hamburger icon

Power Supply Nedir?

Tarih: 03.10.2022 14:33
Power Supply Nedir?
Teknoloji dünyasındaki gelişmeler ilerledikçe birçok elektronik ürün kullanımı insanlar için zorunlu hale gelmiştir. Bu elektronik ürünler, günlük hayata ve iş dünyasına ciddi anlamda kolaylık getirmiştir.

Power Supply Nedir?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeler ilerledikçe birçok elektronik ürün kullanımı insanlar için zorunlu hale gelmiştir. Bu elektronik ürünler, günlük hayata ve iş dünyasına ciddi anlamda kolaylık getirmiştir. Bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz personal computer(pc) yani bilgisayarlar olmuştur. Özellikle iş hayatında her şeyin dijitalleşmeye başlamasıyla bilgisayarlar, ofisler için temel demirbaş haline gelmiştir.

Bilgisayarlar, çeşitli parçalardan oluşmaktadır. İçeriğindeki mekanizmanın tek bir bütün olabilmesi için birçok parçanın bir araya gelmesi gerekiyor. Power supply veya power supply unit olarak adlandırılan parça ise mekanizmanın en önemlilerindendir. Kısaca psu da denilen bu parça aslında bilgisayar güç kaynağıdır.

Güç kaynağı, bir sistem veya düzeneğin ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan mekanizmaya verilen genel isimdir. Yani güç kaynağı denilince sadece bilgisayarlara enerji sağlayan mekanizma olarak düşünülmemesi gerekir. Cep telefonu, adaptör, el feneri gibi enerji dağılımı gereken diğer cihazlarda da kullanılır.

Power supply, bilgisayardaki donanımlarını çalıştıracak enerjiyi eşit miktarda dağıtabilmek için kullanılan parçadır. Power Supply Unit (PSU) da denilen bu parça bilgisayarın çalışması için prizden gelen elektriği bilgisayar içerisinde bulunan donanımlara eşit miktarda dağıtmakla görevlidir. Genel olarak güç kaynağı olarak adlandırılsa da diğer güç kaynakları ile karıştırılabilme ihtimalinden dolayı piyasada genel olarak power supply adı ile bilinmektedir.

Power Supply Ne işe Yarar?

Bilgisayar için güç kaynağı yani psu en önemli parçalardan biridir. Psu bilgisayara güç sağlamaz fakat akım değişimi ve düzenlemesi yapar. Psu olmadan bilgisayar sisteminin çalışması pek mümkün değildir. Prizden gelen elektrik direkt olarak kullanılmadığından power supply bilgisayara gitmesi gereken enerjiyi belirler. Bilgisayar içindeki donanımda bulunan parçalara ne kadar enerji gitmesi gerekiyorsa oranlarını ayarlar ve gerektiği kadar enerji akımını bilgisayara ulaştırır. Bu şekilde gereğinden fazla enerji akımı engellenir ve bilgisayar mekanizmasının zarar görmesi önlemiş olur.

Power Supply Nasıl Çalışır?

Psu, bilgisayarda veya diğer cihazlarda metal kasa içerisinde yer alır. Enerji dağılımını sağlayan bu iç donanım birimleri içerisinde transformatör ve elektronik devreler ile gerilim değerlerini ölçer ve doğru akımı parçalara iletir.

Elektrik akımları ikiye ayrılır: alternatif akım(AC) ve doğru akım(DC). Doğru akımda elektrik enerjisi yüksek voltajdan alçak voltaja doğru sabit olarak akmaktadır. Doğru akımın yönü değişmezken şiddeti değişebilmektedir. Alternatif akım ise yönü ve voltajı dönemsel olarak değişebilen elektrik akımdır. Psu, AC olarak bilinen alternatif yüksek voltaj akımı alır ve DC olarak bilinen doğru akıma dönüştürür.

Prizden gelen elektrik akımı direkt olarak elektronik ürünlere ulaşırsa ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle psu tarafından akım oranları ayarlanarak parçalara verilir. Psu çalışmak için anakart üzerinden sinyal alır. Bu sinyal anakarta giren kalın kablolardan bir kablo üzerinden gelir. Bu sinyali alan kaynak çalışmaya başlar. Anakarta bağlı güç düğmesi ile de su çalıştırılır.

Power Supply Nerede Bulunur?

Psu, işlemci ve RAM (Random Access Memory) denilen geçici veri deposu ile işlemci yuvalarına yakın bir noktada bulunmaktadır. Burada bulunmasının nedeni sistem çalışırken oluşan sıcak havanın dışarı çıkmasını sağlamaktır. Bunu fan aracılığıyla yapmaktadır. Psu çok fazla enerji tüketir bu nedenle fan desteğinin olması çok önemlidir. Fazla ısınan güç kaynağı yanabilir veya ciddi anlamda arızalanabilir.

Güç Kaynağının Ömrü Ne Kadardır?

Teknolojik ürünlerin ömrü de insan ömrü gibi sınırlıdır. Ürünün kalitesi ve bakımına göre değişiklik gösterse de sınırsız kullanım ömrü olan ürün, bulunmamaktadır. Güç kaynağının ömrü de kullanım şekli ve yapılan bakıma bağlı olarak değişebilmektedir. Güç kaynağı için önemli olan kaynağın soğumasını sağlayan fanlardır. Çalıştıkça ısınan güç kaynağını soğutan fanlar, güç kaynağının ömrünü uzatır.

