hamburger icon

Ram Nedir?

Tarih: 06.09.2022 10:56
Ram Nedir?

RAM Nedir?

RAM, bilgisayarların hızlı ve verimli çalışmasını sağlayan önemli bileşenlerinden biridir. RAM bellek, geçici bellek olarak da bilinmektedir ve bilgisayarın ihtiyaç duyduğu bilgileri kısa süreli depolayan yüksek hızlı bir bellek türüdür. RAM, kısa süre için ihtiyaç duyulan bilgileri yüksek hızda okuyabilen bir bellek türüdür ve bu yönüyle hard disk ile farklıdır. Hard disk, uzun süreli depolanan bilgileri saklayan bellek türüdür. RAM açılımı nedir sorusunun yanıtı: Random Access Memory. RAM, Türkçede “Rastgele Erişilebilir Bellek” olarak ifade edilmektedir. Bilgisayarın oyun oynarken, internete girerken ya da farklı bir işlem yaparken verileri hızlı bir şekilde okuyan, kısa süreli depolayabilen bir modeldedir.
 

RAM Ne İşe Yarar?

RAM bellek nedir sorusunun yanıtı, bilgisayarın geçici hafızası olarak yanıtlanabilir. RAM’in avantajı, bilgisayarda bir çalışma yaparken ihtiyaç duyulan kısa süreli bilgilerin anında iletilmesini sağlamasıdır. Uzun süreli olarak hard diskte barındırılan veriler, RAM’deki kadar hızlı şekilde iletilemez. RAM’in sağladığı fayda da herhangi bir yavaşlama olmadan kullanımın devam etmesini sağlamasıdır. Sabit disk ile karşılaştırıldığında RAM’in kapasitesi çok düşüktür. Bir RAM bellek, 6 GB ya da 64 GB olabilirken hard diskler ise 5 TB’nin üzerinde kapasite sunabilir. RAM bellek, cihaz kapanıp enerji kesilene dek kısa süreli ihtiyaç duyulan verileri okumayı ve işlemeyi sürdüren yapısı ile öne çıkmaktadır.
 

RAM Çeşitleri Nelerdir?

RAM bellek, modeline göre üç farklı çeşit barındırmaktadır. Bilgilere hızlı bir şekilde erişmeyi sağlayan RAM modelleri içinde DRAM ve SRAM çeşitleri kullanılmaktadır. İkili sistemle, 1 ve 0’lardan oluşan bir yapı ile bilgileri depolayan RAM’in çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir:

DRAM: Dinamik RAM olarak da adlandırılan bu RAM çeşidi hem kişisel bilgisayarlarda hem de oyun konsollarında kullanılmaktadır. Dinamik rastgele erişimli hafıza anlamına gelen DRAM, montajı kolay bir şekilde uygulanabilir modüllerden oluşmaktadır.

SRAM: Statik RAM olarak adlandırılan SRAM, DRAM’e göre daha hızlı bir RAM türüdür. Buna karşın daha yüksek bir üretim maliyetine sahip olan SRAM, DRAM’e nazaran daha dar bir kullanım alanına sahiptir. 
 

RAM Kapasite Çeşitleri Nelerdir?

RAM bellek kapasiteleri farklı ihtiyaçlara hitap eden seçeneklere sahiptir. RAM kapasitesinin yeterli olmadığı bilgisayarlarda RAM arttırma mümkündür. Günümüzde çok tercih edilen RAM kapasitesi seçenekleri şu şekildedir:

  • 8GB RAM

  • 16GB RAM

  • 32 GB RAM

“RAM kaç GB olmalı” sorusunun yanıtı, kullanım yoğunluğuna göre değişim gösterebilmektedir. Bellek kapasitesi nedir, diyenler için RAM belleğin kullanım amacının “bilgisayarda yapılan işlemlerde hız kazandıran bir deneyim sunması” olduğu yanıtı verilebilir. 4GB RAM günümüzde, günlük işlemler için ve ofis uygulamaları için yeterli bir kapasite sunabilir. Oyun oynama ve üst düzey programları çalıştırmada, en az 8GB RAM tercih edilebilirken 16GB ve 32GB RAM ise profesyonel kullanıcılara hitap etmektedir.
 

RAM’de MHz Nedir?

RAM’de MHz, bir RAM belleğin çalışma hızını ifade etmektedir. MHz değeri yüksek olan RAM, veri alma ve gönderme konusunda üst düzey bir kullanım sunmaktadır. RAM MHz seviyeleri genelde, 1600 ile 6000 arasında değişebilmektedir. Bin 600 MHz’den düşük değerler, çok eski teknolojiler için kullanılmaktadır. RAM’in hızını Megahertz cinsinden veren bu değer, oyunlarda ya da bilgisayarlarda yapılan işlemler için performansın yüksek olmasını sağlayan bir teknik özelliktir. Buna ek olarak RAM’lerin MHz seviyesinin dışında anakartın da RAM’le uyumluluk içermesi önemlidir.
 

RAM Kapasitesi Nedir?

