hamburger icon

Bilgisayar Parçaları Nelerdir?

Tarih: 06.10.2022 10:16
Bilgisayar Parçaları Nelerdir?
Bilgisayar, artık birçok alan için ihtiyaçtan çok zorunluluk haline gelmiştir. Her şeyin dijitalleştiği bu bilişim çağında işlemler ve kayıtlar bilgisayarlar aracılığıyla yapılmaktadır

Bilgisayar Parçaları Nelerdir?

Bilgisayar, artık birçok alan için ihtiyaçtan çok zorunluluk haline gelmiştir. Her şeyin dijitalleştiği bu bilişim çağında işlemler ve kayıtlar bilgisayarlar aracılığıyla yapılmaktadır. Bu da bilgisayarı hem iş yaşamı hem de özel yaşam için vazgeçilmez yapıyor.

Bilgisayarlar, birçok parçadan oluşmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayar ve bilgisayar parçaları daha kullanışlı ve küçük hale getirilmiştir. İlk bilgisayarın oda büyüklüğünde olduğu düşünülünce teknolojinin geldiği nokta daha iyi anlaşılıyor. Günümüzdeki laptop veya tablet gibi bilgisayar ile işlemler daha kolay ve hızlıca yapılabiliyor.

Bilgisayarın da temel bileşenleri vardır. Bilgisayar sistemini oluşturan iki ana bileşen donanım ve yazılımdır. Bu iki bilgisayar bileşeni birbirleri ile bağlantılı bir şekilde çalışmaktadır. Bilgisayarlar her ne kadar küçük boyutlar haline getirildi ise bilgisayar parçaları da o oranda küçültülmüştür. Her ne kadar ilerleyen teknoloji ile bilgisayarların işlevleri ve boyutları değişse bile bilgisayarın temel bileşenleri aynıdır. Bilgisayarın temel bileşeni sayılan parçaları da şu şekildedir:

·         Kasa

·         Ana Kart

·         Güç Kaynağı

·         İşlemci

·         Ekran Kartı

·         Ram

·         Hard Disk

·         Monitör

·         Klavye

·         Mouse

 

Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar, sayısal olarak çalışan dışarıdan aldığı verilerle mantıksal ve matematiksel işlemler yapan, yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen; sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen ve geri verebilen makinedir. Bilgisayarın tarihine baktığımızda esas olarak hesaplama ihtiyacından doğmuştur. Giderek kalabalıklaşan nüfus ile beraber hesaplama işlemleri de karışık hale gelmiştir. Bu işlemleri kolaylaştırmak ve doğru hesap yapabilmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.

Bu hesaplama ihtiyacına dayanan bilgisayarın tarihi abaküse kadar gitmektedir. Bu temel ihtiyaç, ticaretin ve teknolojinin ilerlemesiyle günümüz bilgisayarlarına kadar ilerlemiştir. Akıllı saat, bileklik ve gözlüklerle giyilebilir hale gelen bilgisayarlar her geçen gün gelişimine devam etmektedir.

 

Donanım Nedir?

Bilgisayarın temel bileşenleri donanım ve yazılımdır. Donanım, bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların bütününü oluşturmaktadır. Yazılım ise donanımdaki bu parçaların çalışmasını sağlamaktadır. Bilgisayar donanım parçaları da iç ve dış donanım olarak ikiye ayrılmaktadır:

İç donanım yani dahili donanım bilgisayarın ana parçalarından olan kasanın içerisinde yer alan donanımlardır. Dış donanım yani harici donanım bilgisayar kasası dışında yer alan kamera, yazıcı, usb bellek gibi parçalardır.

Donanım veri akış yönüne göre de adlandırılmaktadır. Bir bilgisayar donanımı dış ortamdan bilgisayara veri aktarmak için kullanılıyorsa giriş donanımı veya giriş birimi, bilgisayardan dış ortama veri aktarmak için kullanılıyorsa çıkış birimi veya çıkış donanımı olarak adlandırılır.

 

Bilgisayar Parçalarının Görevleri Nelerdir?

·Kasa: Özellikle masaüstü bilgisayarların ana parçalarından biri bilgisayar kasasıdır. Kasanın görevi, içinde bulunan bilgisayarbileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip olduğu fanlarla içerideki sıcak havayı dışarı atar. Kasa içerisinde merkezi işlem birimci, anakart, güç kaynağı, veri depolama kaynakları gibi bilgisayarın beyni sayılabilecek parçalar bulunmaktadır. Bu nedenle bilgisayar kasası en önemli parçaların başında gelmektedir.

· Anakart: Bilgisayar üzerindeki tüm parçaların bağlandığı ve bu işlemlerin sağlandığı elektronik bir devredir. Anakartın temel görevi, donanım parçaları arasındaki veri alışverişini sağlamaktır.  Bu kart sadece bilgisayarda değil diğer elektronik cihazlarda da bulunmaktadır. Bilgisayardaki bütün işlemlerin üzerinden gerçekleştiği parçadır.

·Güç Kaynağı:  Bilgisayardaki donanımların çalışması için, gerekli olan elektrik enerjisini üreten ve elektrik akımını sağlayan parçadır.

·İşlemci: İşlemci yani merkezi işlem birimi(CPU) gerekli işlemleri gerçekleştirir ve gerekli yerlere gönderir. Bilgisayar üzerinde yapılan her işlem ve hareket, işlemcinin bilgisi dahilindedir. İşlemciler mekanik parçası bulunmayan birer entegre devrelerdir. Bilgisayarda yapılmak istenen bütün hareketler ve işlevler, işlemci tarafından yapılmaktadır.

