hamburger icon

Çevre birimleri nedir?

Bilgisayara bağlı olan, ancak kasa içerisinde yer almayan her türlü donanıma çevre birimi denir. Yazıcı, fare, klavye ve oyun kontrol cihazları gibi ürünler çevre birimi olarak bilinir. Teknolojinin hızla gelişim gösterdiği bu dönemde bilgisayarlar hayatın her alanında görülür. Öğrenme, araştırma, süreklilik ve eğlence sunan bilgisayarlar iş, ev ve sosyal hayatın tamamında yer alır. 

Halk arasında bilgisayara bağlı olan, fakat bir kasa içerisinde yer almayan, sonradan çeşitli portlar yardımıyla bağlanan donanımlar olarak ifade edilen çevre birimleri; bilgisayarın iç sistem hariç, genellikle dışında olan ve onun çalışmasına yardım eden parçalardır. Disket, disket sürücüsü, modem, monitör, klavye, tarayıcı, yazıcı, CD-Rom ve güç kaynağı çevre birimlerini oluşturur. İhtiyaç ve önceliğe göre temini değişen bu ürünler dört ana başlık altında sınıflandırılır: giriş, çıkış, iletişim ve müzik.

  • Giriş Birimleri: Dış ortamdan yapılan veri girişlerini sağlayan donanımlara denir. Klavye, çizim padi, mouse, joystick, barkod okuyucu bunlara örnektir.
  • Çıkış Birimleri: Bilgisayardan dış ortama veri aktarımı sağlamak için kullanılan donanımlara denir. Monitör, SSD, HDD, yazıcı, hoparlör, ses kartı bunlara örnektir.
  • İletişim Birimleri: Diğer bilgisayarlara veya elektronik aletlere veri göndermeye ve veri almaya yarayan donanımlara denir. Modem ve fax bunlara örnektir.
  • Müzik Birimleri: Müzik yapmak için gerekli donanımlara denir. Midi klavye ve DAW bunlara örnektir.

Çevre birimlerinin çeşitleri nelerdir?

Belirli başlıklar altında gruplandırılan çevre birimleri, kullanılacak olan sisteme göre çalışan tasarımlara sahiptir. Çeşitler, kullanım detayına göre farklılaşır. İş için kullanılan bilgisayarlar, program ağırlıklı çalışma sağladığı için belirli işlemci türleri yeterli olur. Oyun veya diğer türler için temin edilen bilgisayarlar ise güçlü işlemci ile hızlı çözümler sağlar. Çevre birimleri birçok çeşit üründen oluşur. Ancak ana çevre birimleri şu şekildedir;

  • Klavye: Bilgisayarın yazı yazmak gibi temel görevlerinin yürüten birim. Tüm bilgisayarlarda yer alan ve devamlılık açısından kesinlikle olması gereken bir ürün. Klavye modellerinden olan kablolu klavye ve kablosuz klavye, kullanıcıların konforuna göre üretilir. Oyunculara özel üretilen mekanik klavye ve tuş takımının bastırıldıklarında altındaki devreyi tamamlaması mantığıyla çalışan membrane klavye modelleri tercih edilir.
  • Mikrofon: Ses girişinin yapıldığı birim. Bilgisayarda ses kaydetmek ve ses ile alakalı olan tüm işlemlerin sürdürüldüğü bölüm. 
  • Mouse: Seçili alanın onaylanması için kullanılan birim. Dizüstü bilgisayarlar kullanıcılar için mecburi değildir. Mouse modelleri de kullanım alanına göre kablosuz mouse ve kablolu mouse olarak üretilir. 
  • Mouse Pad: Kaygan bir ortamda hareket sağlama odağı ile çalışan bu ürünler farenin kullanımını kolaylaştırır. Özel bir kumaş ile farklı kullanım alanına göre bilek destekli modelleri de vardır. Oyun bilgisayarları için üretilen mousepadlere gamepad adı verilir.
  • Kamera: Görüntü girişini dolduran birim. Bilgisayara video yükleyebilmeniz ve canlılık isteyen yayın programlarında görüntü kullanabilmesi için gereklidir.
  • Monitör: Bilgisayarın en önemli çıkış birimlerinden olan monitör bilgisayar kullanıcılarının yaptıkları işlemleri görmesini sağlayan birimdir. Farklı boyut, model, işlemci ve yenileme hızına sahip monitör türleri bulunur. Teknolojinin ilerlemesi ile üretilen 4k monitör ve 2k monitör modelleri izleyiciye sunulan ortalama piksel değerlerini belirtirken kullanılır. Monitörlerdeki Hertz ifadesi ise, monitörün saniyede yapabildiği tazeleme oranıdır. 60 Hz bir monitör, saniyede 60 görüntü tazelemesi yapabildiğinden dolayı ekrana 60 kare getirir. Bu rakam günümüz oyunlarında yetersiz kaldığından 75 hz monitör, 120 hz monitör, 144 hz monitör, 165 hz monitör, 240 hz monitör ve 360 hz monitör modelleri tercih edilir. Kavisli bilgisayar monitörleri ise kavis açısı gözün şekline uyum sağladığı için göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olur. Böylece ekrana kısa mesafeden bakarken gözler zorlanmaz. Kavis açısı monitörlerle oval monitör şeklinde isimlendirilmesini sağlar. 
  • Yazıcı: Bilgisayar kullanıcısının hazırladığı metin yazısı, fotoğraf, resim gibi metinin kâğıda aktarılmasını sağlayan birim.
  • Hoparlör: Bilgisayarda bulunan dijital sesleri çıkışını sağlayan birim.
  • Kulaklık: Sesin düzgün ve kaliteli bir şekilde bireye aktarılmasını sağlayan birim. Yeni dönemde üretilen kablosuz kulaklık türleri kablolu kulaklıkların yerini almıştır. Daha çok bilgisayar ortamında kablolu kulaklık kullanılırken. Sosyal yaşamda kablosuz modeller tercih edilir.

