hamburger icon

Windows 11 Sistem Gereksinimleri

Tarih: 10.08.2022 20:48
Windows 11 Sistem Gereksinimleri

Windows 11 Sistem Gereksinimleri

İşletim sistemleri denildiğinde ilk akla gelen Windows serisinin 11 versiyonu birçok yenilik ile kullanıcılarla buluştu. Microsoft’un amiral gemisi olarak bilinen bir ürün olarak Windows, kuşkusuz ki bilgisayar teknolojilerine uzun yıllardır çok şey katmıştır. Bir dönem işletim sistemlerinin önde gelen tek ismi olarak bilinse de günümüzde güçlü birçok farklı işletim sistemi ile rekabet hâlinde. Fakat Windows 11 ile gelen yenilikler sonrası hâlâ ne kadar kullanışlı ve etkin olduğunu da bir kez daha göstermeyi başardı. Microsoft Windows 11, Windows 10'un yeni nesli olarak kullanıcılarla sunuldu. Windows 11 sistem gereksinimleri, biraz yüksek donanım özellikleri yüzünden birçok kullanıcı tarafından tartışılan bir konu oldu. Microsoft'un açıklamasına göre Windows 11'in yeni sürümü aşağıdaki donanımlarla sorunsuz çalışabilir:

  • En az 1 GHz hızda çalışan 64-Bit çift çekirdekli işlemci.

  • En az 4 GB RAM.

  • En az 64 GB boş disk alanı (SSD Önerilir).

  • En az 1366x768p çözünürlüklü 9 inç ekran.

  • UEFI, Güvenli Önyükleme ve TPM 2.0 destekli anakart.

  • DirectX 12 uyumlu grafik kartı.

Monitör boyutunun küçük olması durumunda, arayüzün görüntülenmesinde problemlerle karşılaşılabilir.

Sistem gereksinimleri, mevcut tüm makineler için uygun görünse de eski cihazlarda önemli sınırlamalar vardır. Yeni sürümde işletim sistemi sadece 64 bit işlemcilerle çalışacak, 32 bit uygulamaların çalışmasında herhangi bir sorun yaşanmayacak ancak Windows 11'in 32 bit sürümleri piyasaya sürülmeyecek. Öte yandan Windows 11'in bazı Intel imzalı 7’nci nesil modelleri ve Intel'in yeni nesil işlemcilerini destekleyeceği konusunda dikkat çeken bilgiler de var. AMD tarafında ise 2. nesil yeni Ryzen serisi işlemcileri ve sonraki modeller uyumlu çalışacaktır. Mobil işlemciler üreten Qualcomm işlemcileri de Windows 11 ile uyumlu çalışan donanımlar arasında yer alıyor. Bu nedenle sistem gereksinimlerine ek olarak desteklenen işlemciler listesini de incelemek gerekmektedir. 

Windows 11, birçok güvenlik geliştirmesi sunar ve bu güvenlik geliştirmelerini donanım bazında destekleyerek daha güvenli bir işletim sistemi hazırlamaya çalışır. TPM modülü, anakart üzerindeki bir güvenlik yongasıdır. Yeni anakart modellerinde bulunan bu modül aynı zamanda mevcut işlemciler için yazılım desteği de sağlamaktadır. TPM'yi doğrulamak için mevcut anakart modelinin özelliklerine bakmak gerekmektedir.

Windows 11 Nedir?

Windows 11, Microsoft Windows serisinin son sürümüdür. İşletim sistemi, 5 Ekim 2021'de piyasaya sürüldü.  Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılayan Windows 10 kullanıcıları, sistemlerini 11’e yükseltebilirler. İşletim sisteminin zaman zaman yeni sürümleri ve güncellemeleri yayımlanır. Ancak Microsoft, Windows'un "büyük gençleşmesinden" bahseden bir yenilik listesi yayımladıktan sonra Windows'un yeni bir sürümünün veya yeniden tasarımının olacağına dair söylentiler de ortaya çıktı. Kod adı "Sun Valley" olan tasarım, sistemin kullanıcı arayüzünü modernize etmek için değiştirildi. Tüm bu yeni arayüz ve yeni özelliklerle ile Windows 11, kullanıcılarla buluşturuldu.

Windows 11 Nasıl Yüklenir?

Microsoft, Windows Insider programı aracılığıyla Windows 11'i deneyimlenmesini kolaylaştırdı. Her şeyi manuel olarak yapılandırmak zorunda kalmadan Windows 10'dan Windows 11'e kolayca yükseltebilirsiniz. 

Aslında, Windows Insider Beta kullanıcıları da artık Windows 11’i sorunsuz yükleyebilirler. Ancak temiz bir Windows yüklemesini tercih edenler için Windows 11'i USB'den yüklemek daha iyi bir seçim olacak. Bu, herhangi bir geçici veya artık dosyaya sahip olunmayacağı anlamına gelir ve bu da daha hızlı bir deneyim sağlayıp sorun çıkma ihtimalini azaltır. 

Windows 11 Özellikleri Nelerdir?

