Artık geçmiş yıllara nazaran masaüstü bilgisayarları kullanma ihtiyacı önemli ölçüde azalmaya başladı. Yine de bazı bilgisayar işlemlerinde sağlanabilecek en iyi performans için PC toplama işlemi hâlâ tercih edilir. Kullanım türleri arasında ev bilgisayarları, iş bilgisayarları veya oyun bilgisayarları olarak üç kategoriye ayrılır. Kullanım amacı doğrultusunda ihtiyaç duyulacak sistem gereksinimleri belirlendikten sonra bilgisayar toplama işlemine başlanabilir.
Toplama bilgisayar için bilgisayar parçalarının uyumluluğunu bilmek gerekir. Satın alacak kişi, konuya hakim değilse bilgisayar parçası satan firmadan yardım istenebilir. Özellikle anakart, işlemci (CPU),bellek (RAM) gibi bilgisayar bileşenlerinin birbiriyle uyumlu olması bilgisayarın performansını artıracak. Uzaktan eğitim için bilgisayar almak isteniyorsa ihtiyaca uygun bir sistem edinilmeli. Üst düzey oyunlar için yüksek sistem özellikleri gerektirebilecek bir bilgisayar toplanması önemli. Aksi takdirde oyunda takılma veya çalışmama gibi sorunlar yaşanacaktır. Kasa toplama işleminde kasanın da genişliğine ve yüksekliğine dikkat edilmeli. Çünkü kullanılacak ekran kartının boyutuna uygun olmalı. Sıvı soğutucu kullanılacaksa sıvı soğutmalı radyatörün boyutuna da uyum sağlamalı. Klavye ve fare de buna göre tercih edilir.
Ekran seçimi de iyi bir görüntü kalitesi için önemlidir. Monitör yenileme hızı, tepki süresi, desteklenen çözünürlükler gibi ayrıntıları bilmek, ihtiyaca göre bir monitör seçilmesini kolaylaştırır. Günümüzde birçok gelişmiş monitör bulunur. Bir bilgisayar oyununa ayrılmış bir monitörün özellikleri, sıradan bir ofis çalışanının özelliklerine sahip bir monitörden farklıdır. Oyun bilgisayarı toplama bu anlamda daha dikkatli seçimlerin yapılmasını gerekli kılar. Hafıza ve ekran kartları gibi temel bileşenlerin değiştirilmesine ve uzun süre kullanılmasına olanak tanır. Klavye, fare gibi parçalar uzun süre kullanımdan sonra bozulabilir. Yeni klavye ve fareler dizüstü bilgisayarlara göre daha ekonomik. Toplama bilgisayar fiyatları sahip olmanız gereken donanımlara çok çeşitli bütçelerle sunulabilir.
Bilgisayar toplamak için gereken tüm donanım parçaları temin edilmeli. Bir bilgisayarın ihtiyacı olan donanım parçaları anakart, işlemci, işlemci soğutma, ekran kartı, RAM, HDD, SSD, güç kaynağı birimi (PSU) ve kasadır. Tüm bu parçalar bilgisayar toplamak için gerekli malzemelerdir. Bu parçaları temin ederek ve kurarak bilgisayar toplanabilir. Günümüzde laptop toplama işlemi gibi uygulamalar da yapılır fakat bu, bilgisayar toplamak kadar kapsamlı müdahaleye olanak sağlamaz.
Bir bilgisayar toplamak için önce hedef belirlenmelidir. Oyun oynamak, program kullanmak, günlük işleri yapmak gibi birçok durum için bilgisayarların bir araya getirilmesi gerekir. Ardından CPU, RAM özellikleri, ekran kartı, anakart gibi birçok özellik değerlendirilir. Son olarak kasa, klavye ve fare gibi bilgisayar aksesuarları ön plana çıkarılmalı. Bilgisayar kasası içindekiler tüm bilgisayarın çalışmasını sağlayan aksamlardır ve her bir parça özenle tercih edilmeli.
Bilgisayarın ne için kullanıldığını bilmek gerekir. Bilgisayar parçaları, bilgisayarın kullanım amacına göre iyi performans sergileyecek bir şekilde tercih edilmeli. Böylece oyun bilgisayarı ya da iş bilgisayarı için ideal donanımlar bir araya getirilebilir. Bir bilgisayarda olması gereken parçalar tek tek incelenmeli. Tercihler de bu incelemelerin ardından parçaların birbiri ile uyumlu olmasına dikkat edilerek yapılmalı. Bilgisayar toplama, parça uyumu ile gerçekleşebilecek bir işlemdir. Parça uyumu olmazsa sorunlar yaşanabilir.
Oyun bilgisayarı toplarken daha güçlü bir işlemci tercih edilmesi gerekirken, iş bilgisayarları için biraz daha düşük güce sahip işlemciler tercih edilebilir.
Maksimum performans gerektiren işlemler için hızı yükseltici içeren bir işlemci seçilmeli.
CPU üzerindeki GHz ve Cache değerlerine bakılarak, CPU gücü hakkında detaylı bilgi edinilmeli.
Hangi işlemci tercih edileceği konusunda tereddüt varsa, karşılaştırma sitelerinden yardım alınabilir.
