Hard Disk Nedir?
Hard disk, bilgisayarın sağlıklı ve doğru bir şekilde çalışabilmesi için verilerin kayıt altında tutulduğu depolama aygıtıdır. Verileri kalıcı bir şekilde saklamak için kullanılan saklama birimine denir.
Teknolojinin getirilerinden olan bilgisayarlar, iş ve eğitim hayatı gibi süregelen yaşam stilinin her alanında, verilerin hızlı bir şekilde işlenmesi ve tasarlanması amacı ile kullanılır. Bir bilgisayar kullanım alanına göre farklı özelliklerde donanımlara sahiptir. Bu donanımlar içerisinde yer alan harddisk kavramı dizüstü veya masaüstü fark etmeksizin tüm pc türlerinde vardır. Bilgisayarda işlem yapan kullanıcılar verilerini (not, sunum ve dosyalar gibi) ilgili olay için kullanılan bilgisayarlarda depolar. Bilgisayarlarda yer alan harddisk bu depolama işlemini sağlayan araçtır. Halk arasında sabit disk veya HDD olarak da bilinir. Bilgisayarın içerisindeki tüm veriler sistemli bir şekilde harddisk içinde kayıt altında tutulur.
Hard disk denilen aygıt; dönmekte olan bir mil üzerine sıralanmış olan birkaç parçadan ibarettir. Bunlar; plastik ya da metalden yapılmış ve üzeri manyetik tabaka ile kaplanmış plakalar, plakaların da üst ve alt kısımlarında bulunan okuma / yazma kafaları ile oluşur. Bilgisayarda kayıt yapmış olduğunuz her veri; disk üzerinde bulunan manyetik tabakalar üzerine kayıt edilir. Verilerin hard disk üzerine kaydedilmesi sırasında mıknatıslanma mantığı ile hareket edilir. Mıknatıs üzerindeki iki kutup 0 ve 1 değerlerine karşılık gelir. Yani kayıt yapılan veriler, manyetik ortamlara yazılarak kayıt olur. Manyetik tabakaların üzerinde de dairesel şekilde çizgiler bulunur. Bu çizgilerin adına da track denilmektedir.
Hard Disk Çeşitleri Nelerdir?
Harddiskler mekanik kısım ve elektronik kısım olarak 2 farklı şekilde ele alınır. Hareketli parçalar dış etkilerden korunmak için izole edilmiş bir bölmenin içinde yer alır. Sabit disk sürücülerindeki hareketli parçalar; mil, manyetik diskler, okuyucu/yazıcı kafalar, kafaların yerleştirildiği kollar ve kollara hareket veren sistemdir. Veriler ise disk kısmına yazılır. Sabit disklerin üzerindeki verilerin işlenme yoğunluğu disk kapasite performansını iyi yönde etkiler.
PATA, SCSI ve SATA olmak üzere 3 çeşit harddisk türü vardır. Üç çeşidinde görevi aynı olmasına rağmen farklı özelliklere sahiptirler. Harddisk fiyatları da bu çeşitlere göre değişir. PATA, en eski harddisk çeşidi olarak bilinir ve bu nedenle de yazma hızı oldukça düşüktür. Günümüzde ise daha çok SATA harddiskler kullanılır. SATA Harddiskler artık hemen hemen tüm yeni bilgisayarlarda mevcut olan bir donanım. Farklı prensiplere göre çalışan bu harddisklerdeki temel fark, maksimum hızdaki değişikliktir. PATA hard diskler maksimum 133 MB/s veri akışına olanak tanırken SATA hard disklerde bu hız maksimum 600 MB/s değerindedir. PATA ve SATA ATA Teknolojisidir. Ayrı olarak değerlendirmede için bazı otoriteler karşı çıkmaktadır. Harddisklerin alanları ve güçleri 1 tb harddisk, 2 tb harddisk ve 500 gb harddisk gibi terimler ile ifade edilir.
Hard Disk Özellikleri Nelerdir?
Harddisk bilgisayar içinde bulunan tüm verilerin kalıcı bir şekilde saklanmasını sağlayan sistemdir. Bu bilgiler harddisk üzerinde manyetik tabakalara da kalıcı bir şekilde kayıt edilebilir. Bir hard disk satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır. Bilgisayarların uzun dönemli kullanılabilmesi ve verimliliğin sağlanması için bu 3 özelliğin bulunması gerekir. Plakaların dönüş hızı, veri aktarım hızları ve erişim süreleri. Bir hard disk üzerindeki kapasiteyi, plaka sayıları ve plakalar üzerinde bulunan veri yoğunluğu belirlemektedir.
Dönüş Hızı: Hard disk üzerinde bulunan plakaların dönüş hızıdır. Günümüzde IDE bağlantılı disk kalmadı gibi bir şekilde ifade edilir. Ancak IDE disklerde; dönüş sayıları 5400 ve 7200 RPM olarak bilinir. RPM kavramının açılımı Rotates Per Second, dakikada dönüş hızıdır. Ancak SCSI disklerde bu dönüş hızı 15.000 RPM‘dir.
