hamburger icon

DDR4 RAM Nedir?

RAM kelimesi açılım olarak Random Access Memory,  geçici erişimli bellek anlamına gelmektedir. Bilgisayar açık olduğu zamanlarda üzerinde verileri barındırmaktadır. Bilgisayar kapandığı zaman ise bu veriler silinmektedir, RAM ise bu veri kaybını önlemek amacıyla işlemci ile kalıcı hafıza aygıtı olan Harddisk arasında köprü vazifesi görür. Veriler önce, RAM’ler harddisklere oranla çok daha hızlı veri gönderimi yaptığından önce RAM vasıtasıyla işlemciye iletilir. 
Fakat sistem, eğer işlenecek olan veri RAM miktarından fazla ise harddiskin bir bölümünü RAM gibi kullanmaktadır. RAM bilgisayarın hızını etkilemektedir. En sık karşılaşılan RAM çeşitleri ise DDR2 800 MHz, DDR3 1600 MHz, DDR4 2400 MHz RAM’lerdir. DDR ise açılım olarak Duble Data Rate yani çift veri hızı anlamına gelmektedir. Dolayısıyla DDR RAM çift veri hızına sahip olan bir bellektir. MHz ise saniyede milyon devir. yani 1 MHz 1.000.000/sn anlamına gelir. Günümüzde sık olarak kullanılmakta olan RAM çeşitleri DDR3, DDR4, DDR 5 RAM’lerdir. 
DDR2 RAM’ler günümüzde sık olarak kullanılmamakta yerine DDR3, DDR4, DDR 5 RAM’ler kullanılmaktadır. DDR ifadesinden sonra gelen sayı RAM’in hangi kuşak olduğunu belirtmektedir yani DDR3 üçüncü nesil, DDR 2 ise ikinci nesil  RAM’dir. MHz ifadesinden önce gelen sayı, o RAM’in saniyede kaç milyon veri işlendiğini göstermektedir. Örneğin 4000MHz MHz 4000×1.000.000sn’dir. DDR bellekler genel olarak yüksek veri transferi oranı sayesinde bilgisayarda performans artışına sebep olurlar. 
DDR’lar sayesinde grafik ağırlıklı dosyalar kullanılırken daha iyi performans görülmektedir. Dijital ve multimedya ortamlarda öncekine göre daha net grafikler sunarlar. Standart bir SDRAM, 133‐200 MHz çalışma frekansına ulaşabilir fakat DDR4 RAM bellekler ise 4266 MHz çıkış frekansına ulaşabilmektedirler. Dolayısıyla DDR RAM’ler genel sistem performansında yüksek bir artış sağlamaktadırlar. 
DDR’ların sağladıkları geniş veriyolu, en yüksek çözünürlüklerde bile ekran kartlarının performans kaybına uğramadan görüntü oluşturmalarına imkan sağlamaktadırlar ve verimlilikleri SDRAM'den çok daha iyidir. Mevcut bellek sistemleri arasında en iyi fiyat/performans oranını sunan bir teknoloji ürünüdür. SDRAM gibi "paralel veriyolu" mimarisini kullanmasına rağmen daha az güç harcamakta ve bu da daha hızlı çalışmaya paralel olarak daha az enerji harcama ve fazla ısı üretmeme anlamına gelmektedir.
DDR4 ram nedir sorusunun cevabı ise; DDR4 RAM DDR4 dördüncü nesil RAM’dir ve bu RAM’ler 2133-3200 MHz seviyelerinde çalışmakta, hız aşırtma ile en fazla 4266 MHz seviyelerine ulaşabilirler. Ayrıca DDR 4 RAM 1.2 V enerji tüketmektedir. DDR3 RAM'lere göre daha az güç tüketimi sağlamaktadırlar. 

DDR4 Laptop RAM'i

DDR3’ler 2007 yılında çıkmıştır. Fakat geliştiriciler DDR4 üzerinde 2005 yılında çalışmaya başlamıştı. Hatta 2011 yılında Samsung ilk DDR4 belleğini imal etmiştir.  Bu gelişme, teknoloji ve bilişim dünyasındaki en önemli ve en büyük gelişmelerden bir tanesi olma unvanını kazanmıştır. DDR4 DDR3’ e göre genel olarak daha yüksek performans vaat etmektedir. Buna göre, daha fazla veri bütünlüğüne ayrıca daha yüksek DIMM kapasitesine ve daha tasarruflu güç tüketimine sahiptir.
DDR4 yüzde 50 daha fazla performans gösterir. Bant genişliği sağlarken de genel bilgisayar ortamı için güç tüketimini azaltır. Bütün bu özellikler daha önceki bilişim teknolojilerinde kullanılan bellek çeşitlerine göre önemli kayda değer bir iyileşme ve neredeyse yüzde 40'a varan enerji tasarrufu anlamına gelmektedir.DDR4 RAM’in sunduğu bir diğer şey ise daha fazla veri güvenliği için döngüsel yedeklilik kontrolleri yani CRC sağlamaktır. 
DDR4 güvenilir DDR’lardandır ki bu  “komut ve adres” transferlerinin yonga üstünde parite tespiti ve gelişmiş sinyal bütünlüğü demektir. DDR4 modülünde girinti, DDR3 modülünden farklı bir konumda olmakta, her iki girinti de takılma kenarında yer almasına rağmen uyumsuz bir anakarta ya da platforma takılmasını önlemek için DD4'teki girinti konumu farklılaştırılmıştır. DDR4 modülleri DDR3'ten biraz daha kalındır. Bunun amacı daha fazla sinyal katmanının yerleştirilmesine izin vermektir ayrıca eğimli bir kenar sahiptir ki bu takılmayı kolaylaştırır ve belleğin takılması sırasında PCB üzerindeki gerilimi alır.