Kasa toplamak için gerekenler tespit edildikten sonra donanım parçalarının birbirleri ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.
İlk adım anakart seçimidir, bütçeye göre Intel veya AMD markaları arasından anakart modeli tercih edilebilir. RAM, uygulamaları çalıştırmak için gerekli bilgileri geçici olarak depolayarak işlemciye destek sağlayan plakadır. Daha sonra sabit disk, merkezi cihazın tüm yazılım ve dosyaları tutacak kısmıdır. SSD ve HDD olmak üzere iki tür disk vardır. Fiyat ve hız farkı, göz önüne alınarak çoğu kişi SSD'yi tavsiye etmektedir. HDD'den biraz daha pahalı ama daha hızlı ve daha kalitelidir.
Ardından PSU gelir, PC'nin kullandığı her şeye güç sağlayacak olan bu parçadır. Bir güç kaynağı seçerken güç kaynağının WATT değerine bakmak gereklidir. Örneğin; oyun bilgisayarlarının WATT değerleri günlük bilgisayarlardan daha yüksek olmalıdır. Ayrıca güç kaynağı kasanın altına monte edilmiş ise bu bazen sorun yaratabilir ve buna dikkat edilmelidir. Güç kaynağının kapasitesine göre toplanacak sisteme CPU soğutucusu, belirlenmeli.
Soğutma sistemi seçerken soğutucunun hangi işlemciye uygun olduğunu veya sıvı soğutma sistemi kullanılması gerekip gerekmediği tespit edilmeli. Ayrıca bilgisayarın önemli parçalarından biri olan ekran kartı da kullanım alanına göre ve performans odaklı tercih edilmeli. Tüm parçalar alındıktan sonra da artık montaj aşamasına geçilebilir. Kasa nasıl toplanır sorusunun yanıtını merak edenler için de sahip olunan donanımların nasıl montaj edileceği şu şekildedir:
İşlemci, RAM ve Soğutucu Ayarları
Intel anakart kolunu karşı tarafa çevirmeli ve koruyucu kapağı kaldırmalıdır. İşlemcinin takılması ve kapatmak için kolun indirilmesi gerekir. AMD ile ilgili olarak ise bu şirketin tamamen farklı bir kurulum yöntemi vardır. Bu durumda kart koruyucuları yoktur, sadece soğutucuyu sabitlemek için plastik klipsler vardır. İşlemci takılır ve metal bir çubukla sabitlenir. CPU ile soğutucu arasındaki ısı transferini artıracağından, CPU üzerine termal macun sürülebilir.
En ucuz bilgisayar toplama yöntemini araştıranların çok takıldığı konulardan biri ise anakart seçimidir. Çünkü anakart seçimi yaparken ucuza kaçmamak gerekir ve bu parçaların montajı da anakarta zarar vermemek için dikkatli yapılmalıdır.
Tüm soğutma sistemleri farklı şekilde bağlanır, kutunun içindeki kılavuzdan soğutucunun nasıl kurulacağına dair talimatlar okunarak monte edilir ve RAM’in monte aşamasına geçilir. Anakart uyumlu DDR RAM'i üst veya alt arasındaki boşluk temiz olacak şekilde RAM şeridinin bölümüne yerleştirilir. Ardından uçlardaki kıskaçların sağlam olup olmadığı kontrol edilir.
Sabit Sürücü Ve Ekran Kartı Ayarları
İlk adım, sürücünün konumunu kasanın içinden analiz etmektir. Burada her şey çok basittir. Burada diski alıp kasaya yerleştirmek gerekir. Ardından, sabit sürücüyle birlikte gelen özel bir SATA kablosu kullanılarak anakarta bağlantı yapılır. Ekran kartları da modele göre monte farklılığı gösterebileceğinden kılavuzundan yardım almakta fayda olacaktır.
Güç Kaynağı
Burada güç kaynağının nerede olduğuna bağlı olarak kutunun altına veya üstüne monte edilmesi gerekir. Güvenlik için kurulum ve kablo bağlantısı sırasında güç kapatılmalıdır. Tüm olası kablolar güç kaynağından ayrılır ve güç kesilir.
CD Sürücü
Sürücüyü, sabit sürücü yuvasının yüksek alanına yerleştirilme işlemi yapılır. Cıvatalarla sabitlenir ve sürücü güç kaynağındaki aynı SATA kablosu ile aynı güç konnektörüne bağlantı yapılır. Ardından kasanın ön paneli de unutulmamalı. Temel olarak şunların bağlantıları gerçekleşmelidir:
USB 2.0 için kablo
Mikrofon ve kulaklık için konnektör
Güç düğmesinden sorumlu POWER tuşu
RESET tuşu
PWR LED güç göstergesi
HDD LED sürücü etkinlik göstergesi
Tüm bu bağlantılar için anakarta özel bir bağlantı yapılır. Talimatları okunarak bu işlemler gerçekleştirilir. Ardından toplanan bilgisayar, işletim sisteminin kurulma aşamasına hazır hâle getirilir. Bir işletim sistemi lisansı satın alındıktan sonra da bilgisayara işletim sistemi kurulur ve bilgisayar kullanıma hazır hâle getirilir.