hamburger icon

Anakart Nedir?

Tarih: 02.09.2022 16:00
Anakart Nedir?

Anakart Nedir?

Bir bilgisayarda, donanım ile işlemci arasındaki iskelet olan anakart, bilgisayarın önemli parçalarından biridir. Güç kaynağı ile bilgisayar arasındaki enerjinin iletimini sağlayan anakart; ekran kart entegresinin yanı sıra bellek ve depolama modülleri arasındaki bağlantıyı da gerçekleştirmektedir. Yapısal olarak bir bilgisayarın anakart modeli, plaka üzerinde yonga ve devrelerin yer aldığı bir mimariye sahiptir. Anakart bileşenleri arasındaki iş akışının organize edildiği bu yonga seti mimarisi CPU, GPU, RAM ve ekran gibi modüller için bağlantı sunan bir devre kartıdır. 

Anakart Çeşitleri Nelerdir?

Anakart çeşitleri, devre kartının boyutunun yanı sıra soket formuna göre öne çıkan dört farklı model barındırmaktadır. 

  • XT anakart: İşlemciler, XT anakart modellerinin üzerinde sabit olarak yer alır ve kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiştir. 8 bit ek donanıma sahip olan XT anakartlar, 8086 ve 8088 mikroişlemciler için üretilmiş olan anakart seçenekleridir.

  • AT anakart: ISA, PCI ve AGP veri yollarının desteklendiği AT anakartlar, 1982 yılından bu yana kullanılan anakart çeşitleri içindedir.

  • ATX anakart: AT anakartın torunu olarak nitelenebilmektedir. Diğer donanımların entegresi, daha kolaydır. Giriş ve çıkış birimlerinin daha fazla olması ve geliştirilmiş BIOS yönetimi bu modelle gelen avantajlardandır. Mikro ATX tipindeki kasaları için üretilmiş modeller de barındırmaktadır.

  • BTX anakart: BTX anakartlar, diğer anakart çeşitlerinden farklı olarak ısınmış parçaların daha iyi soğutulabilmesini sağlar. 

Anakart Ne İşe Yarar?

Anakart, bilgisayarların yanı sıra cep telefonu ve tablet gibi elektronik cihazların tamamında yer alan bir devre kartıdır. Farklı donanımlar içeren kompleks teknolojik cihazlarda anakartın görevi donanım ile işlemci arasındaki iletişimi kurmak ve cihazın çalışmasını sağlamaktır. Farklı kasa türleri ile uyumlu olarak kullanılabilen anakart modelleri, ihtiyaç duyulan gereksinimlere göre farklı bağlantı noktaları ve özellikler de sunabilmektedir. Genel olarak bir anakartın görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cihazdaki güç akışını sağlamak,

  • BIOS aracılığı ile işlemlerin yürütülmesini sağlamak,

  • İletişim akışını sağlamak,

  • Cihazın performansı yüksek bir şekilde çalışmasını sağlamak.

Anakart Özellikleri Nelerdir?

Anakartlar, elektronik cihazların en önemli donanımı olarak kabul edilebilir. Anakart özellikleri içinde bilinmesi gerekenlerin başında, BIOS adlı bir yazılımın kullanılması gelmektedir. Bu yazılım anakart içindeki işlemlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Anakart, cihazdaki tüm donanımların ihtiyaç duyduğu gücü dağıtması bakımından da önemlidir. İşlemci, RAM ve bellek arasında anakart, bir veri merkezi görevine de sahiptir. Bilgisayarlarda hızı, gücü ve dolayısı ile performansı belirleyen en önemli yapılardan olan anakart, kritik özelliklere sahiptir. 

Anakart Bileşenleri Nelerdir?

Bilgisayarın tüm donanımlarının doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan anakart, içerdiği farklı bileşenlerle bir çalışma sistemine sahiptir. Bilgisayar, telefon ya da tablet anakartı gibi farklı anakart türlerinde, temel olarak yuva, soket ve bağlantılar yer almaktadır ve her bir anakart kendi mimarisine sahiptir. Anakartta bulunan en önemli bileşenler ise şu şekildedir: 

  • CPU soketi

  • DIMM - RAM yuvaları 

  • PCI yuvaları

  • Güç konnektörleri 

  • SATA ve arka bağlantı yuvaları

Anakart bölümleri, elektronik cihazlarda içerdikleri çok yönlü özelliklerle tüm donanımların yüksek performansla çalışmasını sağlamaktadır. 

Anakart Nerede Bulunur?

Anakartlar, tüm elektronik cihazlarda yer alan bir yapıdır. Bilgisayarlarda, elektronik devre birimlerini içeren anakartlar, kasa gövdesinin içinde yer almaktadır. Donanımlar ile bellek, işlemci ve diğer birimler ile iletişime geçen, performansı optimize eden anakart, önemli bilgisayar bileşenleri içinde yer almaktadır. Talep edilen farklı donanımlarla özelleştirilebilen kart yapısı ile anakart montajı yapılması mümkündür.

