya eğitim amaçlı kullanımında SSD'nin farkı ortaya çıkar.
SSD'ler hareketli parçalara sahip olmadığından, HDD'ler gibi aniden bozulma ihtimalleri daha düşüktür. Bununla birlikte arıza yapan bir SSD'den veri kurtarmak çok daha zordur. SSD'lerin belirli bir yazma kapasitesi vardır ve bu kapasiteye ulaştıklarında kullanılmaz hale gelirler (normal bir kullanımda yıllarca hizmet verebilirler). Hareketli parçalara sahip olmaması, SSD'lerin dışarıdan gelecek sarsıntılardan HDD'ler gibi etkilenmediği anlamına gelir.
SSD'ler tamamen sessiz çalışırlar. Son olarak SSD'ler, HDD'lerdeki "parçalanma" (fragmentation) sorununu yaşamazlar; bu sorunu otomatik olarak çözecek mekanizmalara sahiptirler ve müdahale istemez. SSD kullanımının ana amacı veri işleme ve depolama olduğundan SSD alırken öncelikle SSD'nin veri okuma-yazma hızına dikkat edilmelidir. Okuma-yazma hızları SSD'lerin üzerinde belirtilirler ve okuma-yazma hızının yüksek olması SSD'nin de iyi bir SSD olup olmamasıyla doğru orantılıdır. Günümüzde SSD'lerin okuma-yazma hızı ortalama olarak 300-500MB/sn aralığında değişmektedir. SSD alırken kullanım amacı da önem taşıyan konulardandır. SSD üzerine aktarmak istediğiniz verilerin boyutuna ve verileri kullanım amacına göre uygun depolama hacmine sahip bir SSD seçmek gerekir. Bilgisayar ile çalışılan her alanda bu ürünü kullanmak mümkündür.
 
Yükleniyor...