hamburger icon

Gamepad Nedir?

Tarih: 06.09.2022 10:16
Gamepad Nedir?

Gamepad Nedir?

Gamepad denilen oyun kumandalarına hemen hemen herkes, aşinadır. Gamepad, Türkçe adı ile “oyun kumandası” anlamına gelen çevresel bir aygıttır.

Gamepad, konsol sistemlerine veya bilgisayara bağlanmak üzere tasarlanmıştır. Oyun dünyasında kullanılan bir giriş cihazı ve oyun denetleyicisidir. Üzerinde yer alan birden fazla düğme ile oyunlardaki yönlendirmelerin yapılmasını sağlar. Çeşitli düğmeleri ve 1 veya 2 mini analog oyun çubuğuna -joystick- sahip olan gamepadler, oyun oynamak için kullanılır. Genellikle birinci şahıslar tarafından oynanan oyunlarda, tercih edilirler. Rahat tutulabilen ve iki elle de kolay bir kavrama imkânı sunan tasarıma sahiptir. 

“Gamepad analog nedir?” sorusu da “Gamepad nedir?” sorusunun devamında gelir. Analog çubuğu, kumandanın üzerinde yer alan analog bir joysticki temsil eder. Oyundaki karakterlerin yönlendirmek için kullanılırlar. FIFA gibi çok sevilen oyunlarda oyuna olan hakimiyeti arttırır. Diğer tuşların üzerine basılması gerekirken analog tuşların parmaklar ile ittirilmesi gerekir.
 

Gamepad Ne İşe Yarar?

Xbox 360, PlayStation, Nintendo Wii ve bilgisayarlar ile kullanılan oyun kumandaları, oyunu yönetebilmeyi sağlar. Oyun karakterlerinin yönetilmesi, oyunda geçen görevlere göre gerekli tuşlara basılarak bu görevlerin gerçekleştirilmesi ve oyun üzerinde ayarlamaların yapılması için kullanılır. Oyuncular gamepadler ile rol yapma, bulmaca çözme, karakteri yönetme ve ateş etme gibi hareketlerde bulunabilir. Birçok farklı oyunun daha keyifli bir şekilde oynanmasını sağlar.

Gelişen teknoloji, telefonlar ile uyumlu oyun kumandalarının üretilmesini sağlamıştır. PUBG gibi telefonda da popüler olan oyunlarda, bu kumandaları kullanmak mümkündür. Oyun kapsamında silah seçimleri, ateş etme, oyuncu değişiklikleri yapılması için oyun kumandaları kullanılır.
 

Gamepad Nasıl Kullanılır?

Oyun kumandası, günümüzün teknolojisine kadar kablo aracılığı ile kullanılarak oyun konsoluna veya bilgisayara bağlanıyordu. Bu kumandalar, bluetooth teknolojisi sayesinde, kontrol edilecek cihazla eş zamanlanabiliyor. Gamepadler, oyundaki karakterlerin yönetilmesi ve oyun ayarlamalarının yapılması için kullanılıyor.

Her bir oyunda, gamepadin üzerinde yer alan tuş, farklı bir fonksiyonu yönetir. Ergonomik yapısı sayesinde kişiler, her tuşa rahatça erişebiliyor. Oyuncuların kumandaya hakimiyetleri, oyuncular kumandayı kullandıkça gelişiyor.

Bir oyun kumandasının farklı kullanım biçimleri bulunur. Özellikle, oyuncular, kumanda alırken oyun konsollarının özelliklerine göre seçim yaparak oyunlarındaki başarılarını artırmayı hedeflerler. Bu noktada oyun kumandalarının üzerine daha kapsamlı araştırmalar başlar. Kumandalar, çeşitlere ayrılarak her bir oyuncu için ihtiyaç duyabileceği ek bir özellik sunar. Kullanım şeklinin yanı sıra üzerindeki tuşları ile farklı fonksiyonlara bürünürler. Oyunlara göre üzerlerindeki kullanılması gereken tuşların görevi, oyuncular tarafından değiştirilebilir. Video oyunu sevenler, oyun kumandası ile oyunlarına devam etmek istediğinde belirli sorular sorar. Bunlardan biri “Zula gamepad ile nasıl oynanır?” sorusudur. Zula, bilgisayar üzerinden oynanan bir video oyunudur. Oyun kumandaları ile kolaylıkla oynanabilir. kumandadaki analog çubuklar sayesinde oyuncuların koşması sağlanır. Oyunda hakimiyeti arttırması ile oyun kumandaları, Zula oynamayı sevenlerin ilgisini çeker.

Oyun kumandalarının özellikle merak edilen bir fonksiyonu bulunur. Bu merakla beraber “gamepad turbo fonksiyonu nedir?” sorusu gündeme gelir. Oyun kumandasındaki turbo tuşu, oyunun ayarlarına göre değişmekle birlikte video oyunlarında, karakterlerin daha hızlı hareket etmesini sağlayan bir tuştur.
 

Gamepadlerin Özellikleri Nelerdir?

Oyun kumandaları, genellikle benzer özelliklere sahiptir. Gelişen teknoloji ile bu kumandalara yeni özelliklerin eklenmesi piyasada çeşitlilik oluşmasını sağlar.

