hamburger icon

Sabit Disk Nedir?

Tarih: 06.10.2022 10:24
Sabit Disk Nedir?
Sabit disk için tüm dijital içeriklerin depolanmasına yarayan donanım bileşeni olarak tanımlanmaktadır.

Sabit Disk Nedir?

Sabit disk için tüm dijital içeriklerin depolanmasına yarayan donanım bileşeni olarak tanımlanmaktadır. Belgelerin, resimlerin, filmlerin, videoların, müziklerin, programların, uygulama tercihlerinin ve işletim isteminin depolandığı söylenmektedir. ‘‘Sabit disk nedir?’’ sorusunun bir diğer cevabı ise şu şekilde özetlenmektedir. Bir işlemciye sahip olan yazılmış kodlar doğrultusunda işlem yapabilen dizüstü, masaüstü bilgisayarlarının ve tabletlerinin veri depolanması için kullanılan manyetik kayıt ortamları olmaktadır. İlk kullanımları sadece bilgisayarlarda yer almaktadır. Günümüzde ise cep telefonların, fotoğraf makinelerin, müzik çalarların içinde bulunmaktadır.  

 

Sabit Disk Özellikleri Nelerdir?

Öncelikle ‘‘disk ne demek?’’ ya da ‘‘disk nedir?’’ sorularını cevaplamak gerekirse, kelime anlamı olarak ‘‘yassı daire şeklinde nesne’’ tanımı yapılmaktadır. Teknik olarak ise sabit disk yani bilgisayar diski için bilgisayardaki bilgileri sağlıklı bir şekilde saklama özelliğine sahiptir açıklaması yapılmaktadır. Kısaca bilgisayarların bilgi depolama ünitesi olarak adlandırılmaktadır. Büyük miktardaki bilgiyi uzun süre saklayabilme özelliği sayesinde, oldukça kurtarıcı bir görevi üstlenmektedir. Taşınabilir olma özelliğine sahip olmadığı için sabit disk adını almaktadır. ‘‘Sabit disk nerede bulunur?’’ sorusunun cevabı olarak bilgisayar kasası içinde kendisi için ayrılmış yuva demek doğrudur. Bilgisayar kasasındaki yuvasından her türlü bilgiye istenildiği zaman erişim imkanı sunmaktadır. 

 

Sabit Disk Çeşitleri Nelerdir?

Sabit diskler için üç farklı yapıda bulundukları söylenmektedir. Sabit disk çeşitleri buna göre şöyle sıralanmaktadır;

  • HDD (Hard Disc Drive): Verileri bir eksen etrafında dönebilen ve manyetik disk üzerinde tutan bir yapıya sahiptir. Veri kurtarma yeteneği en iyi olan sabit disk çeşidi olarak adlandırılmaktadır. 

  • SSD (Solid State Driver): Verileri SDram ve flash hafıza yapılarında tutan sabit disk çeşidi olarak bilinmektedir. Mekanik parçalar taşımadığı için performansının daha iyi olduğu vurgulanmaktadır. Veri kurtarma düşük ve sessiz çalışma yapısı mevcut olmaktadır.

  • HDD (Hybrid Hard Driver): ‘‘HDD nedir?’’ sorusuna cevap olarak SSD ve HDD karışımı melez bir yapıya sahip olduğu belirtilmektedir. Flash hafıza içeren tampon belleğe sahip olduğu vurgulanmaktadır. Bu sayede mekanik sisteme göre hızlı olan flash yapıyı kullanarak disk erişim süresinin kısalması sağlanmaktadır. Boyut ve görünüş olarak birbirine benzeyen üç adet HDD çeşidi bulunmaktadır. Bunlar  PATA (IDE),SATA (Serial ATA) ve SCSI (Small Computer System Interface) olarak adlandırılmaktadır. 

 

Sabit Disk Ne İşe Yarar?

Sabit disk için ‘‘sabit disk ne işe yarar?’’ sorusuna da sıklıkla denk gelinmektedir. Sabit disk kısaca, verileri bilgisayar ortamında kalıcı olarak saklama işine yaramaktadır. Buna dayanarak geçici olmayan bir bellek donanım aygıtı işlevi görmektedir. Bilgisayarlara çalışan ve kullanılan yazılım programları için dosyaların depolanması sabit disk sayesinde gerçekleşmektedir. Aynı durum işletim sistemi programları için de geçerli olmaktadır. Sabit diskler sadece bilgisayarların içinde yer almamaktadır. Televizyonlar, cep telefonları, uydu sistemleri, güvenlik kameraları da aktif olarak sabit diskten yararlanmaktadır. Ayrıca metrolar ve e-kitaplar gibi örneklerle de bu liste çoğaltılmaktadır. Günlük yaşamın birçok alanında sabit diskler işe yaramaktadırlar. Veri depolamayı gerektiren kısaca kayıtta depolanması ihtiyaç duyulan datalar için kullanılmaktadır. 

 

Sabit Disk Boyutu Nedir?

Sabit diskte depolanan her şey dosya boyutuyla ölçülme özelliğine sahiptir. Belgeler yani metinler genellikle küçük, resimler ve videolar büyüt boyutta sabit diskte yer almaktadır. Ayrıca sabit disk, dijital dosyaların boyutunu megabayt (MB),gigabyte (GB) ve terabayt (TB) cinsinden belirlemektedir. Sabit disklerin boyutları kullanım durumlarına göre değişim göstermektedir. Sınırlı sayıda dosyanın bilgisayar ve yedek disk arasında aktarılması için küçük boyutlu bir disk iş görmektedir.

