hamburger icon

Gaming Mouseların Özelikleri ve Gaming Mouse Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Tarih: 16.12.2022 18:06
Gaming Mouseların Özelikleri ve Gaming Mouse Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Gaming mouseları diğerlerinden ayıran bir sürü özellik vardır. Bu özellikler mouseun tipi, yapısı, switchleri sensörleri veya malzeme kalitesi dahil olmak üzere bir sürü farklı başlıkta olabilir.
Gaming Mouseların Özelikleri ve Gaming Mouse Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gaming Mouse Özellikleri

Gaming mouseları diğerlerinden ayıran bir sürü özellik vardır. Bu özellikler mouseun tipi, yapısı, switchleri sensörleri veya malzeme kalitesi dahil olmak üzere bir sürü farklı başlıkta olabilir.

DPI ve Polling Rate
DPI (Dot Per Inch) bir mouseun bir saniyede kaç kare okuduğu anlamına gelmektedir. Gaming mouselarda bu değer ayarlanabilir olup çok yüksek dpi değerleri, 20.000 dpi’a kadar çıkan, dpi ayarlamaları mevcuttur. Oyunlar özelinde kullanıcıların oyun içi hassasiyetini düşük tutup dpi’ını artırması çok daha iyi sonuç verecektir. Örneğin 800 dpi’dan 1600’e geçmek, mouseun daha çok kare okumasından dolayı çok daha hassas hissetirecektir, bu hassasiyet oyunlarda micro (küçük çaplı) hareketleri daha kolay yapmanızı sağlar.
Polling rate mouse’unuzun aldığı dönütleri PC’nize ne kadar hızlı ilettiğini gösterir. Günümüzde genellikle 1000 Hz’lik polling rate değerleri daha çok kullanılırken 8000 Hz destekleyen gaming mouselar da mevcuttur. Polling Rate’inizi 1000 den aşağı çektiğinizde göreceğiniz şey mousunuzun sanki ekranda atlama yapıyor gibi olmasıdır. PC ve mouse arasındaki gecikmeden dolayı böyle bir hissiyat oluşur.



Klik Gecikmesi
Gaming mouselarda kullanılan switchler çok daha az gecikme süresine sahiptir. Bu switchler mouseunuzun sol ve sağ klicklerinin altında bulunur. Klikler arası daha düşük gecikmeye sahip olmanız bir nesneye devamlı bir şekilde tıklarken aradaki gecikmeyi azaltarak daha çok tıklamanızı sağlar.

Makro Tuşları
Özellikle MOBA ve MMO oyuncularının tercih ettiği birden çok makro tuşları bulunan klavyeler bir eylemi tek bir tuşa atamanızı sağlar. Klavyeden basmaktansa hemen elinizin altındaki tuşa basmak bazı kullanıcılar için çok daha kolay olabiliyor. Kişinin tercihine göre kullanıcı, birden fazla makro tuşlarına sahip gaming mouse’lara yönelebilir.


Şekil ve Konfor
Bir mouse alırken en dikkat edilecek şeylerden biri mouse’un elinize uygun olmasıdır. Bir sürü farklı şekile ve boyuta sahip olan gaming mouse’lar vardır. Mouse tercih ederken elinizim ölçüsünü almanız ve o şekilde mouse modellerine bakmanız gayet önemli olacaktır.
Gaming mouselarda en önemli şeylerden biri ise mouse’un hafif olmasıdır. Daha hafif olan mouse’u kontrol etmeniz çok daha kolay olacaktır. Hafif mouselar tercih etmeniz, 40-70gr arası, mouse kontrollünüzü daha iyi bir seviyeye çıkarırken, mouse’u kullanırken daha az efor sarfetmeniz anlamına geliyor.
Başka bir konfor etkeni ise mousunuzun kablolu veya kablosuz olması. Günümüz teknolojisinde kablosuz mouselar kablolular kadar iyi bir seviyedeyken kablosuz mouselar hem taşınabilirlik hemde konfor açısından çok daha önde bulunmakta. Kablosuz gaming mouse’lar kablonun sürtünmemesi, ağırlık yapmaması ve bir yere takılmamasından ötürü çok daha konforlu bir kullanım sunuyor.
Kablosuz mouseların en büyük eksisi olarak şarj etme durumu gösterilebilir. Şarjınızın yüzdesini takip etmezseniz oyun keyfiniz, şarjınızın veya pilinizin bitmesi ile yarıda kesilebilir. Kablolu ve kablosuz mouselar arasındaki fiyat farkı göz önünde bulundurulduğunda bahsi geçen öğelerin sizin için ne kadar önemli olduğuna göre tercihiniz değişecektir.
 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...