Bilgisayarlar için kullanılan güç kaynaklarının ortalama ömrü 4-10 yıldır. Fakat bilgisayara yeterli gelmeyen bir güç kaynağı zorlanarak çalışacağı için ömür süresi ortalamanın altında kalabilir.

Bilgisayara Power Supply Nasıl Takılır?

Bilgisayarda zaman zaman arızalanmalar meydana gelir. Bu arızalar ekran kartı, ram gibi parçalardan kaynaklı olabileceği gibi psu kaynaklı da meydana gelebilir. Ağır işlemli bir program başlatıldığında bilgisayar yeniden başlatılıyorsa veya bilgisayar kasasından ses geliyorsa bu psu kaynaklı bir arızadır. Bu durumda psu’nun değişmesi gerekir.

Arızalı olduğundan emin olunan psu değişimi için önce bilgisayar kapatılıp tüm kablolar sökülür. Kasa arkasındaki güç düğmesi kapatılır. Kasa ters çevrilerek yan kapağı açılır. Psu’nun kasadaki yeri bulunur. Psu genellikle kasanın üst kısmında bulunur. Güç kablosu da kasanın üst arka bölümüne takılır. Arka tarafta bulunan fan kasanın arkasına bakacak şekilde olmalıdır.

Psu doğru bir şekilde takıldıktan sonra, kilitlemek için vidalar takılır. Psu’daki ana kablo anakarta bağlanır. Küçük kabloları kullanarak psu bilgisayarın sabit sürücüsüne, CD sürücüsüne ve grafik kartına bağlanır. Tüm işlemler bittikten sonra kapak kapatılır ve kasa çevrilerek güç düğmesine basılıp çalıştırılır. Bilgisayar çalışıp fanı dönüyorsa her şey doğru takılmış demektir. Ancak bir ses geliyorsa veya açılmıyorsa bir şey yanlış yapılmış demektir. Bu durumda uzman kişilerden destek alınmalıdır.

Power Supply Performansı Etkiler mi?

Psu, bilgisayarın en önemli parçası olmasa bile performansı etkileyen en önemli parçalarından biridir. Yetersiz gelen bir psu zamanla bilgisayarın çalışmasına olumsuz anlamda engel olur. Performansı iyi olmayan psu bilgisayar çalışırken ses yapar. Bilgisayarda oyun açıldığında donma veya başka bir program açıkken kendi kendine reset atıyorsa psu yetersiz demektir. Yetersiz gelen psu bilgisayarın yavaş çalışmasına ve ileride arızalanmalara neden olabilir.

Power Supply Olmadan Bilgisayar Çalışır mı?

Power supply bilgisayarın olmazsa olmazıdır. Bilgisayarın donanımla ilgili parçalardan bazıları olmadan bilgisayar çalışabilir. Fakat power supply olmadan bilgisayarı çalıştırmak mümkün değildir. Nasıl ki benzini olmayan arabayı çalıştırmak mümkün değilse güç kaynağı olmayan bilgisayar da çalışmayacaktır.

Power Supply Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Power supply bilgisayarın ömrü ve performansı için en önemli parçalardan biridir. Bilgisayara enerji akışını sağlayan power supply’nin kalitesinin de iyi olması gerekir. Kaliteli bir power supply seçmek için dikkat edilmesi gereken özellikler vardır. Watt gücü,  kablo türleri, voltaj koruması, verimlilik sertifikası ve markası dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

· Power suppy alırken anakart modeline ve bilgisayar boyutuna uygun model seçilmelidir. Bilgisayara yetersiz kalacak power supply sistemi doğru çalıştırmayabilir.

· Bir power supply alırken, ne kadar güç sağlayabileceği watt yolu ile ölçülür. Bu noktada en iyi kural, beklenen çıktıdan yüzde 25 daha güçlü bir güç kaynağı satın almaktır. Watt gücü ölçümü için watt hesaplayıcılardan da yararlanılabilir.

· Voltaj korumasına da psu seçilirken dikkat edilmelidir. Güç dalgalanması psu tarafından gönderilen enerjinin bir süreliğine yüksek voltajda devam etmesidir. Donanım kısa bir süreliğine yüksek voltaja maruz kalacaktır. Buna engel olmak için güç kaynaklarında voltaj koruması özelliği olmalıdır.

· Kabloların modüler yapıda olması da diğer önemli bir konudur. Çünkü kasa içinde güç kaynağından çıkan kablolar modüler yapıda değilse oldukça fazla yer kaplar. Bu da hava akımın olumsuz anlamda etkileyip sıcaklık çıkışına engel olabilmektedir.

· Psu sertifikaları da önemli bir kriterdir. 6 farklı derecelendirme vardır. Bunlar sırasıyla 80 Plus, Bronz, Silver, Gold, Platinium ve Titanium. 80 Plus sertifikalı psu tercih edilmelidir. 80 Plus, bir güç kaynağının %20, %50 ve %100 yüklerde en az yüzde 80 oranında verimlilik sağladığını göstermektedir.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...