RAM kapasitesi, bilgisayarın sahip olduğu belleğin işlem kapasitesini artıran özelliğidir. Bilgisayarlarda yapılan işlemlerin ağırlığına göre RAM kapasitesi, yüksek tercih edilebilir. Az kullanılan ve basit işlemlerin yapıldığı bir Mac ya da Windows bilgisayarda, 4GB RAM olması sorunsuz bir kullanım için uygundur. 8GB ve 16GB RAM seviyesi ise profesyonel kullanıcılar için tercih edilebilir. En yüksek RAM kapasitesi, geliştirilen yeni modellerle artarken RAM markalarının üst modellerinde, 32 GB’a varan kapasiteler mevcuttur. Toplam RAM belleklerini 64 GB veya daha fazla seviyeye getirmek isteyenler, birden fazla RAM’i içeren tek paketi tercih edebilirler. Diğer yandan sunucular için satılan RAM’lerin teki ise 64 GB’a kadar uzanmaktadır.
 

RAM Frekansı Nedir?

RAM frekansı, bilgisayarın bellek hızının farklı bir veri ile hesaplanmış hâlidir. Frekans, MHz cinsinden ölçülür ve bilgisayarlarda RAM’in frekansını öğrenmenin farklı yolları mevcuttur. Windows PC’de RAM çalışma hızını öğrenmek için komut istemi ya da görev yöneticisi kullanılabilmektedir. RAM frekansı bu ekrandan öğrenilebilir. Anlık işlemlerde, RAM’in aldığı yüke bağlı olmak üzere RAM frekansı, değişkenlik gösterebilmektedir.
 

RAM Nasıl Yükseltilir?

RAM, bir bilgisayar için önemli donanımlardan biridir. RAM olmadan bilgisayar çalışır mı, diyenler için bu sorunun yanıtı, “RAM olmadan bir bilgisayar çalışmaz” şeklinde verilebilir. Bilgisayarda, RAM’in kapasitesine hem bilgisayarın kontrol ekranından hem de cihazın standart özelliklerinden bakılabilir. RAM seviyesinin düşük olması durumunda RAM yükseltme işlemi yapılabilmektedir. Windows PC’lerde ilk olarak Windows sürümünün 32-bit mi ya da 64-bit mi olduğu öğrenilmelidir. Ardından anakartın hangi tür RAM’lerle uyumlu olduğu tespit edilmelidir. Böylece RAM’ler satın alınarak yükseltme işlemi yapılabilir.
 

RAM Nasıl Takılır?

Masaüstü bilgisayara RAM takma işleminde, ESD’ye karşı önlem alınmalı. Çıplak elle yapılacak müdahale, elektriklenme sebebiyle RAM’e zarar verebilir. RAM’i yerleştirirken kartın üzerinde yer alan çiplere asla dokunulmamalıdır. ESD bileklik gibi ekipmanlarla topraklama yapıldıktan sonra, sistemde boş RAM bellek varsa çıkarılmalıdır ve sonrasında yeni RAM modülü takılmalıdır. Bellek takma işleminin ardından, tornavida ile kasa kapatılmalı ve güç kablosu yeniden takılmalıdır.
 

RAM Seçimi Nasıl Yapılır?

RAM seçimi, cihazlardan beklenen farklı özelliklere göre yapılabilir. “Bilgisayarda RAM ne işe yarar” ya da “telefonda RAM ne işe yarar” dendiğinde, “cihazın hızlı bir şekilde çalışması için kullanılan geçici bellek” yanıtı verilebilir. RAM seçiminde, 4GB RAM modellerinden 32 GB RAM modellerine kadar seçim yapmak mümkündür. Birden fazla RAM alınarak bu değerler, yükseltilebilir. 

Kişisel kullanım ya da oyun, profesyonel kullanım gibi ihtiyaçlara yönelik en uygun RAM, bulunmalı. RAM’in düşük kapasitede olması, performans düşüklüğüne neden olabilmektedir. RAM’in uygun seviyede olmasının yanında, anakart ve diğer bileşenlerin de uygunluğu önemlidir. Alternatif olarak, ‘’Sanal RAM nedir?’’ sorusunun yanıtını öğrenmek, PC sahipleri için yeni alternatifler yaratabilir. 
 

RAM Nasıl Temizlenir?

Bilgisayarın en önemli donanımları içinde yer alan RAM, ihtiyaç duyulan bilgileri kısa süreliğine depolayan ve sonrasında silen bir yapıdır. RAM belleğin temizlenmesi işlemi için manuel bir işlem yapmaya gerek yoktur. “Bellek nedir" dendiğinde, “kısa süreli hafızada ihtiyaç duyulan bilgileri depolayan ve enerji kesildiğinde bu bilgileri silen bir yapı” tanımı yapılabilir. Bu nedenle belleği temizlemek için cihazın kapatılması yeterlidir.
 

Bilgisayarın RAM Özellikleri Nasıl Öğrenilir?

Bilgisayarlarda RAM özelliklerini öğrenmek kısa bir işlemle mümkündür. Windows PC’lerde RAM öğrenmek için Başlat menüsü üzerinden CMD yazmak ve MS-DOS komut istemine girmek gereklidir. Sonrasında ise aşağıdaki bilgi komut satırına girilmelidir:

wmic MemoryChip get MemoryType, Name, Capacity, Configuredclockspeed, DeviceLocator, FormFactor, Manufacturer, Serialnumber, Speed

RAM’le ilgili bilgiler, bu girişin ardından ortaya çıkmaktadır. MacOS işletim sisteminde, RAM bilgilerini görmek için ana menünün sol üst köşesindeki Apple’ın logosuna tıklandıktan sonra ‘’Bu Mac Hakkında > Sistem Raporu’’ adımları takip edilmektedir. Sistem raporunda, Mac’in RAM bilgilerini görmek mümkündür.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...