  • Eski teknolojiyle üretilen oyun kumandalarının üzerinde daha az tuş bulunurken yeni gamepadlerde bu, daha fazladır. Bunlar, gözle görülür temel farklılıklardan biri olurken oyun kumandalarının, kullanım kolaylığı sağlayan çeşitli özellikleri bulunur.

  • Oyun kumandaları, ergonomik tasarımlar ile üretilmişlerdir. Her iki elle de rahatça kavranabilen el tutma yerleri sayesinde kişiler, oyun kumandası üzerinde parmaklarını rahatça hareket ettirebilir.

  • Ağırlık olarak son derece hafiftirler. Bu sayede uzun süreli oyun turnuvalarında bile kişilerin yorulmadan oyun oynayabilmelerini destekler.

  • Kablolu ve kablosuz olmak üzere seçenekleri bulunur. PlayStation 5 gibi son model oyun konsollarında kablosuz modeller ön plana çıkar.

  • Eski gamepadlerde güç sistemi olarak piller kullanılırdı. Son teknoloji üretilen oyun kumandaları şarjlı olup oyun konsolu aracılığı veya kabloları ile direkt olarak prizden gelen enerjiyle şarj edilebilirler.

  • Oyun kumandaları, üzerinde yer alan tuşlar değişkenlik gösterir. Özellikle gelişmiş savaş oyunları için auto-fire tuşu eklenmiştir. Bazı kumandalarda bulunan bu tuşun sayesinde, oyuncular tek tuşla sürekli ateş edebilir.

  • Kumandaların markası, özellikleri ve kumandaların sahip olduğu ek fonksiyonları gamepad fiyatları arasında değişiklik yaratır. PlayStation gibi meşhur markaların oyun kumandası çeşitleri yüksek fiyatlandırmalara sahiptir.
     

Gamepad Ne İçin Kullanılır?

Oyun kumandaları, çeşitli oyun konsolları ve bilgisayarlar üzerinde hakimiyet kurabilmek üzere kullanılır. Video oyunlarında karakterlere yönetmek, oyuna yönelik seçimler yapmak ve oyun üzerinde hakimiyet kurmak için üretilmişlerdir. Birçok teknoloji markasının kendine ait oyun kumandası bulunurken belirli markalar, sundukları ek özellikler ile ön plana çıkar.

Bu noktada en iddialı marka olarak PlayStation akıllara gelir. Gelişen teknolojiye yönelik çıkarılan oyunlarda PlayStation’ın oyun kumandaları, oyunda üstün derecede hakimiyet sağlar.

Kumandalar, bluetooth sistemiyle televizyonlar ile eş zamanlayarak da kullanılabilir. Belirli sistemlerde gamepadler, kumanda olarak da kullanılabilir. Oyun konsolları akıllı televizyonlardaki kanal değişikliklerinde bile kullanılabildiği bilinir.
 

Kablolu Gamepad mi? Kablosuz mu?

Alınacak olan oyuncu kumandasının kablolu mu yoksa kablosuz mu olacağı akıllarda soru işareti oluşturur. Her iki oyun kumandası arasında temel farklılıklar bulunur.

Kablolu oyun kumandası, kullanılacak konsola USB girişli kablolar aracılığı ile bağlanır. Bu durum, oyun oynarken kişilerin oturuşlarını konsola göre ayarlamasını zorunlu kılar. Kablo mesafesi hesaplanarak oyun düzeni kurulmalıdır. Genellikle kişiler, bilgisayar veya televizyon ekranına çok yakın mesafede otururlar.

Kablosuz oyun kumandalarında ise durum tam tersidir. Bluetooth sistemiyle konsol ile eş zamanlanan oyun kumandalarını kullanılırken kişiler, sadece bluetooth mesafesine dikkat etmelidir. Çekim mesafesi genellikle 10 metredir. Bu mesafe, kişinin rahatlıkla koltuğunda otururken oyun konsolunu yönetebilmesine olanak tanır. Özellikle, uzun süreli oyunlar oynayan kişiler için dedikleri yerde oturmak ve ekrana belirli bir mesafeden bakmak oyun sürecini daha ergonomik hâle getirir. Kablosuz oyun kumandası, günümüzün kullanıcıları tarafından daha çok tercih edilmektedir.
 

Gamepadlerin Avantajları Nelerdir?

Bilgisayar oyunlarında karakter kontrolü için eskiden klavye ve fare kullanılırdı. Bu sistemler ile oynanan oyunlar bazı kişilerde oyun üzerinde kontrol zorluğu yaratırdı. Oyun kumandaları sayesinde oyuna hakimiyet artarak kişiler zorlu oyunları bile daha kolay oynar hale geldi.

Oyun kumandalarının oyun üzerindeki hakimiyeti artırılması video oyununun içerisinde yaşıyormuş hissi uyandırır.

Farklı oyun konsollarında farklı markaların gamepadleri ya da farklı formattaki oyun kumandaları kullanılabilir. Özellikle uygun fiyatlı cihaz almak isteyen kişiler, alacakları tek bir kumanda ile birçok farklı konsol üzerinde oyun oynayabilirler.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...