hamburger icon

M2 SSD Nedir?

Tarih: 06.10.2022 12:33
M2 SSD Nedir?
M2 SSD için, verilerin depolanması için kullanılan depolama aygıtlarından biri olduğu tanımı yapılmaktadır. 

M2 SSD Nedir?

M2 ssd için, verilerin depolanması için kullanılan depolama aygıtlarından biri olduğu tanımı yapılmaktadır.  ‘‘M2 ssd nedir?’’ sorusuna ayrıca, tablet bilgisayarlar ve ultrabooklar gibi ince, gücü kısıtlı olan cihazlarda yüksek performanslı depolama işlemi için kullanılır cevabı verilmektedir. M2 standartlarına göre üretilmiş çeşitli boyutlarda ve genişliklerde ürünlerin varlığından söz edilmektedir. Yeni nesil form faktörü (NGFF) olarak tanınmaktadır. Bilgisayar genişletme kartları ile konnektörler için ek bir özellik görevinde olan parçalardır da denilmektedir.

 

M2 SSD Özellikleri Nelerdir?

SSD ilk üretildiği dönemlerde Wi-Fi, Bluetooth, 4G LTE modemlerin donanımlarında kullanıldığı belirtilmektedir. Bu durum için SSD modellerinin popüler olmasına zemin hazırladığı vurgusu yapılmaktadır. Sonrasında ise M2’ye uyumlu SSD üretimlerinin başlaması gelmektedir. Bu bağlamda ‘‘ssd nedir, ne işe yarar?’’ sorusu ile de karşılaşılmaktadır. SSD hakkında sabit disk yerine kullanılan veri depolama birimidir demek doğru olmaktadır. Bilgisayarların olmazsa olmaz parçalarından bir haline gelmiştir. RAM ile aynı düzende çalışan SSD, gerekli uygulamaların daha hızlı yüklenmesini ve dosyaların hızlı kopyalanmasını sağlamaktadır. 

Ayrıca, ‘‘Ssd kart nedir?’’ ile ‘‘Ssd kapasitesi nedir?’’ soruları ile de karşılaşılmaktadır. Ssd kart ise, bilgisayarların depolama düzeninde ikincil depolama sistemi olarak işlev görmektedir. Verilerin kalıcı olarak depolanması için kullanılan bir depolama cihazıdır tanımı yapılmaktadır. Bir diğer merak edilen konu ise ‘‘Nvm nedir?’’ olmaktadır. Yeni nesil depolama teknolojilerine karşılık geldiği belirtilmektedir. ‘‘Nvm m2 ssd nedir?’’ sorusunun cevabı ise piyasada son teknoloji depolama cihazlarının ifade şekline karşılık gelmektedir.

Bütün bunların yanında M2 SSD için birçok özelliğe sahiptir yorumları yapılmaktadır. M2 SSD, anakart üzerinde yer alması ve kablo karmaşası olmadan direk anakarta takılması ilk akla gelen özelliğidir vurgusu yapılmaktadır.  Diğer özelliği için de normal Sata 3 SSD’lere göre 6 kat fazla performansla çalışabilmektedir bilgisi verilmektedir. Anakart üzerinde direk olarak takıldığı için yer karmaşasını da engelleme özelliğine sahip olmaktadır. 

 

M2 SSD Çeşitleri Nelerdir?

SSD diskler içinde tasarımı en ufak olan M2 SSD, alanı performansla dengelemek adına seçilmektedir. M2 sürücülerinin hem SATA hem de NVM’E denetçilerinden destek görmektedir. Anakart ile aynı hizada olan M2 SSD, kısa bir pimli konektör tercih etmektedir.  M2 SSD 4 ayrı tip ile kullanıcılarının karşısına çıkmaktadır. M2 ssd tipleri TİP A, B, E ve M olarak sıralanmaktadır. Bu tipler pin sayılarına ve buna bağlı olarak görselliklerine göre farklılık göstermektedir. Tiplerde üzerinde çentik yapısı yani anahtar yapısı baz alınmaktadır. Bu duruma ssd bağlantı çeşitleri adı da verilmektedir. 

M2 ssd çeşitleri içinde 2 ayrı türe denk gelinmektedir. SATA ve PCle olan bu türlerin arasında performans farkları bulunmaktadır. SATA veri yolunu kullanan m2 sata ssd, B anahtarları kullanmayı seçmektedir. Diğer veri yolu olan PC’le kullanan M2 SDD’ler ise B anahtarının ve M anahtarını kullanmaya eğilim göstermektedir. Bu uyumluluğu en üst seviyeye çıkartmak için yapılmaktadır. Kısaca SATA veri yolu kullanan M2 SDD, form faktörüne bağlı kalmadan SATA hızlarında performans göstermektedir. PCLE veri yolu ise, SATA veri yolundan daha hızlı olmasından kaynaklı en hızlı m2 ssd olarak belirtilmektedir. 

 

M2 SSD Çalışma Prensibi Nedir?

Nasıl insanların kafaları çok meşgul, yoğun ve dolu ise bilgisayarlar için de aynı şey geçerli olmaktadır. Dalgın, düşünceli ve kaygılı olunan anlar kendilerini hemen belli etmektedir. Bunlara örnek olarak yapılması gereken işlerin yavaş ilerlemesi verilmektedir. Hafızası dolu olan bilgisayar da verimli olmamaktadır. Çözüm olarak bilgisayarın hafızasını tazeleyip daha hızlı hale yükseltmek gösterilmektedir. Performans, hız ve kapasite açısından M2 SSD’ler bilgisayarları o dalgın hallerinden kurtarmaktadır. Ayrıca, anakartta direk bağlanması sayesinde ideal bir depolama hizmeti sunmaktadır. 