·Ekran Kartı: Ekran kartının görevi ise bilgisayarın içinde bulunan verilerin ve ses-görüntü öğelerinin monitör aracılığıyla dışa yansımasını sağlamaktır.

·Ram: İşlemci üzerindeki işlemiş olduğu verilerin tutulacağı geçici bir depolama alanıdır. Ram’in görevi, işletim sistemi üzerinde çalışan programların ve uygulamaların işlemci tarafından hızlı bir şekilde ulaşılabilmesi için bilgisayar açıkken depolama yapar.

·Hard Disk: Sabit disk olarak da adlandırılır. Bilgisayardaki verilerin depolandığı bölüm olarak ifade edilebilir. Kalıcı olarak saklamak istenen dosyalar bu kısımda yer alır.

·Monitör: Bilgisayarda gerçekleşen işlemlerin gözle görülecek bir görüntüye dönüştürülmesini sağlayan parçadır.

·Klavye: Klavye, üzerinde harf, rakam, özel karakterler ve fonksiyon tuşlarının bulunduğu bilgisayara veri girmeyi sağlayan parçadır.

·Mouse: Avuç içerisinde tutulan ve imleç yardımıyla bilgisayar ekranında hareket ettirilen ve ekrandaki nesnelerle etkileşim sağlayabilen aygıttır.

 

Bilgisayar Parçalarının Özellikleri Nelerdir?

·Kasa: Kasa, yeniden başlatma, açma ve kilit düğmesine sahiptir. Yatay ve dikey yerleştirilebilir. Alüminyum veya çelikten yapılabileceği gibi farklı boyda olanları da vardır.

·Anakart: Anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde ram yuvaları, genişleme kartı slotları, devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

·Güç Kaynağı:  Bilgisayarın modeline göre güç kaynağı çeşidi değişmektedir. Bilgisayarı çalıştırabilecek kapasitede güç kaynağının olması gerekir.

·İşlemci: Merkezî işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahiptir. Giriş ve çıkış birimleri arasında verilen yazılım ile uygun çalışmayı sağlar. 

·Ekran Kartı: Ekran kartları kullanım amaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Metin yazımı, ofis işleri gibi basit işlemler için standart kart yeterli olacakken, oyun oynamak için daha gelişmiş kartlar gerekmektedir.

·Ram: Ram, bilgilerin programlara anında erişebilmesini sağlayan geçici bellek deposudur. Geçici bir bellek olduğu için bilgisayar kapandığında saklanan veriler temizlenir.

·Hard Disk: Bilgisayar üzerinde bulunan bilgilerin sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağlayabilen bir hafızadır. Hard risk bilgisayar açılmasa bile eğer disk arızalanmadıysa sökülerek içindeki veriler başka bir bilgisayardan alınabilir.

·Monitör: Monitörler de eski ve yeni tip olarak ayrılmaktadır. Ekran çözünürlüğü ve netliği giderek daha iyi hale getirilmektedir.

·Klavye: klavyelerde değişiklik gösterebilmektedir. Tuş takımına atanan kodlar sayesinde basıldığında aktif hale gelir.

·Mouse: Türkçe adı fare olan aygıt modeline göre üzerinde bir veya daha fazla sayıda tuş ve tekerlek bulunabilir.

 

Bilgisayarın En Önemli Parçası Nedir?

Bilgisayar birçok önemli parça bir araya getirilerek oluşturulmuş bir mekanizmadır. Bilgisayarın kusursuz bir şekilde çalışabilmesi için tüm parçaların tam ve sorunsuz çalışıyor olması gerekir. Buna rağmen bazı parçalar işlevinden dolayı ön plana çıkmaktadır. Nasıl ki insan için beyin en değerli parça ise bilgisayar içinde en önemli parça, bilgisayarın beyni olan merkezi işlem birimi(CPU)dir.

Kısaca işlemci olarak adlandırılan birim, bilgisayar üzerinde gerçekleştirilen tüm işlemleri ve hesaplamaları yapar. Hangi parçanın ne iş yapacağı işlemci tarafından belirlenir. İşlemci bir bilgisayarın performansına ve değerine direkt olarak etki etmektedir. Bu nedenle en iyi bilgisayar parçası olarak görülmektedir.

 

Bilgisayar Parçası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlerleyen teknoloji ile bilgisayarlar ebatlarına, işlevlerine, renklerine göre değişiklik göstermektedir.  Masaüstünde kullanılan masaüstü bilgisayarların yanı sıra elde tutulan tablet bilgisayarlar ve laptop gibi diz üstünde kullanılabilen bilgisayarlarda vardır. Temelde tablet ve laptop parçaları da masaüstü bilgisayar parçaları ile aynıdır.

Bilgisayar malzemelerini de özenle ve dikkatle seçmek gerekir. Özellikle farklı yerlerden alınacak parçalardan bir bilgisayar oluşturulacaksa iyi araştırma yapılmalıdır. Bilgisayar toplamak için gerekenler belirlenmeli ve her bir parça detaylı araştırılmalıdır. Alınacak parça seçimini iyi yapmak için gerekli olan parçayı iyi tanımak gerekiyor. Teknik bilgi ve tecrübe yeterli değilse işinde uzman birinden destek alınmalıdır. Ayrıca ucuz parçalar da tercih edilmemelidir.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...