Aynı zamanda videoların ve ses kayıtlarının çok yer kapladığı düşünüldüğünde de büyük boyut ihtiyacı doğmaktadır. Bu konuda sabit disklere destek ve güvenli depolama amaçlı taşınabilinir harddisk kullanılmaktadır. Sabit disklerin boyutlarını kaplayan ve cihazın çalışmasını yavaşlatan birçok data da harddisk içine atılmaktadır. Hard disklerin en önemli misyonlarından biri de yedekleme yapılmaya olanak sağlamaktır. Hard disk kullanımında‘‘hard disk nasıl takılır?’’ sorusunun cevabı cihazın USB girişlerinden biri olarak yer almaktadır.‘‘ Hard disk boyutları nelerdir?’’ sorusu ise 128,256,512 VE 1024 GB’ tır şeklinde cevap bulmaktadır.

 

Sabit Disk Hızı Önemli mi?

Sabit disklerde dönüş hızı olarak ifade edilen birim, dakika başına dönüş sayısı ya da devir/dakika olarak ifade edilmektedir. Bu hız, bilgisayarın nasıl kullanıldığı ile alakalı olarak önem arz etmektedir. Eğer disk normalden daha hızlı dönerse, bilgisayarda aranan dosyaya daha hızlı zamanda erişim sağlanılmaktadır. Sabit disklerde hız RPM ile ifade edilmektedir. Bu bakımdan 7200 RPM sabit disk, 5400 RPM’ ye göre daha hızlı çalışmaktadır. Böylece 7200 RPM sabit disklerde veriye ulaşmak daha kısa sürede gerçekleşmektedir. 

 

Sabit Disk Nasıl Hızlandırılır?

Büyük hıza sahip olan sabit disklerin bile zaman içinde yavaşlıyor olması görülmektedir. Sabit diskin hızlanması için bazı çözüm yolları bulunmaktadır. Bunlardan biri de sürücüye optimize etmektir. Bilgisayar, dosyaları ayrı veri bloklarında saklamaktadır. Fakat zamanla, bilgiler silinip ya da mevcut belgeler yeniden kaydedildikçe bu bölümler düzensiz bir durum almaktadır. Böylece, okuma hızını yavaşlatan bitişik bloklar ayrılmaktadır. Bilgi ise sabit disk birleştirildiği noktada sıfırlanmaktadır. Bu da sabit diskin hızlanmasını sağlamaktadır. Diğer bir hızlandırma çözümü de önbelleği ve gereksiz verileri temizleme işlemleri olmaktadır. Son olarak sabit diskin çok dolu olması da hızı olumsuz yönde etkilemektedir. Sabit diski, harici bir disk yardımı ile hafifletmek de yararlı olmaktadır. ‘‘Harici disk nedir?’’ sorusu taşınabilir disk şeklinde cevaplanmaktadır.  

 

Sabit Disk Nasıl Takılır?

Sabit disk takılabilmesi için öncelikle bilgisayarın kapalı olması gerekmektedir. Daha sonra bir yıldız tornavida yardımı ile bilgisayarın kasasında bulunan paneller çıkarılmaktadır. Eski sabit diskin tüm kablolarının anakart ile güç kaynağından çıkarılması gerekmektedir. Sonra da yeni sabit disk aynı şekilde takılmaktadır. Bazı bilgisayarlarda sabit diski korumak amaçlı muhafaza kullanılmaktadır. Bunun için de muhafazanın tüm vidaların çıkarılması gerekmektedir. Muhafaza içinden eski sabit disk dışarı çıkarılır ve yeni sabit disk aynı muhafazanın içine yerleştirilmektedir. 

 

Sabit Disk Nasıl Çalışır?

Sabit diskler bir mil üzerine sıralanmış olarak tasarlanmışlardır. Dış kısımları metal ve plastik maddeler ile kaplı bulunmaktadır. Plaka şeklinde yapılan sabit disklerin içinde bütün verilerin depolandığı manyetik tabakalar bulunmaktadır. Depolama işlemi için de mıknatıs mantığı kullanıldığı vurgulanmaktadır. Sabit disklerin çalışma prensibi disklere veriler şeklinde yazılmasından geçmektedir. Böylece kayıt edilen veriler byte birimlerinden oluşmaktadır. Sabit disklerin manyetik alan içerisinde üst üste bulunan plakalar, okuma yazma kafa fonksiyonu ile hem okunmakta hem de yazılmaktadır.  

 

Sabit Disk Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kullanım süresi 10-12 yıl olarak belirlenen sabit disklerin, kullanımda dikkat edilmesi gerekilen unsurlar yer almaktadır. Öncelikle virüs bulaşmasına karşın mutlaka bir anti virüs kullanılması önerilmektedir. Ani voltaj dalgalanmaları içinde bir güç kaynağı tavsiye edilmektedir. Bilgisayar kasasının alabileceği ani darbelerden kaçınılması gerektiği ve bilgisayar ortamının tozdan arındırılması vurgulanmaktadır. Yetersiz RAM’in de sabit diskin ömrünü kısalttığının altı çizilmektedir. Prizlerin topraklı ve sigortaya bağlı olmasına dikkat edilmektedir. Ayrıca, bilgisayarın on-off düğmesi yerine başlat menüsünden kapatılması yer almaktadır. 


 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...