hamburger icon

Ekran Kartı Nedir?

Tarih: 06.09.2022 09:47
Ekran Kartı Nedir?

Ekran Kartı Nedir?

Ekran kartı, bilgisayar ekranlarındaki en temel öğelerden biridir. Grafik verilerinin işlenip görüntü olarak ekrana yansıtılmasını sağlar. Gelişen modeller sayesinde yazılım ve donanım özellikleri her geçen gün yükselir. Bu sayede, görüntüler yüksek çözünürlükte ve canlı renklere sahip olur. Ekran kartının önemi bu noktada devreye girer. Ekran kartının modeli ve özelliklerinin gelişmiş olması görüntü kalitesini ve bilgisayar hızını etkiler. Alınan ekran kartının bilgisayar ile uyumlu olması ve gelişmiş özelliklere sahip olması ekrana yansıtılan görüntünün kalitesini otomatik olarak artırır.
 

Ekran Kartı Modelleri Nelerdir?

Ekran kartı modelleri kullanılabilecekleri bilgisayarlar, paylaşımlı veya paylaşımsız olmaları, yongaları, dâhilî veya haricî olmalarına göre farklı modellere ayrılır. Piyasada çok sayıda ekran kartı modeli bulmak mümkünken bazı modeller ön plana çıkar. Bilgisayarlara uygun ekran kartı modelleri araştırılarak aşağıdaki markalardan biri, gönül rahatlığıyla seçilebilir:

  • AMD

  • NVIDIA

  • GeForce

  • AMD Radeon
     

Ekran Kartının Görevleri Nelerdir?

Ekran kartı, grafik bilgilerin görüntüye çevrilmesi için kullanılır. Ekran kartı, bilgisayar ekranına görüntüleri yansıtır. Bunun yanı sıra ekran kartları, video işleme, çözme, kodlama görevlerinde rol alır. Kripto para madenciliği yapma son dönemlerde gündeme gelen görevlerinden diğeridir. Bahsedilen görevler ardından “ekran kartı markası önemli mi?” sorusu gündeme gelir. Görevlerin tam verimle gerçekleşmesi için ekran kartının kaliteli olması gerekir.
 

Ekran Kartı Özellikleri Nelerdir?

Ekran kartını öğrenme için özelliklerine hakim olunması gerekir. Ekran kartları, grafik işlemcisi, çekirdek hızı ve bellek tipine göre farklı özelliklere sahiptir. Bunların yanı sıra soğutma mekanizması, fan tipi ve hız aşırtma fonksiyonları ile özellikleri çeşitlenir. Alınacak olan ekran kartından yüksek verim alınabilmesi için tüm bu özelliklere dikkat edilerek kullanılacak bilgisayar ile uyumu kıyaslanarak tercih yapılmalıdır.

“Ekran kartı paylaşımlı mı paylaşımsız mı olmalı?” sorusu da özellikleriyle ilgili merak edilen konulardandır. Paylaşımlı ekran kartları, bilgisayarın RAM belleğini işlemciyle ortak kullanan kartlardır. Paylaşımsız ekran kartı nedir? sorusunun cevabı ise ‘’kendine ait RAM sistemi bulunan ekran kartına paylaşımsız ekran kartı denir.’’ şeklindedir. Paylaşımsız ekran kartları sayesinde bilgisayardan daha yüksek performansı elde edilir.

‘’Ekran kartında ti ne demek?” özellikleriyle ilgili merak edilen bir diğer sorudur. Ekran kartları titanyumdan yapılabilir. Titanyum, güçlü bir materyal olduğundan ekran kartlarının da daha güçlü olmasını sağlar.

Özelliklerinin öğrenilmesiyle bu sefer “ekran kartı bilgisayarı hızlandırır mı?” sorusu gündeme gelir. Ekran kartlarının mH değerleri yüksek olması, veri madenciliğindeki verimi artırır.
 

Ekran Kartı Nasıl Takılır?

Ekran kartı bilgisayar tipine göre farklı şekilde takılır. Masaüstü bilgisayarlarda sokette bulunan mandal yardımı ile eski kart sökülür. Bire bir aynı soket yapısına sahip olan yeni ekran kartı takılır. Takarken ekran kartı sıralaması şekline dikkat edilmelidir. 

“Laptop ekran kartı değişir mi?” sorusu beraberinde gelir. Laptop ekran kartı gerekli durumlarda değişebilir. Dizüstü bilgisayarlarda ekran kartı bilgisayar anakartı ile entegre olabilir veya haricî soket yapısına sahip olabilir. Dizüstü bilgisayarda ekran kartı değiştirilirken uzmanlardan yardım alınması önerilir.

Takılması ardından “ekran kartı nasıl aktif edilir?” sorusu cevaplanmalıdır. Yeni ekran kartını takılması ile birlikte bilgisayar işletimcisi gerekli yönlendirmeleri yapar. Kullanıcıların bu yönlendirmeleri takip etmesi yeterlidir.
 

