hamburger icon

Joystick Nedir?

Tarih: 03.10.2022 16:21
Joystick Nedir?
Joystick bilgisayara bağlanan harici bir donanımdır. Bilgisayar dışında oyun konsollarında da kullanılabilmektedir.

Joystick Nedir?

Teknoloji alanındaki gelişmeler hayatın her alanında kolaylaştırıcı bir etki sağlamıştır. Bu alanlardan biri de eğlence alanıdır. Artık çocuklar sokaklarda oynadıkları oyunlar yerine bilgisayarlar veya oyun konsolları ile oynadığı sanal oyunlar ile eğlenmektedir. Çevrimiçi oynanan bu oyunları sadece çocuklar değil yetişkinlerde oynamaktadır. Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından oynanan bu oyunlar sektörün büyümesinde rol oynamıştır. Günümüzde oyun sektörü 100 milyar dolarlık bir sektör haline gelmiştir. Artık hemen hemen her evde bilgisayar oyunları oynanmaktadır.

Hızla büyüyen bu oyun sektöründe kullanılan araçlarda oyunlara paralel olarak gelişmektedir. Joystick, olarak adlandırılan mekanizmada bu oyunlar için üretilmiştir. Joystick, Türkçeye oyun çubuğu, kontrol kolu, yönetim kolu veya idare çubuğu olarak çevrilebilir. Joystick video oyunlarında kontrol sistemini oluşturan, oyunu oynatan ve modeline göre giriş, çıkış ve algılama fonksiyonu olan kontrol aracıdır.

Joystick bilgisayara bağlanan harici bir donanımdır. Bilgisayar dışında oyun konsollarında da kullanılabilmektedir. Joystick ile bilgisayar veya konsol üzerindeki işaretleyici, karakter ve makineler kontrol edilebilmektedir. Joystick kol ile bilgisayar veya video oyundaki karakterler veya makineler fiziki olarak kontrol edilip hareket ettirilebilir. Bilgisayarda oynanan oyunlarda joysticke alternatif olarak klavye kullanılabilir. Fakat oyun konsolunda oynanacak oyunlar için joystick kol olması gerekir. Bilgisayarda oynanan oyunlar, joystick ile daha kolay ve eğlenceli oynandığı için klavye yerine joystick tercih edilmektedir.

 

Joystick Çeşitleri Nelerdir?

İlk joystick, CB Mirick tarafından Amerika Birleşik Devletleri Deniz Araştırma Laboratuvarı’nda icat edilmiş ve 1926’da patenti alınmıştır. Bu joystick, bugün kullanılan joysticklere benzeyen iki eksenli bir elektronik joystickti . Orijinal olarak uçakları uzaktan kumanda etmek için tasarlanmıştı.

O yıllar düşünüldüğünde bugünkünden daha ilkel bir kol olduğunu söylemek mümkündür. İki farklı eksende hareket edebilen kol daha büyük ve kaba bir görünüme sahipti. Bu joystickler sorunsuz şekilde çalışıyordu ve işlevlerini yerine getiriyordu. Fakat bugünkü teknolojik özelliklere sahip değildi. Kol olarak tasarlanmış olan modellerin dışında joysticklerin daha hassas işlerde kullanılan tuşlu modelleri, elle kontrol edilen veya parmakla idare edilen modelleri de mevcuttur.

Günümüzde neredeyse her oyuna uygun bir joystick üretilmektedir. Temel olarak joystick çeşitleri üçe ayrılmaktadır. Klasik, ikinci nesil ve son nesil joystick. Klasik joystick, sadece bir veya iki buton yönlendirme fonksiyonlarından oluşur. İkinci nesil joystick, ikiden fazla butonu bulunan, daha kullanışlı ve analog yapıya sahiptir. Aynı zamanda her türlü hassas yönlendirmeyi algılar ve giriş çıkış fonksiyonu vardır.

Daha eski joystickler sadece oyunu oynayan kişinin seçimini oyuna yansıtıyordu. Dolayısıyla sadece oyun konsolu girişlerini algılıyordu. Teknolojinin ilerlemesiyle algılamaya cevap veren konsollar ve joystickler geliştirildi. Bunlar algıladıkları hareketin sonucuna göre bir tepki vermeye başladılar. Genellikle titreşim denilen bu özellik, oyun konsollarında ilk play stationda görüldü. Araba yarışı oyununda kaza yapılması halinde kazanın şiddetine göre joystickin titreşim göndermesi örnek olarak gösterilebilir.

Son nesil joystick ise daha karışık hareketler yapabilme kabiliyetine sahiptir. Özel olarak geliştirilmiş oyunlarda kullanılabilecek bir joystick çeşididir. Özellikleri arasında kablosuz kontrol imkanı, giriş çıkış ve algılama fonksiyonunun olması vardır. Algılama fonksiyonu oyunu oynayan kişinin butonları veya yönlendirme çubuğunu kullanmadan yaptığı hareketi sensörlerle algılayıp oyuna yansıtmasıdır. Golf oyununda joystickin golf sopası gibi kullanılıp atış yapılması gibi.

 

Joystick Özellikleri Nelerdir?