M2 SSD’ler anakartta yer alan M2 konnektörüne bağlanarak çalışma prensibine sahip olmaktadır. Yapısal olarak M2 SSD’ler doğrudan anakarta bağlı bir şekilde işlemlerini yapmaktadır. M2 SDD modellerin bağlantı uçlarında farklı çentik yapıları gözlemlenmektedir. Bunun nedeni de uygun olmayan yuvalara takılmalarının önüne geçmektir. Böylece M2 SSD, muazzam bir hız deneyiminin kullanıcıları ile buluşma imkanını sağlamaktadır. Ayrıca, bilgisayarlar için uzun ömürlü ve sağlıklı bir depolama alanı oluşturmaktadır. 

 

M2 SSD Boyutları Nelerdir?

Dikdörtgen şeklindeki M2 SSD’lerin en sık rastlanan boyutları, 22 mm genişlik x 30 mm uzunluk, 22 mm x 42 mm, 22 mm x 60 mm, 22 mm x 80 mm, 22 mm x 110 mm olarak gözlenmektedir. Bu boyutlardaki kartların adlandırma sistemi ise ilk iki rakam genişliği (hepsi 22 mm) ve diğer rakamlar (30 mm – 110 mm) uzunluğu vurgulamaktadır. Bu durumda M2 SSD’ler; 2230, 2242, 2260, 2280 VE 22110 olarak gösterilmektedir. Yani ilk iki hane genişliği kalan hanelerde uzunluğu ifade etmektedir. M2 SSD sürücülerinde tek taraflı veya çift taraflı olma durumu ile karşılaşılmaktadır. Laptop m2 ssd için standart genişlik 22 mm ve 80 mm veya 110 mm uzunluğu olduğunun altı çizilmektedir. Mini m2 ssd içinde 2230 olduğu bilgisi verilmektedir. 

 

M2 SSD’ni̇n Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

M2 SSD’ler kullanıcılarına birçok avantaj getirmektedir. Mekanik bir disk olmadığı için rahat kullanım sağlamaktadır. Güncel diskler manyetik alandan kolay bir şekilde etkilenmemektedir. Örneğin mekanik diskler üzerilerine mıknatıs yerleştirildiğinde yavaşladığı gibi bozulmaktadır. Bu durumda M2 SSD’lerin ömürlerinin uzun olduğunu göstermektedir. Ayrıca diğer SSD’lere göre daha hızlı açılmaktadırlar. İşletim sistemi oyun, uygulama gibi her türlü yazılımları saniyeler içinde aktif hale getirmektedir. Dezavantajları ise ani voltaj dalgalanmalarından çok çabuk olumsuz etkilenmektedir. Bir diğer dezavantajı ise de diğer SSD’lere göre pahalı olmasıdır vurgu yapılmaktadır. 

 

M2 SSD Almadan Önce Bakılması Gerekenler?

M2 SSD almadan önce ilk dikkat edilmesi gerekilen durum standardı olması gerektiğinin altı çizilmektedir. Her M2 SSD ibaresi dışında kaliteli ve bilinen iyi markaların tercih edilmesi vurgulanmaktadır. Diğer önemli husus ise alınacak M2 SSD’nin özelliklerinin okunması ve kontrollerinin sağlanması yolunda olmaktadır. M2 SSD’nin daha yeni mobil bilgi işlem cihazlarında yaygın olarak kullanıldığı da unutulmamaktadır. Bununla birlikte M2 SSD arabirimi olmayan masaüstü bilgisayarlar için, bir PCIe yuvası takmak için bir adaptör kartından destek alınmaktadır. 

 

M2 SSD, Msata SSD ile Aynı mıdır?

Form faktörü olarak neredeyse aynı olan M2 SSD ile MSATA SSD’nın küçük form faktöründe olduğunun altı çizilmektedir. Fakat birbirinin form faktörüne de uymadıkları hem göze çarpmaktadır. Yani, M2 SSD ile MSATA SSD aynı olup olmadığı incelendiğinde, hayır yanıtı alınmaktadır. İkisi de farklı denilmektedir. M2, hem SATA hem de PCIe depolama birimlerini desteklemektedir. MSATA ise sadece SATA’yı desteklemektedir. Ayrıca fiziksel olarak incelendiğinde de farklı göründükleri gözlemlenmektedir. Bunların yanında aynı sistem konektörlerine takılarak çalışmadıkları da belirtilmektedir.  

Bir M2 SSD veri hızı bir MSATA SSD’nin 6 Gbps sınırlamasının ötesinde geçebildiğinden daha hızlıdır sonucu çıkarılmaktadır. PCIe tabanlı bir M2 SSD, 1 Gbps’ye kadar hat başına hızda dört adede kadar PCIe hattını sağlayabilmektedir. Hem M2 SSD hem de MSATA SDD cihazların performansını katlamaktadır. Fakat MS SDD sürücülerinin tipik olarak daha fazla depolama kapasitesine sahip olduğunun altı çizilmektedir. MSATA SDD’lerin piyasaya daha önce giriş yapmış olduğu bilgisi bulunmaktadır. M2 SDD ise MSATA SDD’lerin yerini alacak şekilde geliştirilerek piyasaya sürüldüğü vurgulanmaktadır.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...