Erişim Süresi: Disk üzerindeki okuma ve yazma kafasının, herhangi bir noktaya ulaşması sırasında geçen süreye verilen isimdir. Erişim süreleri; ortalama olarak IDE disklerde 10 ms, SCSI disklerde ise daha düşük zamandadır.
Veri Aktarım Hızı: Bir harddiskin bir saniyede aktarmış olduğu veri miktarına verilen isimdir. Kullanılmakta olan diskin özelliklerine göre ve diskin arabirimine göre değişebilir.
Hard Disk Kartı Fiyatları?
Harddisk ömrü, teknolojinin gelişmesi ile alakalıdır. Güncellenen teknolojiler ile ortaya çıkan yenilikler, stabil düzende bazı değişiklikler olmasını sağlamıştır. Sabit diskler günümüzde yerini daha çok SSD yani katı hal sürücüsüne bırakmaktadır. Ancak hala satışı mevcuttur. Harddisk fiyatları, SSD teknolojisi sayesinde oldukça uygun fiyatlara çekilmiştir. Günümüzde 320 GB kapasiteli harddiskler, çok uygun fiyatlar ile temin edilir. Markalara göre de bu fiyatlar değişim gösterir. Örneğin hdd 1tb veya 1 tb harddisk fiyatları, boyutundaki 7200 RPM hızına sahip SATA harddiskler ile en çok tercih edilen modeller arasındadır. Bilgisayara monte edilebileceği gibi bilgisayara kablo ile bağlanarak kullanılan HDD cihazlar da mevcuttur.
Verilerin saklanması, kullanıcıların bilgisayar düzeninde kolay ve pratik işlemler yapmasını sağlar. Kullanıcılar harddiskleri bilgisayar kullanım sıklığına göre özelliklerde alır. Buna bağlı olarak harddisk arttırma veya değiştirme işlemleri ise yetkili personeller tarafından sağlanır. Stabil bir bilgisayarda sadece ofis işlemleri için yeterli olacak harddisk özellikleri mevcuttur. Ancak markalara göre dağılım değişebilir. Sonradan değiştirilen harddisk parçalarına harici harddisk veya taşınabilir harddisk denilir. Yaşanılan herhangi bir problemde ek olarak bu diskler kullanılmaktadır. 2 tb harici harddisk veya 1 tb harici harddisk kolaylıkla temin edilebilen ürünlerdir. Harici harddiskler arıza bakımından sorun oluşturmaması ve diğer donanım parçalarına zarar vermemesi için kaliteli markalardan temin edilmelidir.
Arıza oranları RAM parçaları gibi %1 seviyelerinde olan bu parçaların ömürleri de en az 10 yıl olarak belirtilir. Harddisklerin arıza verebilmesi için genellikle aşırı sıcaklık ve voltaj dalgalanmalarının yaşanması gerekir. Aşırı ısınan harddiskler yanabilir ya da düzensiz gelen voltaj ile kilitleme yaşanabilir. Yüksek ısı altında sürekli çalışma durumları da cihazın ömrünü azaltır. Harddiskin ömrünü uzatmak için yapılması gereken ilk işlerden biri, anakart ve işlemci ile olan uyumunu sağlamak ve özellikle serin bir kasa içerisinde çalıştırmaktır. Yeni bilgisayar alımlarında ise güvenilir markaların tercih edilmesi gerekir.
Hard Disk Kullanım Alanları Nelerdir?
Bilgisayar satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi de veri saklama kapasitesidir. Bilgisayarda bulunan tüm veriler harddiskle saklanır ve işlenir. Bilgisayar kapalı olduğu zaman bile bilgisayarda bulunan tüm veriler saklanmaya devam edilir. Aslında bir bilgisayarın kullanılırlığı depolama alanının ne kadar büyük olduğuna bağlıdır. Bu da bilgisayarda ki en önemli kısımlardan birinin olduğunu göstermektedir. Ancak bilgisayar elverişli ise daha sonradan ekleme yapılarak veri saklama kapasitesi arttırılabilir. Yani hard diskler dahili ve harici olarak kullanılabilirler.
Harddisk sayesinde bilgisayarda bulunan tüm veriler ve bilgiler de disk üzerine kaydedildiğinden bilgisayarın en önemli parçası haline gelir. İsteğe göre hard disk 1 tb veya 500gb hdd gücünde alınabilmektedir. Harici olarak da kullanılabilen bu ürünler, bilgisayar üretiminde kasa içerisinde donanım olarak yerleştirilir. Harddiski satın alırken belirlemeniz gereken ilk şey ihtiyaç olan depolama alanının saptanmasıdır. Sonrasında bütçeniz dahilinde dönüş hızı seçenekleri arasından tercih yapılmalıdır. Diskin dönüş hızı arttıkça fiyatının da artacağını unutulmamalıdır.