Anakart Nasıl Çalışır?

Anakartın üzerindeki parçalar cihazdaki tüm donanımların işlevsel bir şekilde çalışabilmesi adına tasarlanmıştır. Anakart ya da “Mainboard nedir?” dendiğinde, cihaz donanımlarının ihtiyaç duyduğu güce erişmesi yanıt olarak verilebilir. Anakartın çalışma mantığında, ilk olarak güç ünitesi, ilgili bileşenlere gücü iletir. Bu süreçte, BIOS adlı anakart yazılımı, donanım ve yazılım arasında bir bağlantı sağlamaktadır. Anakartın özelliği, bilgisayar donanımları içindeki iletişimden sorumlu olmasıdır. 

İşlemci ve Anakart Uyumu Nedir?

İşlemci-anakart ilişkisi, bir bilgisayarın verimli bir şekilde çalışabilmesi için önemlidir. Anakart-işlemci uyumu konusunda, ilk olarak işlemciyi belirlemek ardından ise anakart seçimi yapmak önemli olabilmektedir. En pahalı anakart ya da uygun bütçeli anakart modelleri içinde seçim yaparken işlemciler içinde AMD ve Intel içinde bir tercih yapılabilir. İşlemci seçiminin ardından, soket tipinin nasıl olacağı belirlenmelidir. Anakart neye göre seçilir, sorusunun yanıtı, kasaya ve donanımlara uyumluluğunda yatmaktadır.

Anakart Ve Kasa Uyumu Nedir?

En iyi bilgisayar anakartı seçimi, bilgisayarın tüm donanımı ile uyumlu bir seçimdir. Anakartlar, bilgisayarlarda kasa yapısı içinde yer aldığından, anakart ile kasanın uyumlu olması çok önemlidir. Kasa boyutları tercih edilen anakart modeli ile uyumlu olmalıdır. Anakartların boyutları, ortalama kullanıma hitap eden modellerde standart olsa da küçük kasa yapısında, büyük anakart modelleri uyumlu olmayabilir.

Anakart Yonga Seti Nedir?

Anakart yonga seti (chipset) nedir, sorusunun yanıtı, “anakartın merkezi” olarak verilebilir. Ekran kartı, ses kartı ya da RAM girişleri ile birlikte bulunan ve anakartın bilgisayar donanımları ile iletişim sağlamasına yardımcı olan yapılardandır. Yonga setinin görevi, bilgisayarın içindeki iletişimi sağlamasıdır. Ağırlıklı olarak Intel tarafından üretilen yonga setleri, bilgisayardaki performansı artıran donanımlar içindedir.

Anakart Neden Yanar?

Anakartlarla ilgili merak edilen sorular içinde “anakart yanarsa ne olur?” sorusu gelmektedir. Cihaz içindeki iletişimi sağlayan devre kartları olan anakartlar, elektriğin gidip-gelmesi ya da aşırı voltaj gibi durumlarda, yanabilmektedir. Kesintisiz güç kaynağı kullanımı, anakartın yanması riskine karşı koruma sağlayabilmektedir. Mobil işlemci destekli anakart ve onboard işlemcili anakart gibi seçenekler barındıran anakartların mimarileri, arızalara karşı dayanıklı olarak geliştirilmiştir, buna karşın anakart yanması, enerji kaynaklı belli sorunlarda yaşanabilen bir durumdur. Anakartın yanması durumunda, garanti kapsamından çıkılmadığı takdirde, değişim sağlanmalıdır. 

Anakart Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Anakart, bilgisayarlarda donanım ve işlemci arasındaki ana iskeleti temsil etmesi bakımından en önemli yapılardan biridir. Anakart seçiminde, boyut, en önemli noktalar içinde yer almaktadır. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda anakartın boyutunu öğrenme, bu nedenle önemlidir. ATX ve Matx nedir, sorusunun yanıtını öğrenmek de bu noktada avantajlıdır. İşlemci ile anakart arasındaki bağlantının kurulduğu soketler, bir anakart seçiminde dikkat edilmesi gerekenler içindedir. Bu nedenle anakart soketlerine dikkat edilmelidir. 

Anakartların bilgisayar performansı üzerinde önemli ögelerden biri olduğu bilinmelidir. Anakart, işlemci, bellek ve diğer yapılarla hem iletişimi hem de güç dağılımını sağlar. Anakart seçiminde, modelin son sürüm olduğuna dikkat edilmelidir. Son sürüme sahip bir anakart en iyi deneyimi ortaya çıkarabilir.

Kullanım amacı ile uygunluk, anakart alırken dikkat edilmesi gerekenler içindedir. İşlemci ve anakart uyumunun yanı sıra RAM ve anakart uyumu, kasa ve anakart uyumu en önemli konular arasındadır. Donanım bazlı ihtiyaçlarda ise anakart speaker ne işe yarar ve anakartın ilişkili olduğu diğer donanımlarla ilgili soruların yanıtları öğrenilmelidir.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...