Bilgisayarlar ve ekranlar belirli işlemcilere sahiptir. İşlemcilerin çalışabilmesi için işlemci soğutucusu gerekir. Termal macun, her 2 sistem arasında bir köprü görevi görür. İşlemcilerin ısısının dengelenmesini sağlayarak bilgisayarların ve ekranların tam verimle çalışmasını destekler. Bir bilgisayar sisteminde yer alan birçok farklı işlemci üzerinde benzer etkilere sahiptir. Termal macun sayesinde işlemciler verimli bir şekilde yıllar boyunca kullanılabilir. “Termal macun ne işe yarar?” sorusu için daha detaylı bir cevap verilebilir.
Termal macun bir diğer adıyla CPU macunu, işlemcilerin düzgün çalışmasını sağlayabilmek için doğru şekilde uygulanmalıdır. CPU, bilgisayarın beynidir. Bilgisayar sisteminde bulunan CPU soğutucusu, ısının artmasını engelleyerek beynin doğru şekilde çalışmasını sağlar. CPU soğutucunun tam verimli çalışması için termal macun devreye girer. Macun sayesinde CPU ve IHS metal plakaları arasındaki hava boşlukları doldurulur. Bu sayede daha verimli bir ısı aktarımı sağlanır.
Bilgisayarlar, işlemcisi sayesinde çalışır. İşlemciler çalışırken çevreye ısı yayar. Bu ısının dengelenmesi için ise soğutucular kullanılır. İşlemci soğutucuların çalışmasını sağlayan temel madde ise termal macundur. Termal macun, işlemcinin ve işlemci soğutucusunun arasına sürülerek soğutucudan işlemciye ısı iletimi sağlanır. Termal macun, ısı iletimini arttırarak işlemcinin yanmasını önler. İşlemcinin yanmaması için termal macun doğru şekilde uygulanmalıdır. Kaliteli bir termal macun kullanılarak işlemcinin verimi arttırılabilir. Piyasada ön plana çıkmış kaliteli termal macun markaları bulunur:
Thermaltake
Corsair
Gd900
Termal macunun fiyatları markalara ve gramajlarına göre değişkenlik gösterir.
Termal macun farklı yöntemlerle sürülebilir. Akışkan yapısı nedeniyle yeterli miktarda sürülmesi son derece önemlidir. Fazla macun üzerine baskı gelmesiyle yayılmaya başlayarak işlemcilere bulaşabilir. Bu bilgisayarın devre dışı kalmasına neden olabilir. Termal macun sürme yöntemleriyle macun doğru şekilde uygulanabilir.
Fırça ile sürme: Sıvı hâldeki, bir termal macunun kullanılması durumunda fırça yöntemi tercih edilir. Sıvı termal macunlar, düşük viskoziteye sahip olduğundan daha az tercih edilir. Bundan dolayı fırça yöntemi genel kullanımı az olan yöntemdir.
Kart veya parmakla sürme: Düşük viskoziteli termal macunlar için kullanılan bir diğer yöntemdir. Kart veya parmakla termal macun tüm soğutucu yüzeyine yaydırılır.
Şerit yöntemi: İşlemci üzerine şerit şeklinde termal macunu sıkılır. Sıkılan macun kart gibi düz bir yüzeye sahip olan cisim sayesinde tüm yüzeye gelecek şekilde yayılır. Gerekli yayma işlem ardından üzerine yavaş bir şekilde soğutucu yerleştirilir. Yayma işlemi yapılmadan da soğutucu direkt olarak şerit üzerine oturulabilir. Termal macun zamanla kendiliğinden yayılacak ve her bir yüzey birbirine tam olarak oturacaktır. Fazla termal macun kalması hâlinde fışkıran termal macun, mutlaka temizlenmelidir.
Damla yöntemi: En yaygın olan termal macun sürme yöntemidir. Özel başlıklı macunlar sayesinde belirli bir miktar macun işlemcinin tam ortasına dökülür. İşlemci soğutucusu yine ortalayarak işlemci üzerine konulur. Bu sayede her iki yüzey birbirine tam oturur. Arada hava boşluğu kalmasını önleyen en etkili yöntemdir.
Termal macun işlemci ve işlemci soğutucusu arasına sürülen bir macundur. Genellikle bilgisayarlar işlemcilerinde kullanıldığı bilinir. Termal macunlar ile ilgili en sık merak edilen sorulardan biri “ekran kartına termal macun sürülür mü?” sorusudur. Termal macunlar ekran kartlarındaki grafik işlemciler üzerinde de kullanılır. Harici grafik birimi üzerine de uygulanırlar. Taşınabilir bilgisayarlarda anakart çip setleri üzerinde kullanıldığı da bilinir. Her bir uygulanma alanına itinayla ve özenle termal macun sürülmelidir.