Çevre birimlerinin özellikleri nelerdir?

Bilgisayar çevre birimleri özelliklerini, aksesuarın kullanım alanına göre oluşturur. Bu özellikler doğrultusunda kullanıcı motivasyonu ve konsantrasyonu sağlanmış olur. Oyun ortamında ki yaşam koşulları çevre birimleri ile şekillenir. Daha opak bir kullanım sunar. Ergonomik tasarımlar ile çevre birimleri kullanıcıların sağlık durumunu etkiler. Uzun süre bilgisayar başında kalan kullanıcıların çevre birimlerinde bulunan özellikleri detaylı bir şekilde incelemesi gerekir.

Klavye, monitör, mouse ve kulaklık gibi ürünler bilgisayarın kullanım ve üretim amacına göre farklı özelliklere sahiptir. Kullanıcılar alacakları tamamlayıcı ürünleri, kullanım alanı, kullanım detayı, istek ve arzu gibi etkenlere dikkat ederek şahsına uygun şekilde temin etmesi gerekir. Birçok çeşit içinde sağlanan ortak özelliklerin birkaçı şunlardır;

  • Kaliteli bir kullanım deneyimi,
  • Hızlı hareketler,
  • Stabil işleyiş düzeni,
  • Yüksek performans, maksimum keyif,
  • Akıcı, güçlü çözünürlüğe sahip ürünler,
  • Kısa tepki süresi,
  • Kolay kavrama ve dikkat çekici tasarım,

Çevre birimleri fiyatları?

Piyasada pek çok markada çevre birim ürünleri farklı fiyat aralığında satılır. Birçok çevre birim modeline ait markalar bu çeşitlilikte üretim yapar. Çevre birimleri fiyatları teknolojik aletlerde üretim merkezinden çıkan karara göre ücrete tabi tutulur. İthal edilen ürünlerde, fiyatlara KDV ve ÖTV gibi vergilerde eklenmektedir. Genel anlamda başarılı markaların çevre birim ürünleri, belirli bir yatırım ile temin edilir. 

Kullanıcılar uzun yıllardır ucuz ürün almak için pazarda uygun fiyata verilen ürünleri tercih etmektedir. Bu sayede sahte ürün pazarları farklı bir alanda üretim yapar. Kullanıcıların birkaç lira ucuz olsun diyerek tercih ettiği sahte ürünler, diğer çevre birim çeşitlerini zarara uğratabilir. Bu sebepten daha fazla sorunlara ortam hazırlar. Teknolojik aletlerde olası kısa devre sorunlarına dikkat edilmelidir. Sahte ürünler bu tür durumlarda olumsuz sonuçlar oluşturur.

Çevre birimleri seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Kalitesiz malzemelerle üretilen birimler insan sağlığına zararlıdır. Çevre birimleri çeşitleri, üretim aşamasında farklı markalar tarafından patentlenir. Birçok tarz ve modele sahip çeşitler bulunur. Bu çeşitlerde hatalı ürünlerden kaçınılması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunlar;

  • Monitör modellerinde bulunan Ekran Kartı, işlemci, RAM, depolama, ses, ekran ve soğutma özelliklerine dikkat edilmelidir. 
  • Oyunun akıcı olması için yenileme hızının yüksek olmasına ve tepki süresinin düşük olmasına dikkat edilir.
  • Monitör alırken parlaklık, HDR özelliği, en boy oranı detayları göz önünde bulundurulur.
  • Klavyenin ışıklandırma desteği ve tuş hassasiyeti kontrol edilir.
  • Çevre birimlerinin çıkardığı ses ve bileğe uyumluluğu çok önemlidir. 
  • Kulaklıklarda mikrofon ve ses kontrol gibi detaylara dikkat edilir. 
  • Mouse duyarlılığı ve hassasiyetini ölçmek için DPI değeri kontrol edilir. Bu değerin yüksek olması gerekmektedir. 
  • Sıvı dolgulu bilek desteği olan, kaygan ve malzeme kalitesi yüksek olan mousepad modelleri rahat kullanım olanağı sunar.
  • Anti-Ghosting teknolojisine sahip klavyeler aynı anda birden fazla tuşa hatasız basmayı mümkün kılar.
Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme
Yükleniyor...