Özellikle oyun konsollarında oynanan oyunlar için vazgeçilmez olan joysticklerin hareket kabiliyeti yüksektir. Bilgisayarda da klavye ve fareden daha kolay hareket etmesinden dolayı daha çok tercih edilmektedir. Araba vitesi gibi düşünülebilecek olan joystick, vitesten daha hareketli bir yapıya sahiptir. Her yöne yatabilme özelliği ile bilgisayar oyunlarında ve kontrol seviyesi yüksek alanlarda rahat bir kullanım sağlar.
 

Joystick Ne İşe Yarar?

Joystick oyun dünyası için tasarlanmış, oyun oynamayı sağlayan kontrol mekanizmasıdır. Temel olarak bilgisayarda veya oyun konsollarında oyun oynarken kullanılır. Fakat günümüz teknolojisinde farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bir robotu veya kamerayı hareket ettirmek için de joystick kullanılabilir. Joystick kollar, ekstradan hassas noktalama ve kontrol etme ihtiyacı hissettiğinizde tercih edebileceğiniz kumandalardır.

 

Joystick Nerede Kullanılır?

Joystickin oldukça çok kullanım alanı bulunmaktadır. Oldukça hassas olan bu parça, eksenlere hareketleri algılayarak 0 ile 1023 arasında değerler üreterek gerekli komutları yapmaktadır.

Joystick esas olarak bilgisayar veya oyun konsollarında oynanan video oyunlarını oynamak için kullanılır. Fakat günümüzde gemi dümeni, uçak kumandası, uzaktan kumandalı kepçeler, motorlu tekerlekli sandalyeler ve kamyonlar gibi çeşitli alanlarda da kullanılmaktadır.

Joystick kullanılan oyun konsollarının başında da en çok oynanan ev tipi oyun konsolu olan play station(ps) gelir. Play station seri oyunlarında da onlara uygun joystickler kullanılmaktadır. En son beşinci serinin çıktığı play station için ps5 joystick kullanılmalıdır. Dördüncü ve üçüncü seri play stationlar için de ps4 ve ps3 joystick kullanılması gerekmektedir.

 

Joystick Nasıl Kurulur?

Günümüzde çoğu bilgisayar oyun çubuğu bilgisayara bir USB bağlantı noktası kullanarak bağlanır. Bir joysticki kabul eden bağlantı noktaları bluetooth, oyun bağlantı noktası, seri port ve USB’dir. Bilgisayar oyunları için kullanılan birçok joystick bağlan ve çalıştır şeklindedir. Bu, bilgisayara bağlandıklarında bunları otomatik olarak tanıdığı ve kullanılmaya hazır oldukları anlamına gelir. Bu koşullar altında ek bir yapılandırma veya indirmeye gerek yoktur.

Ancak, joystickte bu teknolojik altyapı yoksa, bunu yapılandırmak gerekmektedir. Joystick kablosunun USB ucu bilgisayardaki bir USB portuna bağlanır. "Başlat" menüsüne tıklanır. Ardından, "kontrol paneli" seçeneğini seçilir. Kontrol panelindeki "oyun kontrolörleri" seçeneği seçilip görünen uyumlu cihazlar listesinde USB joystick tıklanır. Seçenekleri seçmek için "Tamam" düğmesine tıklanır.

Görüntülenen ekranda gerekli değişiklikleri yapılır. Buradan joystick kalibre edilebilir. Hangi butonların hangi komutları kontrol edip diğer seçenekleri değiştirdiği belirlenebilir. Her şey istenildiği gibi olduğunda, değişiklikleri kaydetmek için "Tamam"  tıklanır.  

 

Joystick Nasıl Çalışır?

Bir joystickin şu şekilde çalışmaktadır: çubuğun konumu  X ekseninden yani sağdan sola, ve Y eksenine yani yukarı ve aşağı bir arduino’nun işleyebileceği elektronik bilgileri çevirerek çalışmaktadır. Arduino, elektronik projeler için bir elektronik geliştirme kartıdır. Arduino’nun kendine ait yazılım sayesinde uyumlu elektronik komponentler, sensörler ve modüller ile elektronik devreler kurulabilir, projeler geliştirilebilir ve prototipler üretilebilir. Joystickin üzerinde bir de buton bulunmaktadır.

Joystickin altında yaylı bir mekanizma vardır. Sağa sola ve aşağıya yukarıya gitmek için arduino’ya gerekli kodları gönderip çalışır.  Böylelikle ne amaç için olursa olsun kullanmaya başlanabilir. Joystick kullanımı ve kurulumu kolaydır. Bu da kullanıcılar tarafından joystickin tercih edilebilir olmasını sağlıyor.

 

Joystick Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Joystickler kullanım alanlarına göre şekillendirilirler. Joystick alırken de kullanılacak alana göre seçim yapılmalıdır. Bir uçuş simülasyonu oynamak için tercih edilecek joystick kolu, uçağı gerçekten kumanda eden joystick koluna benzemeli ve ihtiyaç olunacak tüm fonksiyonları kullanabilmek için yeterli sayıda tuş girişi özelliği sunmalıdır.

Joystick alırken şunlarda göz önünde bulundurulmalıdır:

· Joystickin açısı istenildiği şekilde ayarlanabilmelidir.

· Kolay kuruluma sahip olmalıdır.

· Kolay taşınabilir olmalıdır.

· İstenilen yerde kullanılabilmelidir.

· Ürün kullanımı basit ve hemen çalışır modda olmalıdır.
İlgili Ürünler
Yükleniyor...