DDR4 RAM Modelleri

DDR4 RAM’ler gblarına göre ve MHz’lerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Gb’larına göre; 4GB RAM DDR4, 8GB RAM DDR4, 16 GB DDR4 RAM, 32GB RAM DDR4 olarak çeşitlenmektedir. Buradaki gigabayt (GB) kapasiteyi tanımlar. Kapasite yani gigabayt ne kadar yüksek olursa o kadar fazla veri depolanabilmektedir. Ayrıca kapasite arttıkça aynı anda daha fazla uygulama çalıştırılabilme kabiliyeti artar ve oyunlar da daha fazla geçici veri depolayabilmektedir.
8GB DDR4 RAM for laptop, DDR4 laptop RAM ya da 8 GB DDR4 2400 MHz notebook RAM gibi etiketler kullanılacak RAM’in teknolojik cihaza uygunluğunu belirtmektedir. RAM seçilirken işlemcinin 32 Bit mi yoksa 64 Bit mi olduğu önemlidir. Çünkü 32 Bit işlemciler ile 4 GB’a kadar RAM kullanılır. Fakat 64 Bit işlemciler ile çok daha büyük depolama alanına sahip RAM’ler kullanılabilmektedir. 
Dolayısıyla 4GB DDR4 laptop RAM, hem 32 bit hemde 64 bit tarafından kullanılabilirken, 8 GB DDR4 laptop RAM ve 16 GB RAM DDR4 64 bit işlemci tarafından kullanılabilir. MHz değerlerine göre DDR4 RAM’ler ise; DDR4 2666MHz RAM, DDR4 3200 MHz RAM, DDR4 3000MHz RAM, DDR4 3600MHz RAM, DDR4 2133 MHz RAM gibi çeşitlenmektedir.
 Buradaki megahertz (MHz) saniyede mega aktarım (MT/sn) cinsinden hız anlamına gelir. Daha yüksek hız yani MHz değerleri, okuma ve yazma talepleri gibi komutlar için daha yüksek yanıt hızı ve dolayısıyla daha hızlı performans demektir. Örneğin;  8 GB DDR4 3200 MHz RAM ile 8GB DDR4 RAM 2400MHz, GB değeri olarak aynı olsalar da  MHz değeri bakımından yani hız olarak birbirlerinden farklıdır. 

DDR4 RAM Fiyatları

DDR4 RAM fiyatları, GB değeri ve MHz değerlerine göre farklılık göstermektedirler. Ayrıca alınan RAM’in kalitesi de fiyatta farklılığa sebep olabilir. Örneğin 8 GB DDR4 RAM, 16 GB DDR4 RAM’e göre kapasite anlamında değerlendirildiğinde daha düşük olduğundan ikisinin fiyatları arasında farklılık olacaktır. Bu farklılık MHz değerinden kaynaklı da olabilir; 8GB RAM DDR4 3200MHz ile 8GB DDR4 RAM 2400MHz, hız bakımından aynı olmayacağından fiyat bakımından da farklılık gösterir. 
RAM’in teknolojik alet ile uyumluluğu da fiyat konusunda bir parametredir. Örneğin 8 GB RAM fiyatları laptop ya da masaüstü için uygunluğuna göre de değişmektedir. Buradan da anlaşıldığı gibi 8GB RAM kaç tl sorusunun net bir cevabı yoktur.

8 GB DDR4 RAM 

DDR4 8 GB RAM çeşitleri şunlar olabilir;  DDR4 8GB RAM 3200MHz, 2133 MHz RAM DDR4 8GB, 8GB DDR4 RAM 2400MHz. 
DDR4 RAM 16GB ise; 16 GB DDR4 3200 MHz RAM, 2133 MHz RAM DDR4 16GB, 16GB DDR4 RAM 2400MHz gibi çeşitlenir. Bilgisayarda yapılmak istenen aktiviteye göre RAM ihtiyacı farklılık gösterir. Örneğin fazla RAM’e ihtiyaç duymayan aktiviteler internette sörf yapmak, video izlemek gibi bilgisayarı yormayan işlemlerdir.  Aksine yüksek kaynak isteyen işlemler ki bunlar görselliği yüksek oyunlar, yüksek çözünürlüklü videolar, CAD gibi işlemlerdir, fazla RAM ihtiyacı duyarlar. Yapılmak istenen aktivite RAM seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır. 
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Yükleniyor...