hamburger icon

Gaming Monitörler ve Özellikleri

Tarih: 23.12.2022 15:50
Gaming Monitörler ve Özellikleri
Gaming ekipmanları arasında en önemli parçalardan birinin monitörler olduğu söylenebilir. Uzun bir süre piyasada bulunan 60Hz monitörlerden sonra, yüksek Hz’li ve düşük gecikme sürelerine sahip gaming monitörler, oyunculuran en iyi dostu konumunda bulunuyor.
Gaming Monitörler ve Özellikleri
Geçmişten günümüze olan süreçte, PC kullanımı oranı bir hayli arttı. PC parçalarının daha uygun fiyatlı olması ve daha bulunabilir olması PC sektörünün gelişmesine yol açtı.
PC kullanan kişi sayısı artarken, oyun oynayan kişi sayısı da doğru orantılı artmaya devam etti. ‘’Gaming’’ kültürünün yaygınlaşması ile birlikte hem espor sektörü büyüde hemde yüksek kalitede ve yüksek performans sunan parçalara olan ihtiyaç da arttı.
Gaming ekipmanları arasında en önemli parçalardan birinin monitörler olduğu söylenebilir. Uzun bir süre piyasada bulunan 60Hz monitörlerden sonra, yüksek Hz’li ve düşük gecikme sürelerine sahip gaming monitörler, oyunculuran en iyi dostu konumunda bulunuyor.

Gaming monitör denilince akla bir kaç önemli ve dikkat edilmesi gerekilen özellik geliyor.

Gaming Mönitör

Refresh Rate / Tazeleme Hızı

60Hz tazeleme hızına sahip olan monitörlerin çağımıza göre yavaş kalması ile birlikte, özellikle 240 Hz tazeleme hızına sahip monitörler yaygınlaştı. Durum böyle iken, bahsettiğimiz Refresh Rate / Tazeleme Hızı tam olarak ne demektir?
Tazeleme Hızı, monitörün bir saniyede ekranda gösterebildiği kare sayısı demektir. Videolarda yada oyunlarda bu değerin yüksek olması oyunun yada videonun, yenilediği kare sayısınının fazlalığından ötürü, çok daha akıcı gözükmesini sağlayacaktır. Daha çok kare yenilenmesi özellikle hareket halindeki bir nesnenin veya oyunlarda düşmanların daha net gözükmesi sağlar. Yüksek tazeleme hızına sahip olunca hareket eden nesneyi atlama olmadan görebilirsiniz. Özellikle Espor oyuncuları için çok önemli olan tazeleme hızı, herhangi bir oyuncu için de çok önemli konumda. Yüksek tazeleme hızına sahip bir monitör kullanmak sizi oyunlarda rakiplerinize karşı daha avantajlı kılar.

Tepkime Süresi

Tepkime süresinin düşük olması, tazeleme hızı gibi gaming monitörlerinden dikkat edilmesi gereken etkenlerin başında geliyor.
Tepkime süresi,  monitör ekranına yansıyan piksellerin ne kadar gecikme ile birlikte renk değiştirdiğini gösterir. Bu tepkime süreleri milisaniye (ms) ile ölçülür. Ekrandaki renklerin renk değiştirme süresi ne kadar kısa olursa Input Lag ve Ghosting azalacaktır.
Input Lag,verilen komutun gecikme süresidir. Parçalar arasındaki aktarım hızı ne kadar hızlı olursa input lag o kadar az olacaktır. Input Lag kavramı monitörler dışında mouselar ve klavyelerde de önemlidir.
Ghosting, hareket eden bir nesnenin hareket ederken ekran üzerinde bıraktığı izdir. Ghosting özellikle düşük tepkime süresine ve tazeleme hızına sahip monitörlerde daha çok bulunur. Monitörünüzde ghosting olması özellikle hızlı oynanan oyunlarda çok rahatsız edici ve kafa karıştırıcı olabilir. Ghosting yüksek gecikmeye sahip monitörlerde de olabilirken, internette bu durumu ölçmek için ghosting testleri mevcut.
 

Panel Türü


En çok kullanılan panel çeşitleri arasında IPS VA ve TN panelleri bulunur. Birkaç sene önceye kadar TN panellerden daha karanlık bir renk paletine sahip olmasına rağmen daha düşük gecikme sürelerine sahip olduğu için oyuncular tarafından daha çok tercih ediliyordu.
Günümüzde daha canlı renk paletine sahip olan IPS panellerinde çok düşük gecikme sürelerine sahip olması ile beraber, TN paneller artık daha düşük bütçeli paneller olarak tercih ediliyor. IPS monitörler çok daha canlı renklere sahipken, daha yüksek fiyata sahipler. Aynı zamanda TN paneller hala potansiyel olarak daha düşük gecikme süresine sahip olabilirler.

Aynı zamanda IPS monitörler diğer panel çeşitlerine göre daha geniş görüş açısına sahiplerdir.

Ekran Çözünürlüğü / Resolution

Ekran çözünürlüğü, monitörün ekranına ne kadar piksel sığdığını gösterir. Örneğin 4K 4096 × 2160 çözünürlüğü sahiptir ve monitörün enine 4096, boyuna ise 2160 piksel sığdırır.
Yüksek ekran çözünürlüğüne sahip olmak, herhangi bir görüntüyü oluşturmada daha çok piksel kullanıldığı için daha canlı ve keskin bir görüntü sağlar. 4K ayarlarda oyun oynamak için iyi bir ekran kartına sahip olmanız gerekirken, yüksek çözünürlükte oyun oynamak oyuncu için çok daha keyifli olacaktır.
Özellikle espor sektöründe oyuncular bu kadar yüksek çözünürlükleri PC’i daha çok yorduğu ve daha düşük FPS değerleri verdiği için tercih etmiyor. Full Hd 1920x1080 oyuncuların en çok tercih ettiği çözünürlükler arasında yer alıyor.


Ekran Boyutu

Günümüzde 35’’ (inç)’e kadar monitörler mevcut. En çok tercih edilen monitör boyutları arasında 24.5 inç ve 27 inç bulunuyor. Büyük bir monitörün faydası daha geniş alanları görmek ve genel anlamda ekranda daha çok alana sahip olmaktır.
Özellikle FPS oyunlarında oyuncular 24.5 inç monitörleri tercih etmekte. Bunun sebeplerinden bir ise büyük ekranlı monitörlerde genellikle kullanılan 1920x1080 ekran çözünürlüğünün daha kötü durmasınıdır. Ekran boyutu büyüdükçe ekrana yansıyan pikseller de daha geniş bir alana yayıldığı için görüntü kalitesi olduğundan daha düşük gibi gözükebiliyor.

 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...