Termal macundan istenilen verimin elde edilebilmesi için sürülme şeklinde dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunur. Bu sayede macun uygulanan bölge tam verimle ısı dengelemesi sağlayabilir.
Termal macun, yoğun miktarda kullanılmamalıdır. Macunun pirinç tanesi kadar sürülmesi yeterlidir. Daha az sürülmesi hâlinde yüzeyin tamamını kaplayamayacağından etkisi azalır. Fazla kullanılmasında ise gereğinden çok yayılan macun, bilgisayarın parçalarına zarar verebilir.
Taban plakası veya su bloğu ile termal macun uygulanmalıdır. Manuel uygulamalarda macunun içerisinde hava boşluğu kalması termal macunun etkinliğini azaltır.
Daha öncesinden macun uygulanmış bir yere tekrar macun uygulanmadan önce eski macun temizlenmelidir. Macunun üzerine macun uygulanması hava kabarcıklarının birikmesine neden olarak yeterli termal etkinin görülmemesine ve işlemcinin zarar görmesine neden olur.
En iyi termal macun bile belirli bir süre ardından kurur veya işlevini yitirir. Termal macunun ömrü, ambalajı üzerinde belirtilir. Bazı durumlarda ürünün kullanım ömrü kendiliğinden geçerken işlemcinin çok fazla kullanılması da macun üzerinde değişimlere neden olur. Bilgisayar macunu bir diğer adıyla işlemci macunu temizlenip yenilenmelidir.
Eski macun izopropil alkolün ve mikrofiber bezin yardımı ile temizlenebilir. İzopropil alkol, mikrofiber bezin üzerine uygulanır ve macunun yüzeyi detaylıca silinir. Ardından macun kurumaya bırakılır. Her iki yüzeyin de kurumasının ardından yeni termal macun uygulanabilir.
Termal macun uygulama sıklığı genellikle birkaç yılda bir olacak şekildedir. Ancak CPU soğutucunun çıkarılması hâlinde termal macun uygulamasının tekrarlanması gerekir. Bilgisayar çalışırken CPU sıcaklığının eskisine nazaran kısa zamanda arttığının hissedildiği noktada, termal macunun yenilenmesi gerekebilir.
Benzer bir şekilde ekran kartlarında da durum aynıdır. Ekran kartının performansı düşmeye başladığı noktada, termal macunun yenilenmesi gerektiği düşünülmelidir.
“Termal macunun bittiğini nasıl anlarız?” sorusunun cevabı, aynı zamanda termal macununun değiştirilme zamanının geldiğini gösterebilir. Bilgisayarın çalışırken çok ısınması veya işlemler sırasında hızının azalması da termal macun değişikliği yapılması gerektiği anlamına gelebilir.
Bir bilgisayarın hızlı ve verimli bir şekilde çalışabilmesi için işlemcisinin güçlü olması gerekir. Güçlü bir işlemci ise iyi bir işlemci soğutucuya ihtiyaç duyar. Laptop termal macunu bir diğer adıyla işlemci termal macunu, soğutucu ve işlemcinin birbirine ideal bir şekilde oturmasını sağlar. Bu sayede, işlemci, ısı dengesini korur ve tam verimle çalışmaya devam eder. Bilgisayar performansının düşmesi hâlinde macun değişimi yapılmalıdır.
Termal macunu alırken dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunur. Bu sayede alınan macundan tam bir verim elde edilebilir.
Termal macun, son kullanma tarihi bulunan bir üründür. Termal macundan istenilen verimin alınabilmesi için son kullanma tarihinin geçmemiş olması gerekir.
Tek kullanımlık termal macun, küçük bir alanda kullanılması hâlinde, ideal boyutlardadır. Bu sayede, termal macunlar, raf ömrü dolana kadar bekletilmez.
Termal macun alırken macunun nereden temin edildiğine dikkat edilmelidir. Bazı bilgisayar mağazalarında termal macun bulunabilir. Sıvı metal termal macun arayışında olan kişiler “termal macun nerede satılır?” sorusunu gündeme getirir. Termal macunu alırken güvenilir elektronik mağazalardan alışveriş yapılmalıdır.
“Termal macun yerine ne kullanılır?” sorusu da sıkça sorulan bir sorudur. Termal macun yerine farklı bir materyal kullanılmaması gerekir. Farklı ürünlerin kullanılması işlemcinin performansını düşürebilir.