Windows 11'deki büyük değişikliklerden biri kullanıcı arayüzüdür. Microsoft, arayüzü tamamen elden geçirdi ve işletim sistemine daha modern bir görünüm kazandırdı. Pencere tasarımları genellikle yuvarlatılmış köşelere ve yeniden tasarlanmış bağlam menülerine sahiptir. Microsoft, Windows 11 ile yerel uygulama deneyimini de yükseltiyor. ‘’Ekran Alıntısı’ Aracı’’, ‘’Saat Uygulaması’’, ‘’Paint’’, ‘’Microsoft Office’’, ‘’Media Player’’, telefonda bulunan ‘’Power’’ uygulamaları, ‘’Fotoğraflar’’ uygulaması ve tonlarca başka uygulamada kapsamlı değişiklikler yapıldı.

Yeni işletim sistemi, tüm geliştiriciler için optimize edilmiş yeniden tasarlanmış bir mağaza ile birlikte gelmektedir. Microsoft’un yetkililerine göre, Windows 11'in yerel uygulama mağazası hemen hemen her uygulamaya izin verecek. Win32, .NET, Java, UWP ve Web uygulamaları da buna dâhil. Microsoft, geliştiricilerin Windows Mağazasına paketlenmemiş Win32 uygulamaları (.exe uzantısıyla bilinir) eklemesine izin vereceğini duyurdu.

Microsoft Mağazası da tamamen yenilenmiş olup yeni işletim sistemine geçiş yapanlar için yeni mağaza deneyimi fırsatları bulabilmektedir. Microsoft, geliştirici konferansında mobil ve masaüstü modeller arasındaki köprüyü yönetmek için yerel bir proxy uygulaması oluşturacağını ifade etmiştir. Bu iyileştirmelerle Android uygulamaları yerel uygulamalar gibi görünecek ve kullanıcılar ayarlardan veya kontrol panelinden mobil uygulamaları yükleyip kaldırabilecektir.

Window 11 Destekleyen İşlemciler Nelerdir?

Windows 11 işlemci desteği ile Windows 11’i çalıştırabilmek için 64 bit işlemciye sahip olunması gerekir. Ayrıca, ekstra özellikleri kullanmak için TPM 2.0 (Güvenilir Platform Modülü) ve güvenli önyükleme desteğine sahip bir anakart olmalıdır. Windows 11, ihtiyaç duyduğu sistem gereksinimleri ile çok konuşulsa da kullanıcılara sunduğu yeni özellikler ile Windows sürümleri arasında ses getiren versiyonlardan biri olmayı da başardı.

Windows 11 Neler Sunuyor?

Windows 11, birçok yeni özelliğe sahip. Dikkat çekici kullanıcı arayüzünün sadeliği öne çıkan özelliklerden biri. Windows 11 işletim sistemi bilgisayarınızda birden çok uygulama kullanılmasına olanak tanıyan bir özellik sunmaktadır. Ayrıca Windows 11’de 5G desteği de mevcut. 

Otomatik HDR özelliği, videoların en iyi kalitede izlenmesini sağlar. Windows 11 ayrıca günlük hayatı kolaylaştıracak bir widget bölümüne de sahip. Sistem, birden fazla masaüstü kullanan kişiler için kolay geçişlere olanak sağlar. Windows, farklı masaüstlerinin her biri için özelleştirme seçenekleri sunar.

Windows 11 Nasıl Satın Alınır?

Kullanıcıların Windows 11'i edinmenin birkaç yolu mevcut. Birincisi, Windows 11 lisansı almak. Diğeri, Windows 10'dan yükseltmedir. Tabii ki, Windows 11'e yükseltmek için bir Windows 10 lisansına sahip olmanız gerekir. Şu anda Windows 10'dan Windows 11'e yükseltme için bir zaman sınırı yok. Bu nedenle Windows 10 lisansı, Windows 11 lisansı ile eş özellikte olmalıdır. Microsoft için Windows 11, Windows 10'a yapılan başka bir özellik yükseltmesidir. Lisanslı tüm Windows 10 kullanıcıları ücretsiz şekilde Windows 11’e yükseltme yapabilir.

Windows 11 Hangi Bilgisayarlara Yüklenebilir?

Windows 11, Microsoft tarafından sunulan son Windows sürümüdür. Tanıtım dönemlerinden piyasaya sürüldüğü zamana kadar adından birçok yerde söz ettirmeyi başaran Windows 11’i çalıştırmak için iyi dereceli sistem özelliklerine sahip olmak da gerekir. Buradan da anlaşıldığı gibi Windows 11’i yüklemek için son yıllarda üretilen bilgisayarlardan birine sahip olmak gerekir. Bilgisayar yeni değilse bilgisayarların donanımları, yeni parçalarla değiştirilmiş olmalı. Windows 11’in yüklenebilmesi için genel olarak şu özelliklere sahip olunması gerekir:

Windows 11, 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı, 64 bit mimari ve 2'den fazla çekirdek, en az UEFI ve TPM 2.0 kapasiteli bir işlemci, WDDM 2.0 sürücülü DirectX 12 veya üzeri bir grafik kartı ve 9 inçten büyük yüksek çözünürlüklü (720P) monitör. Ayrıca cihaz yapılandırması için bir İnternet bağlantısı ve bir Microsoft hesabınızın olması gerekir. Bu özellikler, Windows 11'i yüklemek için temel gereksinimler.


 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...