Ekran Kartı Nereye Takılır?

Ekran kartı, masaüstü bilgisayarların anakartında bulunan ilgili sokete takılır. Mandal yardımı ile soket rahatlıkla sökülür ve yeni ekran kartı bu alana rahatlıkla yerleştirilebilir. Laptoplarda ise durum daha karmaşıktır. Ekran kartları genellikle bilgisayarın ana kartı ile entegredir. Bazı durumlarda haricî soket yapısında olduğu da bilinir. Laptopta anakartların bulunduğu alana ulaşmak daha zahmetlidir. Masaüstü bilgisayarlarda ise ekranın gerekli kısımları sökülerek ekran kartı değişimi sağlanabilir.
 

Ekran Kartı Kaç Derece Olmalı?

Ekran kartı derecesi, ekran kartının yanmamasının ve uzun ömürlü kullanılmasının kilit noktasıdır. “Ekran kartı nasıl yanar?” sorusuna verilecek cevap bu noktada devreye girer. Yüksek ısılarda çalışması ve kapasitesinden fazla yüklenmesi ekran kartını yakabilir. Ekran kartının ısısı, bilgiyasar boştayken 35 dereceye kadar çıkabilir. Ekran kartı, ağır yük altında olmadan 30 ila 50 derecede çalışabilir. Yüksek kapasite gerektiren uygulamalarda ise bu sıcaklık, 85 dereceyi bulabilir.

Kabul edilebilir dereceler ekran kartının modeline göre değişse de ısı seviyelerinde anormallik olduğu düşünülüyorsa duruma müdahale edilmesi gerekir.
 

Ekran Kartında Bit Nedir?

Ekran kartının işlemcisi ile bellek arasındaki veri yolunun kapasitesi “bit” ile ifade edilir. Bit değerinin artması ekran kartının ne kadar işlem yapabildiğini simgeler. Bit sayısı ne kadar yüksek olursa veri aktarımı o kadar hızlı gerçekleşir. Dolayısıyla bit sayısı, ekran kartının performansına işaret eder.
 

Ekran Kartı Çekirdek Hızı Kaç Olmalı?

Ekran kartının çekirdek hızı, ekran kartı içerisinde bulunan iş parçacıklarının işlenme hızını simgeler. Çekirdek hızı performansını yüzdesel olarak etkileyen hız değerleri 1500 MHz üzerinde olmalıdır. Çekirdek hızının artması ile ekran kartından elde edilecek olan verim artar. Görüntüler bilgisayarı ekranına daha hızlı bir şekilde daha yüksek kalitede yansıtılır. Özellikle video oyunlarında ekran kartı çekirdek hızı oldukça önemlidir.
 

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Yeni nesil ekran kartları arasında paylaşımlı ekran kartları yer alır. Paylaşımlı ekran kartı, Bellek ihtiyacını bilgisayardan karşılayan kart çeşididir. Bilgisayarın RAM belleğini kullanarak çalışır. Bilgisayarını basit işlemler için kullanan ve bilgisayar başında uzun süreli vakit geçirmeyen kişiler için paylaşımlı ekran kartları kullanımı uygundur. Hız gerektiren işlemler yapılması hâlinde paylaşımsız ekran kartları önerilir. 
 

Dâhilî Ekran Kartı Nedir?

“Dâhilî ekran kartı nedir?” sorusu ekran kartları ile ilgili merak edilen bir başlıktır. Dâhilî ekran kartı bilgisayarın RAM sistemini kullanan ve anakartla bütünleşik bir şekilde bulunan ekran kartlarıdır. Uzun vadede bilgisayarın performansını yavaşlatabilirler. Yüksek gereksinim gerektiren oyunlarda oyun renklerini ve hızını verimli bir şekilde yansıtamayabilirler. Dâhilî ekran kartlarında yükseltme yapılamaz.
 

Haricî Ekran Kartı Nedir?

“Ekran kartına nerden bakılır?” sorusunun cevabı internet siteleri olurken internet sitelerinden yapılan araştırmalar sayesinde, en uygun haricî ekran kartı bulunabilir. Haricî ekran kartı, bağımsız bir donanıma sahip olup anakarta sonradan takılır. Kendine ait RAM’e sahip olup kolay bir şekilde değiştirilebilen ekran kartlarıdır. Hem masaüstü hem de laptop bilgisayarlarda kullanılarak, her türlü bilgisayarda kullanım kolaylığı sağlarlar.

Ekran Kartı Nasıl Güncellenir?

Laptop, veya bilgisayar ekran kartları belirli dönemlerde güncellenmelidir. Laptop ekran kartı yükseltme Windows işletim sistemi kullanan kişiler için basittir. İşletim sistemi ekran kartını internetten otomatik olarak güncelleme opsiyonu sunabilir. Bu sayede birkaç dakika içerisinde ekran kartı güncellenir. Diğer yandan ekran kartı markasının ilgili web sitesinin karton sürücüleri indirilerek güncel kurulum sağlanır.











 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...